• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B7 3.0 TDi nie odpala

piotrek7j87

SuperMechanior
Dołączył
15.06.2016
Postów
665
Punktów
42
Miasto
TM
Jest sobie takie egzotyczne auto jak Audi A4 B7 3.0tdi i ma problem z odpaleniem tzn....jak bedziesz psikał plaka to bedzie chodził dopóki sie nie skonczy ale sam odpalić nie chce....Ogólnie auto sobie jechało i stanął na parkingu jak zgasił auto tak już amen w pacierzu...Co było robione w tym aucie i co sprawdzane...
1. Przy kręceniu rozrusznikiem obroty ma 200-206 czyli ok.
2. Cisnienie paliwa pokazuje przy kreceniu 320-380 bar czyli ok.
3 Pompka paliwa w zbiorniku daje 4 bary..
4. Podczas krecenia nie pokazuje błedów czy to vcds, launch x431,czy delphi oraz texa zadnych błedów w aucie poza usterką żarówek i radiem.....
5. Gdy chodzi na plaku z 1 min nadal błędów brak...
6.Sterownik silnika został podmieniony na inny gdyż mysleli że na 100% jest jego wina....ale po wymianianie czy na jednym czy na drugim jest to samo....
3 tyś km temu były wymieniane 6 wtryskiwaczy bo lały,oraz turbina i zawór egr...

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co temu egzotykowi dolega....??
 

piotrek7j87

SuperMechanior
Dołączył
15.06.2016
Postów
665
Punktów
42
Miasto
TM
Jak krecisz rozrusznikiem długo to 380 bar vcds pokazuje...
 

piotrek7j87

SuperMechanior
Dołączył
15.06.2016
Postów
665
Punktów
42
Miasto
TM
No właśnie to że nie dostaje sygnału...a przewody sprawdzone i idą od wtrysków do ecu......i tu jest pytanie wszystkie 6 padło...?
Automatyczne połączenie postów:

Rezystancja wtrysków jest 186 do 190 Om....
 

Diagbox10

-*-*-
Dołączył
5.04.2018
Postów
7333
Punktów
1200
Miasto
trasa lublin siedlce
Sprawdz te wtryski na maszynie. Nawet na recznej tylko podaj mu sygnały na cewke np 3ms
Automatyczne połączenie postów:

Dla mnie to cisnienie paliwa jest za wysokie. Zrob eksperyment. Odepnij przewod od czyjnika cisnienia i krec a potem od regulatora cisnienia i krec. Dostanie wysokiego cisnienia i moze cos ruszy.
 
Ostatnia edycja:

piotrek7j87

SuperMechanior
Dołączył
15.06.2016
Postów
665
Punktów
42
Miasto
TM
Odpiecie czujnika cisnienia ,zaworu regulacji cisnienia i zaworu regulacji paliwa nic nie daje....dalej nie ma sterowania wtryskami....
 

piotrek7j87

SuperMechanior
Dołączył
15.06.2016
Postów
665
Punktów
42
Miasto
TM
Czy w tym aucie jak padnie 1 wtryskiwacz to auto nie ma prawa odpalic..?? i 2 takie fajne pytanie odpinam wszystkie 6 wtrysków krece i nie pokazuje mi że są odpiete wtryski nawet jak chodzi na plaku....
 

piotrek7j87

SuperMechanior
Dołączył
15.06.2016
Postów
665
Punktów
42
Miasto
TM
Czujnik cisnienia paliwa to był podmieniany i nic to nie dało....na jednym jak i drugim cisnienie pokazuje ponad 300 bar....to rezystor chyba nie pomoże....
Automatyczne połączenie postów:

Co odepniesz pod maską to masz bład oprócz wtryskiwaczy....te mozesz odpinac i nic zero błedów
Automatyczne połączenie postów:

Masz 3 czujnik w nim stojąc przodem do auta to na listwie lewej odpinasz zawór masz bład zawór dozowania paliwa
odpinasz na pompie masz bład zawór regulacyjny odpinasz czujnik na prawej listwie masz bład czujnik cisnienia paliwa...
Automatyczne połączenie postów:

Dajesz plaka odpala od strzału dopóki nie przestaniesz psikac plaka.. i chodzi patrzysz w parametry cisnienia paliwa 380 bar obroty 1000, odczytujesz błedy vcds,launch ,xtool, texą w sterowniku sinika i masz komunikat brak błedów....
Automatyczne połączenie postów:

Robisz skan auta po tym jak pochodził na plaku masz tylko bład usterka swiateł, zamek drzwi pasażera a w ecu brak....
 
Ostatnia edycja:

Diagbox10

-*-*-
Dołączył
5.04.2018
Postów
7333
Punktów
1200
Miasto
trasa lublin siedlce
Czujnik cisnienia to masa 5 volt i sygnał. Sprobuj w sygnale potencjometrem zbic na 250 bar. Prostownik rozruchowy do akcji. On raczej musi zobaczyc ponizej 300 bar zeby cos poruszyć. Próbowałeś na zaciag palić. Wiem ze to ryzyko
 

piotrek7j87

SuperMechanior
Dołączył
15.06.2016
Postów
665
Punktów
42
Miasto
TM
Na zaciąg nic nie zrobie bo to automat jest...
Automatyczne połączenie postów:

No dobra to jak musi być ponizej 300 bar to regulator cisnienia by był uwalony czy zawór ten od regulacji paliwa co jest na lewej listwie....
 

Rys00

Boss regionalny
Dołączył
15.11.2010
Postów
348
Punktów
49
A podmień zaworek na filtrze tylko nie z 2.0 bo jest inny
 
Do góry Bottom