1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

berlingo 2.0 hdi 2004 nie odpala

Dyskusja w 'Silniki diesel' rozpoczęta przez użytkownika niuniek874, 4-01 17.

  1. niuniek874

    niuniek874 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-08 14
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    lublin / UK
    jak w temacie auto nie odpala, po podłączeniu pod kompa pokazuje tylko błąd związany z tempomatem coś z czujnikiem stopu, dokładnie nie pamiętam. auto jeździło normalnie aż pewnego dnia właściciel wrócił do domu zostawił auto na noc i od tamtej pory nie pali. sprawdziłem wszystkie bezpieczniki są ok, świece ok, prąd do siec dochodzi, ciśnienie na rampie po przekręcaniu kluczyka ok 270 barów a przy kręceniu podnosi się do około 350 barów, filtr paliwa nowy i nie odpala, natomiast jak się psiknie auto-startu w dolot pali od strzała i po chwili gasnie. jakieś porady bo już mi ręce opadają.
     
    Ostatnio edytowano: 4-01 17
  2. brzozaayz

    brzozaayz Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    29-08 13
    Postów:
    1 101
    Docenione treści:
    151
    Jak po przekręceniu kluczyka 270 bar to coś nie tak.
     
  3. niuniek874

    niuniek874 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-08 14
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    lublin / UK
    to ile powinno byc ?
     
  4. brzozaayz

    brzozaayz Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    29-08 13
    Postów:
    1 101
    Docenione treści:
    151
    Powinno spaść do kilku bar.
     
  5. Mechanika pojazdowa Gorzów

    Mechanika pojazdowa Gorzów Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    31-07 16
    Postów:
    1 214
    Docenione treści:
    188
    Miasto:
    Gorzów Wielkopolski
    Adres strony:
    Wyglada na brak synchronizacji. Zezwolenie startu jest? Obroty widzi?
     
  6. Stanisław 1946

    Stanisław 1946 Weteran Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    23-08 13
    Postów:
    3 513
    Docenione treści:
    465
    Miasto:
    Szczecin
    Wymieniłeś filtr oleju i Ci ręce opadają , nic nie jesz ?
    Wymień sensor ciśnienia paliwa na raylu.
    Po włączeniu kluczyka ciśnienie ma być zero.
     
    brzozaayz lubi to.
  7. niuniek874

    niuniek874 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-08 14
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    lublin / UK
    no wiec tak coś tam sobie jem, gdyby sensor ciśnienia paliwa był walnięty to chyba by jakiś błąd pokazało na kompie tak mi się wydaje, jutro zrobię filmik jak to wygląda. jeżeli chodzi o obroty to na kompie widzi przy kręceniu.
     
  8. brzozaayz

    brzozaayz Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    29-08 13
    Postów:
    1 101
    Docenione treści:
    151
    Teoretycznie powinno być 0 ale w praktyce spotkałem dużo razy że pokazuje kilka bar.
     
  9. niuniek874

    niuniek874 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-08 14
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    lublin / UK
    a wiec tak jutro, otwieram auto podlaczam kompa, przekrecam kluczyk az zapala sie kontrolki, laczymy sie z ecu i ma pokazywac cisnienie 0 albo pare barow tak?
     
  10. brzozaayz

    brzozaayz Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    29-08 13
    Postów:
    1 101
    Docenione treści:
    151
    Tak dokładnie.
     
  11. winetoo

    winetoo Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    18-03 14
    Postów:
    1 047
    Docenione treści:
    137
    Miasto:
    Radom
    Błąd to by pokazał jak by go w ogóle nie wdział ale on pokazuje jakieś wartości tylko nie takie jakie powinny być, a jak podczas rozruchu pokazuje za duże ciśnienie to komputer też nie pozwoli na start silnika. Ciśnienie po zapłonie powinno być w okolicach zera jak koledzy wyżej piszą, wymień czujnik lub odepnij go i zobacz jakie są wartości.
     
  12. niuniek874

    niuniek874 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-08 14
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    lublin / UK
    jutro to sprawdzę porobię zdjęcia i rzucę do tematu.
     
  13. Stanisław 1946

    Stanisław 1946 Weteran Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    23-08 13
    Postów:
    3 513
    Docenione treści:
    465
    Miasto:
    Szczecin
    Przy za wysokim ciśnieniu ECM nie wysteruje wtrysków. Na plaka pali bo silnik jest mechanicznie sprawny. Dalej nie chce mi się pisać.
    Musisz kupić taki tester który sam naprawia auta.
     
  14. nickel

    nickel Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    19-02 15
    Postów:
    1 686
    Docenione treści:
    259
    Miasto:
    WLKP
    Miałem kilka przypadków ze instalacja do czujnika była uszkodzona i przewody sie ze soba łaczyły i pokazywało duze wartosci cisnienia.
     
  15. Auto Elektronik Lubin

    Auto Elektronik Lubin Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    31-07 15
    Postów:
    358
    Docenione treści:
    69
    Miasto:
    Lubin Dolny Śląsk.
    Adres strony:
    Ja bym wziął miernik i przedzwonił kable od stera do czujnika
     
    krzychuVW lubi to.
  16. niuniek874

    niuniek874 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-08 14
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    lublin / UK
    dzisiaj podpielem sobie kompa i oto co wyszlo:
    20170105_143614.jpg
    20170105_143851.jpg

    po przekreceniu kluczyka cisnienie paliwa 0 bar natomiast przy kreceniu ok 320 barow. sprawdzilem miernikiem wiazke i od czujnikow do kostek ktore podlączamy do kompa jest przejscie czyli wiazka jest ok.
    a co powiedzie na to ?
    20170105_144020.jpg
    [​IMG][/URL][/IMG] [​IMG][/URL][/IMG]
     
  17. Mechanika pojazdowa Gorzów

    Mechanika pojazdowa Gorzów Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    31-07 16
    Postów:
    1 214
    Docenione treści:
    188
    Miasto:
    Gorzów Wielkopolski
    Adres strony:
    Czyli nie masz zezwolenie startu.
     
  18. brzozaayz

    brzozaayz Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    29-08 13
    Postów:
    1 101
    Docenione treści:
    151
    Coś nie halo... Tak to on nie odpali. Spróbuj inny kluczyk.
     
  19. niuniek874

    niuniek874 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-08 14
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    lublin / UK
    kluczyk jest tylko jeden a wyglada on tak 20170105_193140.jpg
    ja wiem ze nie wyglada to najlepiej ale dzialalo, kluczyka zapasowego niema, karty z kodem niema a w serwisie zarzyczyli sobie ok 200f za dorobienie i kodowanie dodatkowo jeszcze trzeba dostarczyc im samochod.
     
  20. brzozaayz

    brzozaayz Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    29-08 13
    Postów:
    1 101
    Docenione treści:
    151
    Kiepsko to wygląda tym chyba nie odjarasz bryki. Chyba że immo OFF.