• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E60 530D 218km 2004 rok -skrzynia biegów automatyczna,nie odpala

vego19

Uczestnik
Punktów
6
Auto nie kręci rozrusznikiem,włączam na zapłon pokazuje się ikonka trybu,na wyświetlaczu na zegarach nie pokazuje jaka pozycja jest lewarka niema nic tylko błąd.
Komputer podłączam (INPA), nie chce połączyć się ze sterownikiem czyli nie mogę sprawdzić jakie są błędy jedynie wyskakuje ikonka z napisem "zakłócenia,komunikacji". Może ktoś miał podobny przypadek..

Błędy w silniku są z klemy IBS,aczkolwiek martwi mnie to że nic się nie zmienia ze skrzynią odlaczalem kleme kostki przy niej zero efektu.

Ostatnia edycja:

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Miałem podobny przypadek, pompa/ sterownik abs robił zwarcie. Dopóki nie zrobisz komunikacji to nie odpalisz

vego19

Uczestnik
Punktów
6
Miałem podobny przypadek, pompa/ sterownik abs robił zwarcie. Dopóki nie zrobisz komunikacji to nie odpalisz
Dzięki ,to może być jakaś wskazówka bo przed nie odpalaniem naprawiałem wiązkę ABS prawego przedniego czujnika.Teraz po odłączeniu tej wiązki generalnie nic się nie zmieniło ale dziękuję za wskazówke ☺️

vego19

Uczestnik
Punktów
6
Ale w tym stanie przyjechało, czy jak?
Nie,auto działało naprawiłem wiązkę ABS pozbyłem się kontrolki,auto stało kilka dni w międzyczasie był ładowany akumulator kilka razy.Mam jeszcze błędy z czujnika kąta skrętu ale to też inna sprawa.Napięcie na wtyczce od skrzyni pin 9 jest 12V,dodatkowo wypinalem wtyczke od pompy ABS ale bez zmian..Może dobiorę się do sterownika skrzyni..

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
Jaką pozycję lewarka widzi sterownik EGS? W EWS jest zgoda na start czy nie ma ze względu na pozycję skrzyni?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Nie ma pozycji bo nie ma komunikacji wiec nie ma zezwolenia

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
Walczyłem z podobnym tematem na jesieni. Ewentualnie pisz pw.

Siwy76

Nowy
Punktów
0
Witam,mam podobny problem z BMW E61 3.0 D automat
Jak auto zimne wywala błąd skrzyni nie wyświetla położenia lewarka brak możliwości uruchomienia odpalę śrubokrętem pochodzi około 15 minut (zależy od temperatury na zewnątrz)im zimniej tym dłużej musi popracować brak komunikacji z EGS jak pochodzi można się połączyć ale to co zauważyłem napięcie na elektrozaworach pokazuje początkowo 11,2v jak daje się usunąć błędy wtedy napięcie jest już na poziomie 14,4v
Proszę o pomoc

Do góry Bottom