1. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Dowiedz się więcej.
  2. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Audi A4 B5 problem podczas delikatnego hamowania

Dyskusja w 'Układ hamulcowy' rozpoczęta przez użytkownika Delbeta, 12-08 19.

  1. Delbeta

    Delbeta Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    20-04 18
    Postów:
    68
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Połaniec
    Witam A4 B5 1.9 TDI 116 km skrzynia 5 napęd przód
    Problem tego typu że auto podczas delikatnego hamowania podczas dojeżdżania do skrzyżowania czy jakiegoś dowolnego celu zachowuje się dziwnie
    Początkowo hamuje dobrze po np. 100m pedał delikatnie wpada i czuć jak załącza się ABS dosłownie na moment i nie jest to kwestia opon czy śliskiej nawierzchni dzieje się tak na suchym asfalcie opony roczne kilka razy zmieniane
    Przewody elastyczne przód tył zmienione zaciski tył nowe przód po regeneracji serwo pompa podmieniona pompę ABS też ktoś kilka lat temu wymieniał

    Pytanie do was co jeszcze może wywoływać taki objaw ?
     
  2. Jarzi

    Jarzi Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-04 17
    Postów:
    4 615
    Docenione treści:
    1 262
    Miasto:
    Kaczory
    Podgląd parametrów abs. Prędkość któregoś koła wskaże Ci drogę.
     
  3. Delbeta

    Delbeta Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    20-04 18
    Postów:
    68
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Połaniec
    Dzięki sprawdzę to. Może któryś pierścień ABS albo czujnik
     
  4. Autoelektronika

    Autoelektronika Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    30-09 15
    Postów:
    3 814
    Docenione treści:
    1 032
    Miasto:
    RDE,RMI,KT
    Odległość czuja
     
    GSS-Daniel lubi to.
  5. kilex

    kilex Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    12-08 16
    Postów:
    448
    Docenione treści:
    70
    Miasto:
    Lublin - Oslo
    Raczej problem z pierścieniami na tylnych tarczach.
     
  6. Jarzi

    Jarzi Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-04 17
    Postów:
    4 615
    Docenione treści:
    1 262
    Miasto:
    Kaczory
    Nie ma to jak czujniki na wcisk? :D
     
  7. motorynka

    motorynka Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    22-05 16
    Postów:
    362
    Docenione treści:
    85
    Miasto:
    mazowieckie
    dosuń czujniki w przednich kołach i troszkę cofnij aby nie ocierały , jak możesz to zmierz odległość przed dosunięciem i po
     
  8. Delbeta

    Delbeta Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    20-04 18
    Postów:
    68
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Połaniec
    Tylne tarcze wymieniałem ostatnio pierścieńe założyłem stare nie były zgnite ani pokrzywione to zostały
    Spróbuję te czujniki po wyciągać trochę jeśli drgną
     
  9. Jarzi

    Jarzi Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-04 17
    Postów:
    4 615
    Docenione treści:
    1 262
    Miasto:
    Kaczory
    Mimo wszystko zacząłbym od VCDS -> ABS -> PARAMETRY
     
  10. Delbeta

    Delbeta Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    20-04 18
    Postów:
    68
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Połaniec
    Postaram się jak najszybciej to sprawdzić i dam znać
     
  11. Mesiek

    Mesiek Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    14-08 12
    Postów:
    1 572
    Docenione treści:
    332
    Miasto:
    PLE
    Opiłki poprzyczepiane do czujnika powodują takie cyrki.
     
  12. krispar

    krispar Bywalec

    Offline
    Dołączył:
    15-01 18
    Postów:
    657
    Docenione treści:
    110
    Miasto:
    wawa
    Zgadza się bo tam z przodu są czujniki tylko wysuwane i lubią się troszkę wysunąć, wtedy wariuje Abs.
     
  13. marcinlowicz

    marcinlowicz Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-10 16
    Postów:
    38
    Docenione treści:
    7
    Miasto:
    Łódzkie
    Skoro wymieniłeś tarcze z tyłu to obstawiam że podczas pracy czujnik się wysunął. Podgląd parterów podczas wolnej jazdy wskaże Ci który czujnik oszukuje. Później tylko lekko dobij ten co pokazuje mniejszą prędkość i jazda znów będzie przyjemna
     
  14. Dbanan992

    Dbanan992 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    10-07 18
    Postów:
    255
    Docenione treści:
    47
    Miasto:
    Czw
  15. loader1993

    loader1993 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    20-05 17
    Postów:
    41
    Docenione treści:
    7
    Miasto:
    Zachodniopomorskie
    Dobij wszystkie czujniki młotkiem gumowym i będzie po problemie :)
     
  16. Delbeta

    Delbeta Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    20-04 18
    Postów:
    68
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Połaniec
    Witam panowie odświeżam temat
    Audi dalej ma problem z hamowaniem
    Jadę 100km/h hamuje normalnie przy 60 ABS załącza się z dupy i delikatnie wpada w podłogę
    Czujniki przód wymieniłem nie było szansy dobić starych
    Tylne wyciągnąłem wyczyściłem i wcisnąłem do końca . Bez zmian
    Już mi ręce opadają
    To auto ma dołożona czy zaprogramowaną procedurę startu nie wiem na jakiej zasadzie to działa
    Pomóżcie
     
  17. Jarzi

    Jarzi Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-04 17
    Postów:
    4 615
    Docenione treści:
    1 262
    Miasto:
    Kaczory
    Jak to ciężko przejechać się z diagnoza ABS. Przecież to wszystko widać w parametrach który czujnik wali w uja.

    Ewentualnie koronka szczerbata, co też będzie widać na wykresach.
     
  18. kilex

    kilex Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    12-08 16
    Postów:
    448
    Docenione treści:
    70
    Miasto:
    Lublin - Oslo
    Najprędzej wina koronki uszkodzonej albo źle osadzonej
     
  19. Delbeta

    Delbeta Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    20-04 18
    Postów:
    68
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Połaniec
    No komputer do 20 km mierzy później wywala odczyt
    Wszystkie pokazują ta samą prędkość
    Różnica między nimi jest o 1

    Zrobię dzisiaj nagranie z wykresów
     
    Ostatnio edytowano: 1-07 20
  20. kilex

    kilex Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    12-08 16
    Postów:
    448
    Docenione treści:
    70
    Miasto:
    Lublin - Oslo
    Sprawdź koronki. Przerabiałem temat. Wystarczy że jest krzywo nabita i przy małej prędkości tak się dzieje