• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bora 1.9 tdi dluzej pali na rozgrzanym silniku po wymianie pompowtrysku

olo111

Początkujący
Punktów
0
Hej ,kończą mi się już pomysły. Opiszę krótko problem.

Najpierw jebnął rozrusznik wymieniłem go na nowy,ale nieoryginalny po 2tygodniach zwróciłem uwagę, że różnie kręci. Po czym wyskoczył błąd trakcji,auto hamowało przy dużej prędkości, na komputerze wyszło pompowtrysk nr 1.

Wymieniłem, było ok po tygodniu,znowu na rozgrzanym dłużej kręcił, w czasie wymieniłem czujnik cieczy bo auto na jalowym lekko drgało,problem drgania zniknął.

Dalej jednak na rozgrzanym dłużej krecil,mechanik sprawdził na komputerze, że z tego wymienionego pompowtrysku podaje nie takie wartości jak u pozostałych,reklamowałem ten pompowtrysk dal inny. Dalej problem jest ten sam. Na chłodnym odpala na dotyk. Auto cały czas pali. Bez spadków mocy.

Do tego Akumulator też dałem swój do sprawdzenia, jezdze na innym i jest dalej tak samo.

Wymieniłem też filtr paliwa,dalej bez zmian.

Może potrzebna jest dokładniejsza regulacja? I może trzeba sprawdzić czy ząb rozrządu się nie przesunął?

Ratunku bo oszaleje.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
874
Miasto
PGS
Olo bolo ustawiłeś te pompki ?

Pawel23

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
98
Miasto
Wołomin
Wiązke elektryczna sprawdź porządnie czy nie popekala

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
603
Miasto
Radom
Sprawdź czujnik wałka rozrządu oscyloskopem. Ewentualnie skoryguj kąt synchronizacji wałka do wału. (3 śruby na 13 klucz na kole wałka rozrządu)

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
176
Miasto
Gdansk
a moze juz uszczelniacze do wymiany sprawdzales jak wygladalo gniazdo?

olo111

Początkujący
Punktów
0
Dziekuje za odpowiedzi.

Auto sprawdzalem u 2 ponoc sprawdzonego mechanika.
Ponoc po stronie pompowtryskow jest ok, to samo tyczy sie czujnika polozenia walu i walka rozrzadu.

Zapomnialem dodac we wczesniejszym poscie, ze po wymianie pompowtrysku, wyskoczyl mi blad ze zdjecia i w miedzyczasie wymienialem czujnik temparatury cieczy chlodzacej silnika bo taki blad mi wyskoczyl na vagu.

Auto sprawdzalem u 2 mechanika, stwierdzil,ze czujnik temperatury trzeba wymienic na oryginalny bo wczesniej byl zalozony najtanszy zamiennik...i podaje zla temperature i dlatego wariuje.

Nie zauwazylem, zadnych spadkow mocy itd.

Wiec jutro pojutrze sprawdze czy jest ok...

Prosze o ewentualne sugestie...

Załączniki

• Resized_20221014_162832.jpeg
    Resized_20221014_162832.jpeg
    288,4 KB · Wyświetleń: 11
Do góry Bottom