• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bora ASZ 130 KM 2001 r. osuszacz - filtr

sidewind76

Gaduła
Punktów
7
Miasto
sosnowiec
Witam
Panowie pytanie może nietypowe u klienta w samochodziku VW Bora 2001 r. silnik asz 130 KM zauważyłem że w okolicy osuszacza - filtra klimatyzacji, na dolnym przyłączu filtra zielono żółty płyn, wygląda mi to na olej z układu sprężania. Nie zajmuję się klimą wiec pytam czy jest się czym martwić ? Poza tym słyszałem że te filtry tak czy tak powinno się wymieniać co 3 lata bo wkład w nich przestaje absorbować wilgoć, niepokoi mnie ten widok choć klimatronik normalnie pracuje i chłodzi? Dłubać przy tym może ktoś jest na forum co może polecić zakład w okolicy Katowic gdzie to profesjonalnie i bez zdzierstwa ograną ? Dodam że autko zjechało z Niemiec od jednego właściciela i normalnie dostawało tam TUV nic tam na przeglądzie nie wyczajono poza tym ma książkę serwisową do 200 tyś potwierdzoną wydrukiem z VW teraz samochód ma 210 tyś. Wydaje mi się że gdyby był tam wyciek to gaz by uciekł chyba że jakoś inaczej to wygląda.

Ostatnia edycja:

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Wymyj zmywaczem do hamulców i obserwuj czy się pojawi jak tak to trzeba oringi wymienić no i osuszacz też.

sidewind76

Gaduła
Punktów
7
Miasto
sosnowiec
Ok dziękuję za podpowiedź. Co ile powinno się wymieniać ten filtr ? Wyszukałem gdzieś że niby co trzy lata bo na tyle wystarcza jego wewnętrznego wkładu?

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Ok dziękuję za podpowiedź. Co ile powinno się wymieniać ten filtr ? Wyszukałem gdzieś że niby co trzy lata bo na tyle wystarcza jego wewnętrznego wkładu?
Na dobra sprawę nikt tego specyjalnie nie wymienia jeśli klima działa sprawnie.
Wymieniamy w przypadku nieszczelności w układzie klimatyzacji lub jakiejś poważniejszej naprawy.
to tak z praktyki.
Klientom oczywiście mowa, panie wymieniamy co , dwa trzy lata

Do góry Bottom