• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Auto rodzinne do około 15 tys

poziom79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Cześć,

Wiem, że temat był wałkowany n razy, przeczytałem kilka stron wstecz ale każdy przypadek jest jednak inny.
Mam około 15 tys (nie licząc kasy na start typu, oleje, filtry, rozrząd itp.) i potrzebuję auto, w które zmieszczę rodzinę 2+2 (jedno dziecko 3,5 roku drugie w wakacje będzie miało jakieś 3 miesiące :)).
Z naszego doświadczenia nie musi być to jakieś wielkie kombii. Teraz mamy Mazdę 6 w dieslu i jest nawet za duża, choć póki co z jednym dzieckiem jeździmy.
Do rzeczy, chcecmy sprzedać Mazdę, bo diesel w naszym przypadku jest bez sensu. Gdy ją kupowałem potrzebowałem auta na wyjazd na 6 miesięcy z rodziną do Szwecji. I tak jeszcze ze 2 razy w Pl byliśmy, więc długie przeloty.
Teraz mam do pracy 25 km, czyli dziennie robię około 50 km. Przy czym mieszkam pod Łodzią i jakieś 1/3 drogi to jest jazda taka max 80 km/h ale większość jednak wolniej (50, czasem mniej) a reszta to już typowo miejska jazda (mieszkam de facto 10 km od granicy miasta).
Myślę więc, że opcja założenia lpg byłaby fajna....
Zastanawiałem się nad Pugiem 407 ale w okolicy 50 km od Łodzi znalazłem dwa w PB przy czym oba z silnikiem 1.8, o którym przeczytałem skrajnie różne opinie co do wspólpracy z gazem...2.0 Pb żadnego nie widzę.
Nawet rozważałem Clio III Grandtour ale tylko z silnikiem 1.2 TCe i tu też problem z gazem, jeszcze większy do tego.
Może Wy mi coś doradzicie.
Co do preferencji to nie wybrzydzam, choc...no nie przepadam za Oplami.

Jeszcze tylko pytanie z serii głupich ale co tam....4x4 to raczej nic sensownego w tym budżecie nie znajdę? Pytam bo dojazd do domu mam raczej kiepski. Zimą jest to droga (szutrowa zresztą) odśnieżana na samym końcu. I mam jej trochę ponad 1 km. I tak trochę przy małych dzieciach, ba przy porodzie za jakis miesiąc się zastanawiałem. Ale jak szukam to na razie nie bardzo coś mogę znaleźć...co najwyżej X-Trail ale ON, bo tam silniki słabe pod gaz...więc chyba z 4x4 nici.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Citroen c5 w wersji mk1 miały 100% ocynku. Zona ma takiego od 15 lat i ani grama rudej

poziom79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Wszystko fajnie ale dostać auto w takim wieku, w jakim byłaby C5 MK1 żeby było w dobrym stanie to trzeba mieć farta :).
Tzn. Ok, będę miał na uwadze tylko myślę, że na rynku będzie głownie szrot.

poziom79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
No proszę, pierwszy dowcip i od razu udany. Brawo.
A coś merytorycznie się da?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Moze cos z toyoty jak narazie była u mnie rav4 gdzie kuna bawiła sie w elektryka. I to jedyna toyota jaka naprawialem

poziom79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
A orientujesz się czy i jeśli tak to które silniki Toyoty tolerują LPG?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Nie wiem za mało tego mialem. Poszukaj na forach dedykowanych

poziom79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Tam pisałeś, ze masz kiepska drogę do domku. W pugu problemem jest długi dziób inaczej mówiąc kąt natarcia. Wjazd do warsztatu mam około 3 metrów i różnica poziomu około 20 cm i już szoruje zderzakiem po betonie. Autko ciekawe mam kilka pod opieka w tym jeden ze szklanym dachem

poziom79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
No nie mam górek jakiś, bo to okolice Łodzi. Jest dośc dziurawy szutr. Czyli też nie bardzo?
Zresztą, po tym co napisałeś to wychodzi mi, że największy problem miałbym z wjechaniem w pracy na parking podziemny :). Mazdą i koledzy wieloma innymi autami to muszę na hamulcu zjeżdzać/podjeżdżać jakieś 1km/h żeby nie zahaczyć.
Kurde szkoda, bo ładne autko i awaryjnośc tez nie wygląda źle.
Żeby nie było, szukam też C5-ek ale na razie nic ciekawego nie ma w promieniu 50 km od Łodzi.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Mam ich sporo pod opieką, wszyscy zadowoleni.

poziom79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Niezbyt mi się z wyglądu podoba ale z taką kasą to nie można wybrzydzać :/. Porozglądam się za nimi zatem.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Piękne nie są, ale bardzo funkcjonalne i fajnie się tym jeździ.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Ostatnia edycja:

poziom79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Dzięki za propozycję ale.."auto, w które zmieszczę rodzinę 2+2" i chodzi też o wyjazdy wakacyjne a SX4 jak i Sedici to raczej mają bagażniki symboliczne bym rzekł.

Panowie mechanicy - jak wypada automat w Grand Scenicu? Mam taki do obejrzenia prawie pod nosem i nie wiem czy jest sens się pchać (boję się automatów...)

Do góry Bottom