• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E60 3.0 M54 Odcina moc, tryb serwisowy

01Grini

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie.

Problem dotyczy mojego auta, jakim jest Bmw E60, 2003rok, 3 litrowa benzyna + LPG, kod silnika M54, skrzynia biegów manualna.

Na zimnym silniku jest wszystko w porządku. Dopiero gdy auto się zagrzeje, przy przyspieszaniu czuć, że silnikiem szarpie i przerywa, ale tylko do 2tysiecy obrotów. Powyżej tej wartości przyspiesza normalnie i płynnie. Nie ma wypadania zapłonów. Problem jest na LPG i benzynie.
Zanim ten problem został rozwiązany pojawił się następny - podczas przyspieszania powyżej 4tysięcy, auto nagle straciło moc, wyskoczyła kontrolka DSC oraz na komputerze pokazał się duży check engine oraz komunikat "engine fault! Reduced power", po czym samochód nie reagował w ogóle na dodawanie gazu. Zjechałem na pobocze, silnik pracował nierówno a obroty falowały. Po ponownym uruchomieniu wszystko w porządku, aż do kolejnego gwałtownego przyspieszania. Jeśli zdejmę nogę z gazu, kiedy czuję że brakuje mocy, to nie wyrzuci błędów i mogę jechać dalej delikatnie przyspieszając.

Elektronik wykluczył przepływomierz, bo nowy nie przyjęł adaptacji, po czym został wymieniony separator oleju wraz z rurkami. Oto błędy, które na dzień dzisiejszy pokazuje komputer:

278C
2783.

Dolot został sprawdzony pod względem szczelności.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

01Grini

Początkujący
Punktów
0
Cewki wszystkie oryginalne o takim samym numerze seryjnym.

Właśnie zauważyłem, że błąd wyskakuje tylko pod obciążeniem, na luzie nic się nie dzieje.

Aaaa jeszcze jedno. Podczas jazdy na odpiętym przepływomierzu, auto podczas przyspieszania nie wchodzi w tryb serwisowy, natomiast pozostaje szarpanie w dolnym zakresie obrotów.

Wrzucam link z YT z pracą silnika po wejściu w "tryb serwisowy", poprzedzony wyskoczeniem kontrolki od tempomatu, DSC i check engine.

Ostatnia edycja:

01Grini

Początkujący
Punktów
0
Wymieniona została przepustnica, przeprowadzona adaptacja i nadal to samo. Ciągle błędy mówiące o nieszczelności w układzie powietrznym. Dolot jest szczelny.

01Grini

Początkujący
Punktów
0
Usterka zdiagnozowana. Kabelki w kostce przy sterowniku silnika zrobiły zwarcie i wypaliło w niej kilka pinów oraz dwa w sterowniku silnika. Auto czeka na wymianę kostki oraz ratowanie bądź wymianę sterownika silnika.

Do góry Bottom