1. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Dowiedz się więcej.
  2. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Bmw e70 3.0D 2007 auto odpala i gaśnie

Dyskusja w 'Pytanie do mechanika' rozpoczęta przez użytkownika domcioo26, 12-03 17.

  1. domcioo26

    domcioo26 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    23-11 16
    Postów:
    19
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Gdynia
    Witam. Prosił bym bardzo o pomoc w rozszyfrowaniu błędów... auto ciężko odpala- tzn odpala i po 5-6 sekundach gaśnie. Zdarza się to raz na jakiś czas. W czasie jazdy po zredukowaniu tez potrafi zgasnac.. 2 dni temu auto nie miało żadnego błędu.
    DME/DDE
    4450
    4460
    47C7
    47B7
    47A7
    4797
    4787
    4767
    4B4C - botschaft (drehmoment_anf_ste , 0xB1)

    Pierwsze 8 błędów to wtryskiwacze. Problem jest z ostatnim błędem którego nigdzie nie mogę znaleźć. Czy ktoś miał podobnie?
     
    Ostatnio edytowano: 12-03 17
  2. Manitoba1

    Manitoba1 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    23-11 13
    Postów:
    361
    Docenione treści:
    24
    Miasto:
    Piekary Śląskie
    Adres strony:
    Zacząłbym od oględzin układu paliwowego, ciśnień, filtrów, pompy.
     
  3. Bartek4x4

    Bartek4x4 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-02 16
    Postów:
    3 302
    Docenione treści:
    734
    Miasto:
    Lubliniec
    W e70 miałem tak jak ty aż w końcu całkowicie zdechlo. Pompa sie zluszczyla i zapchala filtr na amen
     
  4. mechanik.k

    mechanik.k Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    3-02 15
    Postów:
    4 880
    Docenione treści:
    1 736
    Miasto:
    London
    Adres strony:
    BMW Code: 4B4C
    4B4C - DDE: Message(torque request AFS, 0xB1)
    System: Digital Diesel Electronics

    BMW System: DDE

    Type: Drive

    Deliwerkę w zbiorniku słychać?

    Ten ostatni błąd to chyba będzie z rozrusznikiem związany.Pewnie długo kręciłeś albo coś w tym stylu
     

    Załączone pliki:

    Ostatnio edytowano: 13-03 17
  5. domcioo26

    domcioo26 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    23-11 16
    Postów:
    19
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Gdynia
    Filtr zamówiony i zmieniony będzie w nst tyg ze względu na to ze mieszkam za granica.
    Jeśli chodzi o ciśnienia pompy masz może info ile powinny wynosić?

    Która pompę masz na myśli? Czy e70 ma pompę progowa czy tylko w zbiorniku?

    Dzięki bardzo za info! Deliwerke? Tzn pompkę?


    Na dzień dzisiejszy auto przez dwa dni odpalalo za pierwszym razem. W zasadzie dzisiaj słychać było tylko rozrusznik i nie chciało zapalić ale po 10-15 min przeszło. Kiedy wróciłem odpaliło normalnie i zgasło mi dopiero w trasie kiedy rozpędziłem auto i pedał był praktycznie na maxa w podłodze. Rozpędził się do około 100km/h po czym silnik zgasł i doturlalem się do zjazdu. Po wciśnięciu start samochód odpalił.
    z nowych błędów nie ma żadnego. Aktualnie skasowałem błędy samych wtryskiwaczy które były wcześniej.
     
    Ostatnio edytowano: 13-03 17
  6. domcioo26

    domcioo26 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    23-11 16
    Postów:
    19
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Gdynia
    Znalazlem 2 tematy na innych forach odnośnie błędów wtryskiwaczy. W obydwu przypadkach po wymianie sterownika silnika problem znikł. Czy jest możliwe ze i mój sterownik może być uszkodzony czy raczej te błędy mogą być spowodowane czymś innym?
     
  7. Manitoba1

    Manitoba1 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    23-11 13
    Postów:
    361
    Docenione treści:
    24
    Miasto:
    Piekary Śląskie
    Adres strony:
    oczywiście że może być
    Kod usterki pokazuje obwód: więc może to być wtrysk, instalacja, lub moduł sterujący albo jakiś inny czynnik wpływający na pracę wtrysków
     
  8. domcioo26

    domcioo26 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    23-11 16
    Postów:
    19
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Gdynia
    W takim razie co mam sprawdzić? Działanie wtryskiwaczy inpa/przelewowo,
    Instalacja wtryskiwaczy do sterownika a reszta?
    Czy moduł sterownika można naprawić czy raczej wymienić?

