• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Awaria sprzęgła Astra j 2011 1.7 cdti

Punktów
0
Witam ...
Podczas wrzucania biegu wstecznego sprzeglo nagle mi się zapadło auto zgasło i tyle , zauważyłem że w okolicach wysprzegliga wydobywa się plyn hydrauliczny ... próbowałem odpowietrzać sprzeglo przy pomocy strzykawki i wężyka podłączonego do odpowietrznika przy wyjściu przewodu od wysprzeglika jednocześnie uzupełniając plyn hydrauliczny ... W rezultacie nie udało się całkowicie go odpowietrzyć tak jakby łapał gdzieś lewe powietrze , brak śladu wycieku plynu na postoju a ponad 0.5l zjadł, po godzinnej walce i próbie odpowietrzenia postanowiłem przejechać się na "wpół zapowietrzonym " po przejechaniu 300m zbiorniczka z płynem nie było, mokra Dolna część skrzyni ... W ostatnim czasie robiłem zacisk tylny i być może nie uzupełniłem wystarczająco plynu co w konsekwencji doprowadziło do zapowietrzenia pompki sprzęgła badz też wysprzeglika co poskutkowało jego rozszczelnieniem ...
Czy ktoś mógłby utwierdzić mnie w tym przekonaniu bądź je obalić?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Tak wysprzeglik w skrzyni dokładnie, do zrzucenia będzie skrzynia i wymiany łożysko , wraz z weryfikacja reszty sprzęgła, jeśli będą oznaki zużycia to wymienić , żeby drugi raz tej samej roboty nie robić za 10 tys km .

Punktów
0
Dzięki za fachową poradę, jesli mógłbym jeszcze dopytać.... przyczyną była moja nieuwaga przy odpowiednim dolaniu płynu hamulcowego co przełożyło się na zapowietrzenie i rozszczelnienie ?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
376
Raczej wątpię, może już wcześniej wysprzęglik trochę puszczał, ale wtedy nie byłoby nagłego wpadnięcia pedału w podłogę, uszczelnienie puściło dlatego wpadł.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Został mi nowy wysprzeglik bo zamówiłem, klient się nie pojawił i zapomniałem oddać do hurtowni.

Do góry Bottom