• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

brak komunikacji z silnikiem

tomasz 425

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ropczyce
pacjent to citroen c4 grand picass 2.0 16v 2006 r. problem jest taki że włączył się najpierw brzęczyk w głośniku od czujnika cofania po dwóch trzech dniach zapaliła się kontrolka silnika. po podłączeniu kompa wyrzucił błędy takie w dziale wtrysk zapłon 1 P0571 Niespójność pomiędzy 2 stycznikami stop
2 U1003 Uszkodzenie sieci CAN LS 3 P0326 Sygnał czujnik spalania stukowego 4 U2118 Usterka przebudzenia czesciowego
5 P0500 Informacja o prędkości kół pochodząca od kalkulatora ABS/ESP
poprzez sieć CAN 6 U2000 Usterka przebudzenia głównego 7 P1693 Nieprawidłowość DAMP (Sterowany rozruch i zatrzymanie silnika . Po wypięciu wtyczek od czujnik stukowego i czujnika chyba poziomu oleju i ciśnienia albo temperatury oleju i spryskaniem kontaktem kontrolka silnika znikła ale brzęczyk pozostał. Na drugi dzień czyli dziś udałem się tym autem do pracy ale w jedne trzeciej drogi zaświeciła się kontrolka silnika, abs/esp i awaria skrzyni biegów ale do pracy dojechałem. Po pracy nie udało się wrócić do domu nie udało się załączyć żadnego biegu. Po dotarciu do domu na lawecie wyświetliły się takie błędy;

wtrysk apłon
U1003 Uszkodzenie sieci CAN LS
P1607 Ograniczenie prędkośći samochodu
P0571 Niespójność pomiędzy 2 stycznikami stop
P1671 Regulacja prędkości pojazdu
U2118 Usterka przebudzenia czesciowego

abs/abr
C1510 Uszkodzenie sieci CAN.
U1219 Usterka automatyczne wlaczanie hamulca postojowego sterowanego
elektrycznie (FSE)
U1003 Błąd ogólny CAN.
U1308 Usterka - brak lacznosci z kalkulatorem sterujacym silnikiem.
U1325 Usterka - brak lacznosci z czujnikiem zakretomierza -
przyspieszeniomierza.

skrzynia biegów
U1213 Usterka informacji emitowanej przez kalkulatora ABS/ESP albo
FSE (hamulca postojowego)
U1000 Usterka łączności pomiędzy kalkulatorem skrzyni biegów i innymi
kalkulatorami sieci
U1003 Usterka komunikacji w sieci CAN
P1704 Błąd sygnału hamulca (stycznik / CAN)
PRZYCZYNA Miejscowy Statut Przelotny Charakterystyka błędu Wartosc otrzymana jest
nieprawidlowa Lista zmiennych powiązanych Napiecie zasilania kalkulatora 13.4 V Stan sprzęgła Wyłączone Włączone przełożenie skrzyni
biegów Neutralny Wartość zadana przełożenia
skrzyni biegów Neutralny Stan wzbudzenia kalkulatora Główne Zmiana biegu w trakcie Nie Prędkość obrotowa silnika 919 obr/min Temperatura płynu
chłodzącego silnika 35 ° C Prędkość obrotowa przednich
kół 65535 obr/min Obroty wejściowe skrzyni
biegów 0 obr/min Położenie pedału
przyspieszenia 0.0 % Hamulec główny
(przewodowy) Naciśnięty Połozenie dźwigni biegów N Ciśnienie hydrauliczne 45 Bar

Elektryczny hamulec pomocniczy FSE

C155F Usterka - wartość zadana przesłana przez kalkulator kontroli
stabilności (ESP) niespójna
Właściwości Przyczyna . ”błąd odległy . Status . Przerywana(y) . Charakterystyka błędu. Nie charakteryzowane

