• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW e46 318 1998r. 1,9 118KM m43b19 . Falowanie obrotów, auto samo gaśnie dławi się.

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
Witajcie ! Mam problem ze swoją e46. Faluje na biegu jałowym, czasem na zimnym silniku zgaśnie. Po wyciągnięciu świec masakra, elektrody potopione niesymetryczne różne wielkości, świece mega pozalewane olejem . świece zmieniłem. Bez poprawy. Przepustnicę wyjąłem i wyczyściłem ( pędzelek i nitro ), lekka poprawa... POd komputerem żadnych błędów.

Co zauważyłem :

- Ogromne zużycie oleju... przypuszczałem uszczelniacze na zaworach, ale chyba to nie to.. nie aż tyle. Po 1000 km od wymiany stan przed minimum.
- intensywne kopcenie na zimnym silniku, ewidentnie spalany olej siwy dym, smród oleju.
- po zgaszeniu auta kilka sekund syczy coś koło podszybia.

Osobiście jako młody mechanik sądze, że muszę zająć się Odmą... I w zasadzie wszystko by się zgadzało, ale chciałbym zasięgnąć waszej opinii.. a więc : odma podciśnieniowo odpowietrza skrzynię korbową oraz głowice i podaje powietrrze dalej do kolektora ssącego.. i czy moze zdarzyć się taka sytuacja że odma jest uszkodzona i zasysa zbyt dużo powietrza niż powinna a przy tym zasysa olej ? idąc dalej olej znajdujący się w kolektorze zostaje zassany i powoduje kopcenie oraz zalewanie świec... Pokierujcie mnie czy dobrze myślę ? Pozdrawiam !

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Na razie dobrze myslisz jak zatkana badz zle separuje to może tak być , jeszcze zapal silnik zdejmij korek i zobacz czy dymi .. moze silnik szrot a odma jest bierna nic nie wysysa sama z siebie :D.

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
zapomniałem dodać !Korka oleju po odkręceniu w ogóle nie mogę podnieść do góry zassany jest niesamowicie. zdjąłem dziś z filtra odmy wąż który wychodzi z pokrywy zaworów, przytkałem palcem otwór w filtrze, ssie mega ale to mega mocno..i wszystko układa mi się w logiczną całość. Dziś zamówiłem filtr odmy, bo dowiedziałem się, że tam znajduje się membrana która pęka czy cuś.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
no to masz przyczynę korek swobodnie powinien sie dać odkrecic

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
ale dlaczego falują obroty ? rozumiem, że uszkodzona odma zabiera olej ale falowanie obrotów przez odmę ??

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tak bo wszystko głupieje sonda dostaje bogatą a paliwa nie ma itp.

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
ach tak ! silnik dostaje więcej powietrza niż czyta przepływka !

Do góry Bottom