• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Błędnie działające ogrzewanie Suzuki Grand Vitara 1.9 ddis

fafal

Uczestnik
Punktów
0
Witam, odłączyłem akumulator aby go podładować i najprawdopodobniej od tej pory szaleje mi ogrzewanie. Gdy ustawie na max gorące czyli pozycja na 28 powietrze leci letnie a jak na max zimne pozycja 18 jak na zdjęciu leci maksymalnie gorące, czyli działa na odwrót....z tym że zimnego wcale nie ma... przy klimatyzacji jest tak samo. Czasami uda mi się złapać odpowiednie działanie ale gdy przekręcę siłę nadmuchu na max jakieś klapki słychać w środku że się zmieniają i znowu problem wraca. Wcześniej nie było takiego problemu auto chłodziło i grzało rewelacyjnie.. Podpowie ktoś gdzie może być problem?

1663008964743.png

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
124
Miasto
Wielkopolska
Podejdź do kogoś na komputer, żeby zrobić adaptację silniczków, które sterują klapkami.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
312
Dokładnie ,tak jak kolega napisał ,adaptacje klap trzeba zrobić , tylko pod komputerem powinno załatwić sprawę.

fafal

Uczestnik
Punktów
0
Czyli to przez odłączony aku? To ma być jakiś zwykły program do diagnostyki błędów itp?

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
124
Miasto
Wielkopolska
Może być przez odłączony aku. Taki interfejs i program jak w warsztatach mają do diagnostyki. ;)

fafal

Uczestnik
Punktów
0
Może być przez odłączony aku. Taki interfejs i program jak w warsztatach mają do diagnostyki. ;)
Dzwoniłem na warsztat twierdzą że nigdy takiego czegoś nie robili...mają komputer i program komfort czy takim czymś da się to ogarnąć ?

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
124
Miasto
Wielkopolska
Nie wiem co to jest program komfort(pierwszy raz słyszę). Jak nie wiedzą o co chodzi to pewnie ciężko będzie to zrobić. A skąd jesteś?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1235
to może na inny warsztat?
mam nadzieje, że nie mieszkasz w takim miejscu, gdzie w promieniu 100 kilometrów jest tylko jeden :)

fafal

Uczestnik
Punktów
0
świętokrzyskie, szukałem najbliżej na diagnostyce... zostaje mi jeszcze Busko - Zdrój , Kielce

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
124
Miasto
Wielkopolska
Nie pomogę, bo stolica wlkp. Napisz na forum tutaj... ;)

fafal

Uczestnik
Punktów
0
Nie pomogę, bo stolica wlkp. Napisz na forum tutaj... ;)
Przerabiałeś już taki temat z tą akceptacja klapek? Jak nazywa się taki program? muszę coś wiedzieć w tym temacie aby nie jezdzić od jednego do drugiego mechanika....

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
124
Miasto
Wielkopolska
Tak przerabiałem. Najpierw podjedź tam gdzie zmieniali Ci akumulator i zgłoś problem, powinni to Tobie "od ręki" ogarnąć. Ja mojemu klientowi zrobiłbym to z marszu za darmo. Albo tam gdzie masz auto w stałej obsłudze.

fafal

Uczestnik
Punktów
0
Tak przerabiałem. Najpierw podjedź tam gdzie zmieniali Ci akumulator i zgłoś problem, powinni to Tobie "od ręki" ogarnąć. Ja mojemu klientowi zrobiłbym to z marszu za darmo. Albo tam gdzie masz auto w stałej obsłudze.
Aku nie zmieniałem , musiałem podładować i nie potrzebnie odłączyłem klemę.....muszę poszukać magika jakiegoś....

fafal

Uczestnik
Punktów
0
Witam byłem u człowieka który po podłączeniu urządzenia stwierdził że cyt ,,uszkodzony jest silniczek zmiany temperatury w nagrzewnicy ,, ktoś wie o co dokładnie chodzi bo podobno jest kilka.....Jak się do tego dobrać ? jakiś schemat...?

Rys00

Boss regionalny
Punktów
73
Zdejmij osłone nad nogami i schowek będziesz widział silniczki, zmieniaj temperatury i zobacz czy ramię się porusza być moze spadło i wystarczy założyć,

fafal

Uczestnik
Punktów
0
Zdejmij osłone nad nogami i schowek będziesz widział silniczki, zmieniaj temperatury i zobacz czy ramię się porusza być moze spadło i wystarczy założyć,
Dzięki za podpowiedź jutro zobaczę co tam się dzieje

fafal

Uczestnik
Punktów
0
Witam, kolego trafiłeś w 10 tak było jak napisałeś spadło z ramienia, a magik stwierdził że komputer ewidentnie pokazuje że silniczek spalony tylko nie wie dokładnie który bo jest kilka . Dziękuję Ci za pomoc oraz pozostałym za poświęcony czas

Załączniki

• 20221007_182302.jpg
    20221007_182302.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 14

Rys00

Boss regionalny
Punktów
73
To super :)

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom