• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bmw e91 320d 163km 2006r turbina puściła olej

NooFear

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
Witam, ostatnio wracając z pracy przy prędkości 100km/h zobaczyłem za sobą kłęby dymu i samochód zaczął sam przyspieszać, zahamowałem go i obroty zeszły do 800 i normalnie udało mi się go zgasić. Było pełno dymu i zapaliła się turbina, po ugaszeniu gaśnica wrócił na lawecie pod dom. Cały silnik był w oleju, wywaliło z pod korka wlewu i bagnetu i węży od turbo. I teraz tak:
-turbina wymieniona na regenerowana
-wymieniony olej i filtry
-węże wszystkie od turbo kolektor dolotowy i IC wymyte benzyna i osuszone.
-nowa odma
-filtr DPF wyczyszony.

Auto złożone odpala i jeździ ale rano na zimnym silniku telepie silnikiem przez 3-4 sekundy i kopci na biało i śmierdzi spalinami. Później nic już nie dymi. Po mocnym przygazowaniu jest gryzacy dym z wydechu i wywala błąd 41AA czujnik ciśnienia doładowania. Potrafi ktoś mi powiedzieć gdzie szukać przyczyny czy sam czujnik mógł się uszkodzić i czy ma to coś wspólnego z odpaleniem i że śmierdzą spaliny mocno.

Ostatnia edycja:

NooFear

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
Geometria sterowana elektronicznie przez ECU kostka bodajże 4 lub 5 pinów. Turbo wstaje normalnie. Rano tylko pierwsze 3-4 sekundy przykopci później już nie ma dymu przy spokojnej jeździe i wolnych obrotach. I to tylko jak zimny silnik po całej nocy. Tak w ciągu dnia jak się odpala to już później tego nie ma silnik pracuje równo i ogólnie moc ma i jeździ normalnie tylko to odpalenie z rana mnie niepokoi. I ten błąd 41AA zamówiłem drugi czujnik dla pewności jak przyjdzie i błąd będzie dalej to już nie wiem gdzie szukać. W sobotę zrobię jeszcze pomiar sprężania na cylindrach bo teraz nie mam jak bo muszę jeździć do pracy. Mam pytanie bo mam miernik tylko na świece żarowe ale żeby wkręcić tam miernik muszę zdjąć kolektor dolotowy czy taki pomiar bez niego będzie poprawny?

Ostatnia edycja:

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
Jak zaopatrzysz się w odpowiednią końcowke to zmierzysz bez ściągania kolekotra

NooFear

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
Niestety... Wracam z pracy silnik w oleju wycieka przez wlew oleju.. Zrobiłem test sprężania i cylindry 1,2,4 po 18 bar, 3 cylinder 11 bar. Po nalaniu oleju skoczył do 16 bar. Tak więc pierścienie? Silnik o dziwo pracuje równo i ma moc... Czy jest sens się w to bawić czy wymieniać silnik na drugi kompletny? Ile kosztuje mniej więcej robocizna przekładka kompletnego silnika w tym modelu? Silniki znalazłem od 2 tys do 5 tys nawet. Z czego kilka sztuk wygląda przyzwoicie. Co robić Panowie?

NooFear

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
Niestety chyba wymienię silnik. Ile Panowie mechanicy mniej więcej sobie liczycie za wymianę kompletnego silnika z całym już osprzętem?

NooFear

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
Mechanik zajmujący się tylko Bmw powiedział mi 2000 zł za robotę plus silnik i plus olej i filtr, znalazłem taki co o nim sądzicie?
https://allegro.pl/oferta/bmw-e90-e87-m47-204d4-320d-163-km-silnik-kompletny-8742651026
Jako jedyny z tych wszystkich silników nie ma rdzy i ma najmniej białych kropek na utleniajacym się aluminium co świadczyłoby o tym że był porządnie myty, inne silniki tańsze to każda śrubka ruda a aluminium białe kropki.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Z tymi silnikami to loteria. Staraj się o gwarancję rozruchowa ale jak znam życie to wypna się D...

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
niektórzy ludzie kupują angliki a potem je odsprzedają i to sie całkiem nieźle czasem opłąca.

Do góry Bottom