• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Blok po szlifierni. Prośba o opinie.

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Witam wam, odebrałem blok ze szlifierni N43B20. Po pomiarach które wykonali fachowcy, został nominał. Jedynie co to umyty, przechonowany i zabielony. Ale.. Przy montażu tłoków coś mi nie szło, coś na ciężko wchodziły tłoki, nie używając znacznej siły, próbowałem wpukac gumiakiem powoli i szło. Ale z oporem.. Przy 4tulei dopiero spojrzałem, na część tulei w GMP.. Tam już widziałem, że coś nie tak.. Pomimo 3ch zamontowanych tłoków. Martwię się że, zostały uszkodzone pierścienie przy wkładaniu przez "zadziory", nierówności "wyczuwalne pod paznokciem. Myślę że, to przez był taki opór.

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
603
Obejrzyj lupą pierścienie. Przetrzyj papierem zadziory i ewentualnie załóż nowe.
Chyba, że masz czas to oddaj na szlifiernie niech poprawią.

Papier i heja :D

Ja tam szlifierzem nie jestem, ale chyba honownica powinna wychodzić poza cylinder, żeby uniknąć właśnie czegoś takiego.
Paproki.

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Obejrzyj lupą pierścienie. Przetrzyj papierem zadziory i ewentualnie załóż nowe.
Chyba, że masz czas to oddaj na szlifiernie niech poprawią.

Papier i heja :D

Ja tam szlifierzem nie jestem, ale chyba honownica powinna wychodzić poza cylinder, żeby uniknąć właśnie czegoś takiego.
Paproki.
No na jednym zdjęciu widać zagłębienie dosyć głębokie.. Nie wiem jak to mają poprawić, bo jeśli nawet. To już średnicę powiększa. Czyli w tym rowku, zagłębieniu stają pierścienie. Lipę zrobili straszna. Do mnie dziś przez tel, powiedział facet żebym pilnikiem sobie poprawił. Musiałem chwilę odsapnąć,bo daleko do nich nie mam. Ale akurat zamykali o 13. I. Bym nie zdążył. Pierścienie i tak nowe, bo po tym to napewno mają już rysy i mikro wyszczerbienia. Dzięki

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
603
żebym pilnikiem sobie poprawił
No mówię przecież :D
Nie wiem jak to mają poprawić, bo jeśli nawet. To już średnicę powiększa
Nie czuję tego pod palcem.

No, ale jak to....nie przejechałeś paluchami po cylindrach z czystej ciekawości. Przecież to się nie da inaczej.
Ja to z dwie minuty bym jeździł jak nic :D plus średnicówka.

Się ciesz, że jej nie upuścili. Chociaż kto tam wie.

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
No mówię przecież :D

Nie czuję tego pod palcem.

No, ale jak to....nie przejechałeś paluchami po cylindrach z czystej ciekawości. Przecież to się nie da inaczej.
Ja to z dwie minuty bym jeździł jak nic :D plus średnicówka.

Się ciesz, że jej nie upuścili. Chociaż kto tam wie.
Wiesz co, oddając blok/głowice nie wnikam potem. Po prostu zakładam i jeździ. Fakt, masz rację.. Mogłem przejechać palcem. Ale, nie zrobiłem tego. Po prostu oddałem blok do jednego z najlepszej szlifierni u nas. Nie myślałem że tak można zj#bac robotę. Jak mi dają na wymianę rozrządu, to klient nie sprawdza, czy wymieniłem napinacz na nowy. Eh. W poniedziałek jadę, czeka mnie ciężka rozmowa. Dla mnie tego już nie poprawia, w każdym razie. Nie tak, jak powinno być. A nie będę składał takiego bubla.

Do góry Bottom