KoJ@K
Początkujący
Witam. Pacjent to Golf 4 AXR 1.9tdi, zaślepiony i wyłączony EGR, climatronic. Auto jest świeżo po wymianie termostatu firmy Wahler (przed założeniem sprawdzony był i działał jak trzeba, otwierał się przy ~92 stopniach) i ori czujnika płynu. Auto się bardzo wolno dogrzewa, przy temperaturze otoczenia w okolicach 0 stopni potrzebuje nawet 20 kilometrów żeby złapać właściwą temperaturę. Jak w końcu mu się uda to na postoju temperatura spada i zabawa zaczyna się od początku. Błędów na czujnikach nie ma. Temperatura z kompa z modułu silnika zgadza się mniej więcej z tą z zegarów, więc zegary są chyba w porządku. Oczywiście jak się przestaje grzać w środku ( mniej niż 18 stopni na climatronicu) to jako tako trzyma te 90 stopni na zegarach (w rzeczywistości spada poniżej 80) ale po załączeniu z powrotem na 18 stopni temperatura leci w dół. Z ciekawych obserwacji to zauważylem, że nawet jak auto nie jest dogrzane to się kręcą wiatraki, popracują chwilę i przestają. Z kratek nawiewów leci powietrze raczej tak jak powinno, nie dogrzewa wnętrza jakoś gwałtownie. Dzisiaj odpialem wtyczke od wiatrakow, auto po 16km mialo na zegarach 90 stopni, przejechałem na ECONie 30km i pozniej po chwili postoju wskazowka opadala. Waz za termostatem byl cieplawy, a gorny idacy do chlodnicy byl goracy. Co by to moglo byc, bo juz brak mi pomyslow ? :-k
Czyzby nowy termostat byl nie sprawny ??
Przed chwilą wracałem z roboty, tem nadmuchu 18, tym razem bez ECONa, po 3-4km wysiadłem i sprawdziłem węże - wąż przy termostacie był lekko ciepły, ale już na dalszej swojej długości był zimny, górny wąż chłodnicy był normalnie ciepły. Podjechałem pod garaż - 10km sytuacja taka sama, a wskazówka na zegarach nie miała nawet 60 stopni, wiatraki na chłodnicy chwilę wiały, zaraz przestawały i za chwilę znowu, a wtyczkę przy termowłączniku na chłodnicy mam wypiętą.
Teraz nie wiem czy ten wąż za termostatem był lekko ciepły od ciepła silnika, czy od płynu ?!
Ma ktoś jakiś pomysł ??
Czyzby nowy termostat byl nie sprawny ??

Przed chwilą wracałem z roboty, tem nadmuchu 18, tym razem bez ECONa, po 3-4km wysiadłem i sprawdziłem węże - wąż przy termostacie był lekko ciepły, ale już na dalszej swojej długości był zimny, górny wąż chłodnicy był normalnie ciepły. Podjechałem pod garaż - 10km sytuacja taka sama, a wskazówka na zegarach nie miała nawet 60 stopni, wiatraki na chłodnicy chwilę wiały, zaraz przestawały i za chwilę znowu, a wtyczkę przy termowłączniku na chłodnicy mam wypiętą.
Teraz nie wiem czy ten wąż za termostatem był lekko ciepły od ciepła silnika, czy od płynu ?!
Ma ktoś jakiś pomysł ??