• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Błąd przepływomierza MAF

Kelebrion

Początkujący
Punktów
0
Witam mam taki problem z rav4 2004 2.0 vvti otórz po podpięciem się lunchem x431 mam błąd czujnika MAF i nie mozna go skasowac i wszedlem w zaawansowane ustawienia i czujnik nie chodzi podczas pracy silnika ale jest wiekszy problem poniewaz przeszlo w tryb serwisowy i wkreca sie tylko do 3 tys obrotów i kuleje na wolnych dodatkowo pojawia sie błąd sondy lambda P0031 i siweca sie kontrolki trakcji VSC TRC . jezeli skasuje blad sondy to chwilke agasna kontrolki vsc trc ale za chwile sa spowrotem. Czy przez ten czujnik maf beda spowodowane te błedy sondy vsc i tryb serwisowy????

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
musiałbyś pomierzyć rezystancję podgrzewacza sondy przed katalizatorem, bo tego dotyczy błąd, albo zwarcie na kablach

Kelebrion

Początkujący
Punktów
0
jak patrzyłem w bosch esi to niby to jest jakies zwarcie masy wiec co dokladnie to moze byc??? a moze to przez przeplymowierz takie cyrki sie dzieja>??

Kelebrion

Początkujący
Punktów
0
Panowie wymienilem przepływomierz i nic błedu nie mozna skasowac a silnik dalej jest w trybie serwisowym co to moze teraz być??

A błąd mam taki
P0102 - przepływomierz Powietrza Masowy lub obj - Sygnał za mały

tak mam w bosch esi tronic przetlumaczone
ktos wie co dalej??

poszedłem tym tropem i sprawdzilem napiecie na wtyczce no i po błędzie by sie zgadzało bo napiecie na wtyczce jest za małe bo tylko 4.5 V a powinno byc miedzy 10-12V ech ;/ ktos wie co dalej

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
spróbuj innym testerem skasować na zgaszonym i zobacz czy coś się pojawi przed zapaleniem.