• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bmw e91 2.0 184 xdrive błąd 4x4!

Pawelas84

Początkujący
Punktów
0
Witam
Mam pytanie w mojej bmw ostatnio świeci się błąd 4x4!. Byłem u mechanika posprawdzał cały reduktor wszystkie czujniki ABS i kąt skrętu ale wszystko dobrze wymieniliśmy olej w reduktorze próba kalibracji po wymianie nie udana. Mechanik nie słyszał dźwięku nastawnika. Przed pojawieniem się błędu nie występowały żadne problemy z xdrive. Stało się to nagle po myciu samochodu. Proszę o pomoc. I z góry dziękuję za odpowiedź

Załączniki

• Resized_received_262600646131371.jpeg
    Resized_received_262600646131371.jpeg
    234,3 KB · Wyświetleń: 18

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
521
To może jakiś mechanik z lepsiejszym komputerem.
Widzisz, dlatego nie myłem swojego samochodu od roku. Zero wilgoci = zero korozji ( a na pewno mniej ; )

No nic...miałem nie pisać...ale zdradzę Ci tajemnicę. Pan mechanik bierze i delikatnie nacina kabelek np. od ESP tak że masz odsłoniętą izolację. I za kilka miesięcy może i pół roku, jeżeli to przed sezonem zimowym do niego wrócisz. Wilgoć i korozja zrobią swoje. Kabelek zaśniedzieje, skruszy się i przerwie. W życiu byś nie powiązał tego faktu po kilku miesiącach z jego krecią robotą.
Stały klient zawsze wróci :woot:

Rekordziści z takiego kabelka to potrafią wydoić kilka ładnych tysiączków.

Pawelas84

Początkujący
Punktów
0
To może jakiś mechanik z lepsiejszym komputerem.
Widzisz, dlatego nie myłem swojego samochodu od roku. Zero wilgoci = zero korozji ( a na pewno mniej ; )

No nic...miałem nie pisać...ale zdradzę Ci tajemnicę. Pan mechanik bierze i delikatnie nacina kabelek np. od ESP tak że masz odsłoniętą izolację. I za kilka miesięcy może i pół roku, jeżeli to przed sezonem zimowym do niego wrócisz. Wilgoć i korozja zrobią swoje. Kabelek zaśniedzieje, skruszy się i przerwie. W życiu byś nie powiązał tego faktu po kilku miesiącach z jego krecią robotą.
Stały klient zawsze wróci :woot:

Rekordziści z takiego kabelka to potrafią wydoić kilka ładnych tysiączków.
Dziękuję za odpowiedź ale nie za bardzo mi pomoże w diagnozie.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1866
Miasto
Koszęcin
A tą skrzynka e elektryka pod maską? Może tam co niestyka. W swoich autach na wiosnę biorę kontakt spray i każda wtyczkę jaka napotkamy spr wizualnie i psikam

Pawelas84

Początkujący
Punktów
0
JAKIE BŁĘDY POKAZAŁ INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY?
Automatyczne połączenie postów:

To jest jedyny błąd który się wyświetla. Ponadto był wymieniony olej,sterownik, wymieniony został również nastawnik. Wcześniej nie przechodził kalibracji po wymianie sterownika przechodzi kalibrację ale błąd i tak powraca. Proszę o jakieś porady.

Załączniki

• 20230517_142310.jpg
    20230517_142310.jpg
    561 KB · Wyświetleń: 16
Ostatnia edycja:

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
171
Miasto
Gorzów Wlkp
Przecież dostawałeś info w innym wątku, aby przeczytać to czymś dedykowanym. Zakodowany ten sterownik? Przecież przez trzy tygodnie to nawet najbardziej zajęty mechanik znalazł by czas na podłączenie isty.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
537
Miasto
Okolice Krakowa
Musisz sprawdzić wszystkie przewody między sterownikiem i silnikiem VTG na ciągłość, tylko najlepiej z żarówką. Jak szpec wymieniał sterownik VTG to wiązkę pod fotelem oglądnął dobrze? Do tego ISTA i Service Plan dla tego błędu.

Pawelas84

Początkujący
Punktów
0
Musisz sprawdzić wszystkie przewody między sterownikiem i silnikiem VTG na ciągłość, tylko najlepiej z żarówką. Jak szpec wymieniał sterownik VTG to wiązkę pod fotelem oglądnął dobrze? Do tego ISTA i Service Plan dla tego błędu.
Ok dziękuję dopiero w poniedziałek jestem umówiony u elektryka. Jak on coś znajdzie to napiszę.
Automatyczne połączenie postów:

Ok dziękuję dopiero w poniedziałek jestem umówiony u elektryka. Jak on coś znajdzie to napiszę.
Jeszcze mam pytanie czy błąd mógł się pojawić od tego że napięcie w aku spada do 11,8

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1375
było ujemne napięcie.

możesz rozwinąć?
confused wth? GIF

Do góry Bottom