• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi B6 2.4 V6 Opinie

Darchitek

Gaduła
Punktów
0
Cześć wszystkim
Ostatnimi dniami zacząłem zastanawiać się nad benzyniakiem. I wpadły mi w oko silniki w opisie, mieliście z nimi styczność? Awaryjne ?
Teoretycznie 170 KM w 2.4 V6 powinno być wieczne ale jak to wygląda w praktyce ? :)

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
nie są awaryjne ale mogą palić olej, miałem klienta z norwegi na trasę do polski dolewał 1,5L oleju, a w innym który jeździł po mieście padały cewki zapłonowe.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Też się zastanawiam czemu audi a4b5 z silnikiem v6 są takie tanie ???

Darchitek

Gaduła
Punktów
0
Ale te silniki z B5 V6 to chyba trochę coś innego. Są 165hp a te w B6 170.
Cewka to nie jakiś duży wydatek aczkolwiek denerwujące :p
1,5l sporo... to ja w tdi właściwie nie dolewam od wymiany do wymiany :p

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Tylko ze względu na zapotrzebowanie paliwowe …
10l emeryt, 12l norma jak masz ciężką nogę niestety 15l w zwyż
Silnik stosunkowo długowieczny .
Miałem okazje Poznań- Kraków bardzo sympatycznie komfortowo i drogo ;)
Zalany dobrym olejem i nie wymęczony nie wziął grama oleju
Auta z tymi silnikami można nabyć z całkiem przyzwoitym nie kręconym przebiegiem
Ten egzemplarz o którym mówię ma 167,000 . Silnik daje się zagazować jednak koszt dobrej instalacji wysoki

Darchitek

Gaduła
Punktów
0
Jeżeli bym go brał to Stag 300 gaz wrzucę, koszt to ok 2800 zł.
Z tym że takto już pare dobrych lat chciałbym pojeździć.
Nogę mam średnią poranna jazda do pracy to spacerek ale minimum 2-3x w miesiacu trasa po 500km i wtedy czasami się spieszy

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Ta cena troszkę optymistyczna ;) dobra instalacja jest ciut droższa
I nie mówię tu o druciarstwie osiedlowym – no chyba że sam będziesz ją montował nie zapominaj ,że tam jest 6 wiaderek

Darchitek

Gaduła
Punktów
0
Pamiętam pamiętam, zobaczymy. Tylko zastanawiam się czy warto.. kultura pracy V`ki jest genialna, jedynie to przerażają mnie te wizyty na stacji co 300km :p
Passat średnio pali ponad 6l prawie 7 wiec koszty zagazowanego 2.4 będą podobne

Punktów
0
Kultura pracy faktycznie jest na wysokim poziomie,podobnie zresztą jak osiągi,wiec chyba w tym przypadku coś za coś:) Pytanie też na jaki egzemplarz natrafisz i jak zadbany przez poprzedniego właściciela.

Darchitek

Gaduła
Punktów
0
Całkiem prawdopodobne, że pojadę samemu do zachodnich sąsiadów, tylko ciężko znaleźć z tym silnikiem i wyposażeniem jakie sobie życzę, niestety nie jest to salon i samemu się nie konfiguruje :p Z tego co czytałem na forach audi spalanie na trasie ok 9l przy normalnej jeździe jakiś wariat zszedł do 7 ale to na pewno mi się nie uda

Darchitek

Gaduła
Punktów
0
Hmm teraz tak patrzę to ludzie piszą, że 3.0 pali właściwie tyle samo jak nie mniej/.??? co te 2.4

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
No niestety 7l w tym silniku to chyba tylko jak 3/4 trasy wiedzie z górki. Ale mimo wszystko jak na taką przyjemność jazdy nie jest źle. Życzę powodzenia w poszukiwaniu zadbanego modelu - jak znajdziesz to nawet to spalanie przeżyjesz.

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
może kup sobie stare C4 z silnikiem 2,8 taki to spali ok 15gazu na byle-jakiej sekwencji a kultura pracy też jest,
-To był żart, ale jakby ktoś wiedział kto ma taki nie zakatowany chętnie kupię...

Do góry Bottom