• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW n47 177km dziwne odgłosy

Bumier

Początkujący
Punktów
0
Witam, mam kłopot z n47d20a 177km. Otóż auto było z pękniętym wałem, zakupione było drugie auto z uszkodzoną górą. Został sprawdzony i spolerowany wał, honowany i frezowany od góry blok, zregenerowana głowicą, turbo, nowe panewki, pierścienie uszczelki śruby, rozrząd itd itd. Zostało to wszystko złożone i auto pięknie jeździ( dopiero 3 dzień ), ale cos wydaje dziwny dźwięk , ustaje po podniesieniu obrotów. ( zaraz po zapaleniu chodzi ładnie, dopiero po przejechaniu kawałka się zaczyna i już zostaje). Jedyne co nie było robione to wałki balansowe. Czy jest to możliwe że one tak pracują dziwnie i hałasują? Czy szukać gdzieś indziej problemu.
Wiem że można podobno jej wyjąć, tylko czy nie będzie żadnych niepożądanych efektów ????

Nie wiem jak filmik dołączyć z pracy silnika

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Źle ustawiony rozrząd ewentualnie zły luz międzyzębny na kole pośrednim wałków balansowych. Te wałki się usuwa. Jednak nie w każdym n47 jest to tak samo proste.

Bumier

Początkujący
Punktów
0
Źle ustawiony rozrząd ewentualnie zły luz międzyzębny na kole pośrednim wałków balansowych. Te wałki się usuwa. Jednak nie w każdym n47 jest to tak samo proste.
Rozrząd był sprawdzany 3 razy po ustawieniu. Jakieś negatywy po wyjęciu tych wałków ?

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Żadnych. Jednak ostrzegam. Są różne bloki. Jeśli zrobisz to nieumiejętnie zatrzesz silnik

Bumier

Początkujący
Punktów
0
Żadnych. Jednak ostrzegam. Są różne bloki. Jeśli zrobisz to nieumiejętnie zatrzesz silnik
Jesteś wstanie napisać na co zwrócić szczególną uwagę żeby nie zrobić bigosu ?

zły luz międzyzębny na kole pośrednim wałków balansowych.
a ten luz jakoś się ustawia tam?
Taki luz udało się znajść z lewej strony, to on tak by hałasował ?

Rozebraliśmy stary silnik, żeby nie zatrzeć silnika to trzeba obrócić te panewki po wałkach żeby zakryć kanał olejowy aby trzymał ciśnienie tak? Dobrze myślimy???

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom