• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW e87 vs Alfa 159 rozsądniejszy wybór

Alfa czy BMW?

• Głosujących
    5

Pioter94

Uczestnik
Punktów
3
Witam, może ktoś z was posiada lub często naprawia te modele. Planuje zakupić któryś z nich. Silniki, które mnie interesują to 1.9 JTDM 150km w Alfie i 2.0d 143km w E87. Rocznik alfy 2007-2010, BMW 2008-10. Moje serce jest po stronie alfy, ale im więcej czytam for itp tym mam większe obawy co do jej eksploatacji i zakupu. Chodzi głównie o korozję. Auto ma mi służyć przez najbliższe 3-4 lata i nie zgnić przez ten czas. Co sądzicie o tych dwóch modelach? Często pod spód zaglądacie? Oczywiście są fani jednej marki, ale chce by mój wybór był jak najbardziej rozsądny.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
zadam pytanie
czy wiesz dlaczego właściciele ALF SIE NIE WITAJĄ W PRACY?
bo widzieli sie juz rano u mechanika:D

zona jeździ e 87 już 10 lat i co rozrząd(silnik) i zawiecha tył przód tarcze klocki oraz opony (run flat) akumulator (AGM)
ale alfy bym nie kupił

RAVEN1906

Gaduła
Punktów
33
Miasto
Śląsk
zadam pytanie
czy wiesz dlaczego właściciele ALF SIE NIE WITAJĄ W PRACY?
bo widzieli sie juz rano u mechanika:D

zona jeździ e 87 już 10 lat i co rozrząd(silnik) i zawiecha tył przód tarcze klocki oraz opony (run flat) akumulator (AGM)
ale alfy bym nie kupił

Odbijając piłeczkę... wiesz co oznacza skrót BMW - Będziesz Miał Wydatki ha ha ha
Dobra starczy żartów :D

Żona jeździ 159 już 5 lat i tak naprawdę j.w. oprócz spraw eksploatacyjnych nic więcej tam nie grzebę, choć wiadomo jak to diesel,turbo,dwumasa,pompa wtryski wszystko może być... ale za to nigdy bym nie kupił bmw z n47, m54 itp...za dużo ludzie później mi płaczą i płacą za wymiany rozrządów...

Minusem Alfy jest jej utrata wartości,porównując wyposażeniem to za np audi z tych roczników trzeba wyłozyć +/- 10-15k więcej...

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
oh tam -w sumie naprawiam sam hihihi
alfy nie cierpie nawet naprawiać FIAT to FIAT ! W SALONIE RDZEWIEJE

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
4 lata przejeździłem 159 i same eksploatacyjne sprawy, z tym że 3.2

Pioter94

Uczestnik
Punktów
3
Jakieś rzeczy typu rozrząd, sprzęgło itp są dla mnie normalne bo to rzeczy, które po prostu prędzej czy później się robi. Nie jestem z tych co " 10 lat jeździłem i nic nie robiłem". Alfa mi odpowiada urzekającym wyglądem i wyposażeniem, tylko rdzy się boję. Na ogłoszeniu wszystkie są super, ale po te które mnie interesują muszę jechać w polske +/- 600km. BMW mam bliżej kilka. Jeśli mam wydać na auto, które cieszy oko to nie chce w przyszłym roku chu i kur rzucać na purchle na nadkolach :D

Pioter94

Uczestnik
Punktów
3
159 nie rdzewieje, 147 też nierdzewieje.
co to za porównanie 159 do e87?
Dwa modele, którymi jestem zainteresowany. Wiem, że to hatchback vs sedan, ale nie mam co do tego wymagań. Nie potrzebny mi ani duży ani mały samochód, ma mi się podobać i rozsądnie palić, robić trasy 150km dziennie. Mam jeszcze Tourana do zadań specjalnych :)

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
bmw oczywiście sie psuje i to drogo. twardy i niewygodny wynalazek serii 1 służy do lansu po mieście synkom bogatych tatusiów, albo bidnych tatusiów z lpg na kredyt.
alfa 159 to nie 156. nie wiem co ty czytasz za fora ale 159 nie rdzewieje i tyle. chyba że spawane z trzech.
alfa miała i ma zawieszenie drogie w eksploatacji, ale jak chcesz tanie, to se opla kup. ciężko sie kreci kierownicą a jtd jest głośny jak diesel. psuje sie mniej niż tdi w turanie
w alfie masz dobre materiały w kabinie i dziwne zagary, np. od doładowania.
osobiście ani bmw ani alfy bym nie kupił.

Ostatnia edycja:

Pioter94

Uczestnik
Punktów
3
bmw oczywiście sie psuje i to drogo. twardy i niewygodny wynalazek serii 1 służy do lansu po mieście synkom bogatych tatusiów, albo bidnych tatusiów z lpg na kredyt.
alfa 159 to nie 156. nie wiem co ty czytasz za fora ale 159 nie rdzewieje i tyle. chyba że spawane z trzech.
alfa miała i ma zawieszenie drogie w eksploatacji, ale jak chcesz tanie, to se opla kup. ciężko sie kreci kierownicą a jtd jest głośny jak diesel. psuje sie mniej niż tdi w turanie
w alfie masz dobre materiały w kabinie i dziwne zagary, np. od doładowania.
osobiście ani bmw ani alfy bym nie kupił.
A co myślisz o Volvo S60?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
podobno Adolf H. przed strzałem w łep wydał rozkaz:
Zatruć żydów polaków i zawładnąć kontynent!!!
rozkaz prawie wykonany- mamy tdi i ue.
tylko cwany żyd spier...do ameryki i rusek jak zwykle coś kombinuje

Do góry Bottom