    Zamówiłem czujnik walka rozrządu... czy ma on w ogóle jakiś wpływ na te błędy czy raczej szukać ich w instalacji paliwowej?
     
  9. domcioo26

    domcioo26 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    23-11 16
    Postów:
    19
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Gdynia
    Problem rozwiązany! Wtryskiwacz 4 był uszkodzony. Po jego wymianie wszystko wróciło do normy.
     
  10. potegat

    potegat Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-09 17
    Postów:
    91
    Docenione treści:
    3
    Miasto:
    Jędrzejów
    Nie będę zakładał nowego tematu bo mam ten sam problem. Pacjent to E70 3.0d bi-turbo kody błędów 4440 i 4450 auto zapala i po kilku sekundach gasnie. Wiązka przedzwoniona wtryski zmienialem 4 z 3 i 5 z 2 cały czas te same błędy na cylindrach 4 i 5. Wygląda to na sterownik ale trudno zdiagnozowac na 100%
     
  11. Pioterk1907

    Pioterk1907 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    25-06 19
    Postów:
    2
    Docenione treści:
    0
    Witam udało Ci się uporać z ty problemem ?? Mam to samo na tych samych wytryskach .
     
  12. potegat

    potegat Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-09 17
    Postów:
    91
    Docenione treści:
    3
    Miasto:
    Jędrzejów
    Zamówiłem drugi komputer bo pierwszy po nr Boscha okazał się nie kompatybilny.
    Zamienialem wtryskiwacze miejscami ?
     
  13. Pioterk1907

    Pioterk1907 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    25-06 19
    Postów:
    2
    Docenione treści:
    0
    Tak zmieniałem i dalej te same bledy. Po wymianie sterownika jest ok ?
     
  14. potegat

    potegat Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-09 17
    Postów:
    91
    Docenione treści:
    3
    Miasto:
    Jędrzejów
    Jeszcze nie zmienilem. Pierwszy który kupiłem był nie kompatybilny a drugi będę miał jutro więc do klonowania wysyłam w czwartek więc wróci do mnie w poniedziałek.
     
  15. Gruszek1987

    Gruszek1987 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    9-10 19
    Postów:
    4
    Docenione treści:
    0
    Witam kolego. Mam identyczny problem z e70 3.0d błąd zwarcie na wtryskiwaczach 4 i 6. Wtryskiwacze zamienione błąd został. Wymiana sterownika dała efekt u Ciebie?
     
  16. potegat

    potegat Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-09 17
    Postów:
    91
    Docenione treści:
    3
    Miasto:
    Jędrzejów
    Nie dała, ale zmiana wtryskiwaczy naprawila problem.
     
  17. Gruszek1987

    Gruszek1987 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    9-10 19
    Postów:
    4
    Docenione treści:
    0
    Wszystkie wymieniłeś ? U mnie cały czas 4 i 6 wywala
     
  18. potegat

    potegat Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-09 17
    Postów:
    91
    Docenione treści:
    3
    Miasto:
    Jędrzejów
    Było tak:
    Wtryski zamieniałem miejscami i cały czas były błędy 4440 i 4450 po wymianie sterownika nie było tych błędów (były inne wskazujące na wtryskiwacze) samochód nie gasł ale miał problemy z odpaleniem i telepało nim jak starą wialnią . Po włożeniu oryginalnego kompa było tak samo jak na klonie czyli bez błędów 4440 4450 (do tej pory tego nie rozumiem bo to nie logiczne). Jak się okazało jeden wtryskiwacz był dobry ale nie z tego modelu a reszty nie dało się przetestować tak lały.
    Dobre masz te wtryski ?
     
  19. Gruszek1987

    Gruszek1987 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    9-10 19
    Postów:
    4
    Docenione treści:
    0
    Ciężko stwierdzić czy dobre, w środę montuje 2 nowe wtryskiwacze. Jakieś 2 miesiące temu klientowi wyskoczyły te błędy. Wtedy auto zgasło ale zaraz dało się uruchomić i jeździło normalnie. Teraz już przyjechało na lawecie. Odpalenie możliwe jest po skasowaniu błędów ale zaraz gaśnie i wyrzuca błędy raz 6 wtryskiwacz raz 4 ale czasami obydwa
     
  20. potegat

    potegat Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-09 17
    Postów:
    91
    Docenione treści:
    3
    Miasto:
    Jędrzejów
    Daj wszystkie do sprawdzenia bo szkoda twojego czasu.
     

Użytkownicy odwiedzili tę stronę szukając:

  1. bmw zapala i gasnie

    ,
  2. auto gaśnie po odpaleniu wtryski