• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak ładowania w scenic II 1,9 dci 2003rok

jnbielawski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jastrowie
Witam. Na forum piszę po raz pierwszy.Pozdrawiam wszystkich formułowiczów. Licze na owocnąpomoc. Problem leży w ładowaniu akumulatora. O tym że akumulator nie jest ładowany dowiedaiałem się dopiero po jego rozładowaniu.Kontrolka ładowania akumulatora gaśnie i nie zazświeca się.Alternator w tym sceniku jest chłodzony cieczą o mocy 155A.Po rozebraniu okazało się że spalony jest mostek diodowy.Wymieniłem na nowy i efekt taki sam. Kontrolka ładowania się nie świeci i ładowania nie ma.Wymieniłem regulator i bez zmian.
Na kostce dwupinowej jest napięcie 4,6V przed uruchomieniem i 0,06V po uruchomieniu.Po podaniu napięcia bezpośrednio na szczotki alternator ładuje że aż silnik zwalnia. Proszę o każdą podpowiedź dotyczacą podobnych zjawisk. Może ktoś posiada schemat obwodu ładowani(chodzi mi o miejsce z którego wychodzi sterowanie regulatorem lub lampką ładowania.Proszę również o podpowiedź na temat ewentuaknej zamiany wspomnianego akternatora na zwykły bez chłodzenia wodą tj na jaki.

Jan

30_1280337492.jpg

Do powyższego postu
To jest foto mostka prostowniczego i regulatora napięcia.
Jan

jnbielawski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jastrowie
Wygłąda na masę. Brak napięcia. Pomiędzy obydwoma stykami jest napięcie takie same 4,6V.

Krzychu78

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Iłża
Alternator żeby zaczoł ładować musi mieć wzbudzenie +12v i na tym drugim pinie powinno być napięcie 12v

jnbielawski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jastrowie
Witam .Sytuacja opanowana. Dla zainteresowanych podaję szczegóły.
Alternator w scenicu jest alternatorem samowzbudnym.Regulator jest sterowany komputerem i dlatego otrzymuje napiecie do 5V Służace do sterowania
regulatorem a ten w zależnosci od impulsu kieruje napięcie wzbudzone w alternatorze na szczotki. Po wymianie regulatora na nowy alternator ładuje i jest wszystko OK.

Kacper82

Nowy
Punktów
0
Witam. Mam podobny problem z tym, że z Laguną I 1,6 16V. Wszystko z ładowaniem było ok, silnik odpaliał normalnie, nawet po tygodniu stania, kontrolka ładowania się nie świeciła, zaczęły przygasać światła, potem oświetlenie zegarów, wyłączył się ABS i poduszka powietrzna i po pewnym czasie silnik. Co to może być?

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Tak dla ścisłości alternator ma 1 wyjście prądowe (główne) i kostkę na 2 piny. W tej kostce jeden pin to kontrolka a drugi melduje o obciążeniu alternatora . Ten że alternator jest samowzbudny. Oba te kable z kostki lecą prosto do UPC pod złącze X6.6-E

Masz tu mały opis

Załączniki

• Diagnostyka pojazdu SIS-CAS.rar
    43 KB · Wyświetleń: 63
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom