• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW f30 silnik n55 wypadanie zapłonów od 4000 obrotów

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Panowie mam na warsztacie BMW f30 z silnikiem n55b30 i problem z wypadającymi zapłonami od 4tys obrotów
Ogarnięte rzeczy
Kapiące wtryski
Swiece
Cewki
Silniczek valvetronic stary zgłaszał błędy pozycji
Usunięte wszystkie nieszczelności dolotu- sprawdzane dymiarka
Usunięte nieszczelności wydechu między turbiną a sondami
Wgrany ori soft bo był jakiś dziwny modyfikowany
Kompresja jest prawidłowa
Do 4 tys auto jedzie ma moc przekrwcza się magiczną barierę 4tys i nagle wypiwrdziela od razu ileś zapłonów najpierw na jednym cylindrze potem na kolejny i kolejnym o wyłącza wtryski.
błędy są tylko i wyłącznie od wypadania zapłonów
Z parametrów zakładanych i obecnych pokrywa się wszystko co chce to ma
Miał ktoś taki przypadek

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Wykręć świece ,wpuść kamerę i ogladnij dobrze gładzie cylindrów

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Sprawdzałem są bardzo ładne. Tłoki były pięknie wymyte z kapiących wtrysków. Do 4 tys auto jedzie ma moc nie dymi zapłony też nie wypadają. Mija magiczne 4tys i nagle wywala np. 30 zapłonów na 1 cylindrze zaraz na kolejnym i na kolejnym i sterownik wyłącza wtryski. Ale to jest nagle nie że wypada powoli i liczy tylko od razu jest duża liczba wypadań

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
172
Miasto
Warminsko maz.
Stukowy czujnik?
Lub coś od valvetronic, zobacz w parametrach czy akurat przy 4000tys nie przestawia fazy i wtedy zaczynają się problemy

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Też myślałem że od valvetronica tym bardziej że ale ani nie generuje błędów, programowanie ograniczników przechodzi, w momencie wypadania zapłonów on działa cały czas.

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Nie ma podglądu na wartości rzeczywiste i zadane nawet w ista. Walki się zmieniają płynnie tak samo valvetronic. Jak dodaje gazu na postoju i ujmuje to auto wkręca się do odcinki ale wystarczy że przytrzymasz gaz równo 2-3 sekundy powyżej 4tys od razu wywala wypadanie zapłonu zawsze na cylindrach 2,5,6. Zamieniałem już nawet wtryski miejscami kabinace z cewkami nic nie pomaga zawsze to samo. Na odpiętym silniczku valve jest to samo.
jak równo dodaje gazu i powoli to od około 2,5 tyś korekta paliwowa zaczyna rosnąć aż do końca skali i wtedy wywali błąd. Wiadomo na jednym rośnie na plus na drugim na minus

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Zawsze wywala na tych 3. Fizycznie ciśnienia nie mierzyłem ale skoro pokrywa się z założonym przez sterownik to myślę że jest ok żeby nawet jakiekolwiek ubytki były- nic a nic

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
A jak wygląda katalizator? Może nie ma swojej przepustowości przy takich obrotach.

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Zapłony wypadają, bo sterownik wykrywa JAKĄŚ anomalie i odłącza cylindry żeby nie uszkodzić motoru.

To jest właśnie eNka.
Nigdy tego gówna bym nie kupił.

Zaczyna się od dwóch wiaderek chemii w dolot i dobrego oleju.

Jak się nie specjalizujesz w tym temacie, to lepiej pozbądź się tego z warsztatu.
No, chyba że przyjemny klient i można go doić do oporu.

Do góry Bottom