• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

bmw e46 320d odciąganie płynu chłodniczego

nieidelany

Gaduła
Punktów
33
Witam Serdecznie mam pewien problem i nie wiem co jest grane.Otóż wymieniony jest zbiorniczek behr nowy,korek nowy behr,termostat oe bmw ,termostat egr,chłodnica raczej szczelna nigdzie nic nie cieknie.

Temperatura podczas jazdy 86stp płynu nie wywala.

Ale na zimnym silniku jest ciągle wskaznik na max.. gdy odciagam płyn np 200ml to wskaznik opadnie i znów sam się podnosi do max..dopiero z 700ml odciągnięcia płynu powoduje,że jest on między min a max ale wtedy gdy uruchomię auto mam kontrolkę BRAK PŁYNU i faktycznie pływak jest na samym dnie.. układ odpowietrzany na różne sposoby nie wiem co jest grane :/

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Uwierz że jak trochę więcej płynu będzie to szkody sobie nie zrobisz w przeciwieństwie jak będziesz miał w układzie za mało. W sumie jak się nie mylę tam jest zbiornik wyruównawczy czyli nadmiar powinien się wyregulować bez ingerencji.

nieidelany

Gaduła
Punktów
33
proszę pomóżcie tutaj filmik

auto stało 48h po odkręceniu pływak jest na max.Odpalam auto odkręcam korek i pływak poniżej minimum.. gaszę auto pływak z tego ''minimum'' rośnie sobie powoli znów do max... co się dzieje Panowie?

nieidelany

Gaduła
Punktów
33
Panowie nie wiem co jest grane proszę pomóżcie bo ręce opadają
NIE WIEM CO SIĘ DZIEJE :( Panowie przypomnę,wystrzelił mi korek spustowy chłodnicy bo dokręcając złamałem zabezpieczenia nie wiedząc o tym zmieniłem korek na nowy oe bmw,kupiłem nowy zbiorniczek wyrównawczy behr+korek zbiorniczka behr 1.4bar
Sprawa ma się tak przed wystrzałem na starym zbiorniczku,starym korku było ok
CHODZI MI O STAN PŁYNU.ZAWSZE był pomiędzy min a max.CO 2 mc musiałem te 100ml dolać by wyrównać.A teraz? a teraz jest tak.. WSKAŹNIK JEST NA MAXIMUM.Jak odciągnie się płynu np 200ml lekko opadnie.. po czym sam znów uniesie się do góry.To znów odciągam 200ml to samo wskaznik opada między min a max.. po czym po 2,3 sekundach znów sobie sam rośnie do góry... to odciągam jeszcze i to samo... więc odpalam auto a tu KONTROLKA BRAK PŁYNU
FTW?? czego rośnie ciągle wskaznik do góry mimo odciągania płynu a potem po odpaleniu kontrolka,że płynu mało

OSZUKUJE MNIE WSKAŹNIK :( z ciekawości poczekałem aż silnik ostygnie i sprawdzę stan płynu i co? WSKAZNIK kur.. Na fulll.... ale jak odpalę auto i przejadę trochę to kontrolka,że płynu mało..podmieniłem czujnik na drugi i to samo..ja nie wiem do cholery ile mam płynu lać teraz :( teraz pasowało by spuścić wszystko i na nowo zalewać bo teraz to pogubić się idzie...,

Panowie ze zbiorniczkiem behra był dołączony czujnik poziomu płynu chłodniczego.Postanowiłem jednak oe bmw stary zostawić.No i teraz przy 75stp paliła mi się kontrolka o niskim stanie płynu.Zgasiłem auto odkręciłem powoli korek a wskaznik an full był a płyn wysoko no bo przy 75 to już zwiększył objętość to jak czujnik płynu wykrył,że go mało?? i postanowiłem założyć nowy czujnik.On był już zamontowany przy zbiorniczku nowym behra... odpalam auto i czekam..jest już 80stp gazuje itp i kontrolka się nie pali... to któremu teraz wierzyć..

nieidelany

Gaduła
Punktów
33
najlepiej się śmiać.. no bo jak inaczej.Przejechałem się teraz.Rozgrzałem auto do 87stp.Jechałem do 3.5/ 4tys obrotów i kontrolka znów na tym nowym czujniku..więc stary jest ok bo podmieniłem jeszcze na ten od spryskiwaczy bo taki sam jest..

po prostu płakać się chce ze złości :( wcześniej tak nie było.Jak odkręciłem korek było między min a max.. I NIGDY MI PŁYWAK SAM DO GÓRY NIE RÓSŁ... a teraz co.Kontrolka mruga,że płynu mało.Rano sprawdzę stan i pływak na 100% będzie na full.. i skąd teraz mam wiedzieć czy dolać płynu czy nie?? po prostu nie wiem co się dzieje,że jak np auto po nocy nie uruchamiane.Temperatura płynu 0stp wskaznik na full..to strzykawka (100ml) i wężyk odciągam 100ml nic się nie dzieje.. odciągam 200ml ok już pływak się obniżył,ale co z tego skoro za 2 sekundy on sam do góry urośnie do pozycji max... im więcej odciągania płynu to skutkuje to tylko kontrolką o niskim stanie płynu..

jutro spuszczam płyn cały i na nowo zaleje.BO w chwili obecnej to ja nie wiem ile miałbym nawet dolać..

nieidelany

Gaduła
Punktów
33
ale co się może dziać,pomóżcie :( czemu jak odciągam płyn to wskaznik po 2 sekundach sam podnosi do max.. przecież jeśli odciągam daną ilość płynu to pływak powinien jedynie opadać cały czas w dół im więcej odciągania a nie,że on sobie rośnie znów do max

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
Może podjedź do mechanika i ci to zrobi ..będzie chyba taniej ?..

nieidelany

Gaduła
Punktów
33
A Ty wiesz kolego czemu tak się dzieje? proszę Cię pomóż bo chce jutro zlać płyn i zalac od nowa.Po prostu nie wiem co mam już zrobić,żeby ten płyn był między min a max... po prostu nie daje mi to spokoju czemu po odciągnięciu płynu wskaznik znów rośnie do max.. możesz mi to wytłumaczyć? :)

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów

nieidelany

Gaduła
Punktów
33
tak czytałem to tylko,że wcześniej jak miałem oe zbiorniczek bmw+korek zbiorniczka oe+nie było tego wystrzału to było wszystko ok.Poziom płynu był pomiędzy min a max.A robiłem to kilka razy bo kiedyś nawet auto stało po lekkiej kolizji 6mc z otwartym układem i jakoś wtedy wystarczył jeden raz i było wszystko odpowietrzone.A teraz ładu nie można dojść.Jak kurde pomimo odciągania płynu wskaźnik po 2 sekundach znów jest na max wcześniej tka nie było wcześniej to co miesiąc te 50ml trzeba było dolać by wyrównać.. a teraz jest ciągle max..aha i co negatywnego zauważyłem.Otóż po trasie 200km jadąc autostradą z prędkościami 140-160km/h na drugi dzień sprawdzam pod spodem auta czy nie ma wycieków nigdzie i zaniepokoił mnie wygląd chłodnicy.Ponieważ patrząc na nią z boku było widać,że nie jest prosta.. tylko robi się coś ''góry i doliny'' widać,że na dole jest np z rogu lekko wypukła po czym 2cm dalej już idealnie prosta to się zrobiło po tej trasie jadąc autostrada..dlatego nie daje mi spokoju ciągły tan płynu na max

Do góry Bottom