1. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Dowiedz się więcej.
  2. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

audi a4 [b6] 1,8 turbo 163km 2003 - jaki olej do skrzyni biegów??

Dyskusja w 'Płyny, oleje, kosmetyki samochodowe' rozpoczęta przez użytkownika Dawidek126, 17-10 18.

  1. Dawidek126

    Dawidek126 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    12-05 14
    Postów:
    590
    Docenione treści:
    63
    Miasto:
    Piaseczno
    witam.
    jaki olej i ile oleju trzeba wlać do skrzyni manualnej 5 biegowej do takiego auta jak w tytule??

    nie znam oznaczenia skrzyni biegów,,, klient przyjechał na wymianę skrzyni biegów i koła dwu-masowego ze sprzęgłem i łożyskiem podporowym wałka sprzęgłowego. skrzynia została zalana olejem 75W90 zamiennik febiego( nie znam numeru bo nie mam butelki w ręku) . Po tej operacji gdy auto stoi pod chmurka to rano zanim rozgrzeję się silnik 2 i 3 bieg"haczy " przy próbie "włożenia". gdy tylko silnik złapie temp, wszystko jest ok... w serwisie ASO powiedzieli nam że w skrzyni jest korek wlewowo-kontrolny ale poziom oleju ma być 8,5 mm poniżej tego otworu.... czy ktoś mógłby zabrać głos w tej sprawie?? ile tego oleju i jaki??
    audi jest przednio napędowe a w autodacie znalazłem że oleju ma być 2,75 i wtedy przez korek wypływa olej... ale czy tak ma być?? o co chodzi z tymi 8,5mm poniżej korka...
    pozdrawiam
     
  2. pawel2406

    pawel2406 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    9-08 18
    Postów:
    1 248
    Docenione treści:
    543
    Miasto:
    łódź
  3. Dawidek126

    Dawidek126 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    12-05 14
    Postów:
    590
    Docenione treści:
    63
    Miasto:
    Piaseczno
    2,3l to po co ten korek wlewowo- kontrolny:)
     
  4. pawel2406

    pawel2406 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    9-08 18
    Postów:
    1 248
    Docenione treści:
    543
    Miasto:
    łódź
    abys sprawdził nie wylewajac i mierząc w naczyniu ;)
     
  5. Dawidek126

    Dawidek126 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    12-05 14
    Postów:
    590
    Docenione treści:
    63
    Miasto:
    Piaseczno
    wymieniałem skrzynie i ta którą wkładałem była "sucha".... nalałem do korka wlewowo-kontrolnego i wyszło mniej więcej 2,75... w tej którą wymieniałem było 2,6
     
  6. pawel2406

    pawel2406 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    9-08 18
    Postów:
    1 248
    Docenione treści:
    543
    Miasto:
    łódź
    ja bym sie nie stresował ale jesli sie obawiasz przechyl auto i wlej te 150ml;)
     
    toomii76 lubi to.
  7. Dawidek126

    Dawidek126 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    12-05 14
    Postów:
    590
    Docenione treści:
    63
    Miasto:
    Piaseczno
    bardziej stresuje mnie to że klient od zawsze miał problem z "haczeniem" 2 i 3 biegu... zdecydował sie na wymianę zestawu sprzęgła i używaną skrzynie bo tak wyczaił na forum audi... wydał sporo kasy i tak trochę jakby miał pretensję do mnie więc postanowiłem się temu bliżej przyjrzeć. nie wiem czy to przez ten olej zamiennik.... ale często stosujemy ravenol czy febi i nigdy niema z tym problemu... nawet z dsg czy innymi cudami... a tu przecież manual co powinien na silnikowym chodzić bez problemu:):) a tak na poważnie to problem znika przy delikatnie rozgrzanym silniku tylko czy to wina że oleju jest za dużo....
     
  8. caveman2009

    caveman2009 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    13-10 18
    Postów:
    117
    Docenione treści:
    10
    Miasto:
    Za duzym jeziorem
    Pretensje zawsze beda do ciebie. Wkoncu ty zamontowales uzywke. Jezeli to jest to o czym mysle to wymien komplet synchronizator z kolem i problem rozwiazany.
     
  9. Dawidek126

    Dawidek126 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    12-05 14
    Postów:
    590
    Docenione treści:
    63
    Miasto:
    Piaseczno
    generalnie sam klient zlecił wymiana i organizował skrzynie no ale... wiadomo mechanik jest na końcu łańcucha i to on dostanie:)
     
  10. caveman2009

    caveman2009 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    13-10 18
    Postów:
    117
    Docenione treści:
    10
    Miasto:
    Za duzym jeziorem
    Zaproponuj regenerowana lub wycen remont samemu bo chyba nie bedziesz zdejmowal skrzyni dla 2 sychronizatorow niskich biegow.
     
