• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B6 ALT 2001r. 2.0 96 kW Kontrolka oleju po nagrzaniu

matimus

SuperMechanior
Punktów
0
Panewki sprawdzałem na 4 cylindrze i są jak nówki.
Na zimnym silniku ciśnienie oleju wynosi 4,5 bar przy temperaturze 90 stopni na biegu jałowym wynosi już tylko 0,8-1 bar

Rozmawiałem z różnymi znajomymi mechanikami i każdy twierdzi co innego.

1.Pompa oleju - jak wiadomo koszt nie jest tani także nie chciałbym wpaść na mine i w ciemno kupować
2.Chłodniczka oleju - nie chce mi się wierzyć że ma to jakiś wpływ, a może ?
3.Zawór wysokiego ciśnienia od zmiennych faz rozrządu
4.Wariator

Na zimnym auto klekocze przez 2-3 sekundy jak odpalam.Potem jest spokój, ale jak się nagrzeje znów słychać klekotanie.

Jak odepne kostkę od zaworu wysokiego ciśnienia od zmiennych faz rozrządu to klekocze ciszej.

Proszę o jakieś porady znawców grupy VAG bo juz kompletnie zgłupiałem.

Ostatnia edycja:

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Przede wszystkim jak tam wygląda sprawa z tym ciśnieniem np w autodacie jak ma być mierzona, nie mam lapka ze sobą więc nie wiem. I mierzysz na wyjściu z pompy??

1. Zajrzeć jak zachowuje się zaworek w pompie i zmierzyć cisnienie na jej wyjściu.
2.Chlodniczke można ominąć, ale wtedy najprawdopodobniej byłoby mieszanie płynów przypuszczam że sprawdziles.
3.Lancuszek i napinacz najprawdopodobniej byłoby wypadanie zapłonu, po za tym zerknij jak wygląda ten łańcuch łączący wałki znany problem.

Klekot klekotowi nierówny, skąd dochodzi, jak brzmi. Jaki olej, jak często wymieniany, chodzi właśnie o tego smoka jak wyżej. Po za tym przyjrzeć się popychacza i kółko zmiennych faz. Parametry też prawdę powiedzą. Jesteś mechanikiem?

Do góry Bottom