  11. Dawidek126

    Dawidek126 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    12-05 14
    Postów:
    590
    Docenione treści:
    63
    Miasto:
    Piaseczno
    wygodniej chyba będzie na wyjętej skrzyni... nie wiem czy to dobry czas ale "młodzież " wyjmuje taka skrzynkę w niecałą godzine:) to chyba szkoda się męczyć:)
     
  12. Mikidz

    Mikidz Bywalec

    Online
    Dołączył:
    13-11 17
    Postów:
    403
    Docenione treści:
    134
    Miasto:
    Pomorskie
    czekaj, czekaj... wymienił skrzynię bo mu haczyła i ta "nowa" teraz też haczy?

    oleju ma być 7mm poniżej korka wlewu(norma VW G052911A SAE 75 W 90, febi zamiennik może być, o ile ma tą normę), do tej skrzyni wchodzi 2,25l... 2,75 jest do quattro, a jak wyczytałem masz napęd na przód tak? Poziom oleju sprawdzasz po prostu wygiętym drucikiem, poniżej rysunek, jak to ma wyglądać
    2ope20066p000004.jpg
     
    Ostatnio edytowano: 18-10 18
    Dawidek126 lubi to.
  13. toomii76

    toomii76 toomi

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    3 682
    Docenione treści:
    1 722
    Miasto:
    turek
    zły olej.
     
  14. Dawidek126

    Dawidek126 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    12-05 14
    Postów:
    590
    Docenione treści:
    63
    Miasto:
    Piaseczno
    nie napisze jaka norma oleju bo to magazyn załatwiał... zadzwonił do vw dostał numer normy i kupili zamiennik... na pewno 75w90 dziwne z tym drucikiem ale trzeba sprubować... tylko szczerze wątpie że to przez za wysoki stan haczą biegi...

    przód napęd
     
  15. pawel2406

    pawel2406 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    9-08 18
    Postów:
    1 248
    Docenione treści:
    543
    Miasto:
    łódź
    stary to manual nie szukaj dziury w całym !!!! podalem ci autodate !!!! bylo napisane ile wlac!!!! zakrecaj korek nic sie nie stanie jak bedzie sto gram wiecej !!!!!! jedz zobacz jak to chodzi i oddaj auto facetowi niech sie cieszy druga skrzynia ;)
     
  16. Mikidz

    Mikidz Bywalec

    Online
    Dołączył:
    13-11 17
    Postów:
    403
    Docenione treści:
    134
    Miasto:
    Pomorskie
    czemu dziwne? :) wkładasz taki drucik (na czerwono), wyjmujesz i mierzysz ile masz suchego odcinka. Nikt nie każe Ci lać oleju co do milimetra, ważne żeby za mało nie było. Jak jest ciut więcej to też ok, ale wylewać raczej się nie powinno w tym przypadku.
    2ope20066p000004.jpg
     
  17. Dawidek126

    Dawidek126 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    12-05 14
    Postów:
    590
    Docenione treści:
    63
    Miasto:
    Piaseczno
    wielkie dzięki za screen jestem wdzięczny ale chciałbym rozwiązać ten problem:) też obstawiam skrzynie ale niechce zostawić klienta z tym problemem...

    jutro klient podjedzie na "zlanie" nadmiaru oleju i pewnie jak to nie pomoże trzeba będzie zasugerować naprawę skrzyni... bo jak kolega wyżej zauważył może to byc problem z synchronizatorem...
     
  18. Mikidz

    Mikidz Bywalec

    Online
    Dołączył:
    13-11 17
    Postów:
    403
    Docenione treści:
    134
    Miasto:
    Pomorskie
    ale powiedz mi, wymieniłeś skrzynię na nową i biegi dalej nie wchodzą? Bo tak rozumiem, że klient miał problem z tymi biegami, kupił nową skrzynię i dalej problem pozostał?
     
  19. pawel2406

    pawel2406 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    9-08 18
    Postów:
    1 248
    Docenione treści:
    543
    Miasto:
    łódź
    halo masz dokładna procedura
    upload_2018-10-18_19-45-32.png

    nic nie zlewaj !!!!!!!!!!!!!!!!!!! tam ma sie wylac !!!! lejesz tyle az wyleci !!!
     
  20. toomii76

    toomii76 toomi

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    3 682
    Docenione treści:
    1 722
    Miasto:
    turek
    brak nawet 0.5l oleju nie spowoduje, że biegi będą haczyć.
     
    Dawidek126 lubi to.