Lista zmiennych powiązanych Symptom ? Status usterki Usterka wystepuje i wykryto
przyczyne problemu.. Fault
stored. Usterka nie wystapila
podczas odczytu usterek. Napiecie zasilania hamulca
postojowego sterowanego
elektrycznie 14.1 V Licznik polozenia FSE 0085 1/4 R Temperatura kalkulatora 1170 ° C Temperatura silnika
elektrycznego 1170 ° C Sila przylozona do linek
hamulca 0210 N Sila docelowa jaka nalezy
przylozyc do linek hamulca 1146 ”napięcie zasilania silnika
elektrycznego 14.4 V Stan przycisku hamulca
postojowego sterowanego
elektrycznie Zwolniony Stan linii przebudzenia
sterowanej zdalnie Prawid€owe Wartosc zadana predkosci
zaciskania hamulca
postojowego sterowanego
elektrycznie Wartosc zadana równa 100 % Predkosc obrotowa silnika
elektrycznego 13600 Obr/min Natezenie pradu silnika Natezenie wieksze od 40 A Tryb FSE informacja ta
odpowiada stanowi FSE przy
ostatnim zadaniu wlaczenia Podporzadkowany Licznik luzowania w
polozeniu 0 (ogranicznik) Brak luzowania na
ograniczniku Stan hamulca postojowego
sterowanego elektrycznie Wykryto stan nieustalony Stan zaciągnięcia hamulca
postojowego sterowanego
elektrycznie Hamulec postojowy sterowany
elektrycznie niezacisniety

U1213 Usterka braku łączności z kalkulatorem kontroli stabilności (ESP).

Przyczyna . ”błąd odległy . Status . Przerywana(y) . Charakterystyka błędu. Wartosc otrzymana jest
nieprawidlowa

Symptom Symptom 1 Status usterki Usterka wystepuje i wykryto
przyczyne problemu.. Fault
stored. Usterka nie wystapila
podczas odczytu usterek. Napiecie zasilania hamulca
postojowego sterowanego
elektrycznie 12.4 V Licznik polozenia FSE 0068 1/4 R Temperatura kalkulatora 978 ° C Temperatura silnika
elektrycznego 978 ° C Sila przylozona do linek
hamulca 0000 N Sila docelowa jaka nalezy
przylozyc do linek hamulca 0000 ”napięcie zasilania silnika
elektrycznego 05.9 V Stan przycisku hamulca
postojowego sterowanego
elektrycznie Zwolniony Stan linii przebudzenia
sterowanej zdalnie Prawid€owe Wartosc zadana predkosci
zaciskania hamulca
postojowego sterowanego
elektrycznie Wartosc zadana mniejsza od
10 % Predkosc obrotowa silnika
elektrycznego 01200 Obr/min Natezenie pradu silnika Natezenie mniejsze lub równe
40 A Tryb FSE informacja ta
odpowiada stanowi FSE przy
ostatnim zadaniu wlaczenia Mistrz Licznik luzowania w
polozeniu 0 (ogranicznik) Brak luzowania na
ograniczniku Stan hamulca postojowego
sterowanego elektrycznie Wykryto stan nieustalony Stan zaciągnięcia hamulca
postojowego sterowanego Hamulec postojowy sterowany

trochu tego jest dodałem te rozszerzone opisy bo one mogą coś wnieść nie mniej cały czas przejawia się brak komunikacji w sieci can ii to mnie martwi bo czujnik to sobię wymienię ale z kablami to mogę sobie nie poradzić.. Przypuszczam że winowajcą jest jakiś czujnik w siniku który nie do końca łączy gdyż w diagboxie w dziale testowanmia nie piszę po fachowemu ale przypuszczam ze wszyscy wiedzą o co chodzi interfejs pokazuje stan badanego podzespołu i pochwili wyskakuje komunikat że przyrząd diagnostyczny stracił łączność i taki problem występuje w dziale wtrysk zapłon i skrzynia biegów gdy chciałem sprawdzić stan połączenia skrzynia sinik . Z innymi sterownikami jest połączenie i można testować sprawność podzespołów.
Gdyby ktoś doczytał do końca i przypuszczał gdzie może być problem to proszę o podpowiedz .

Załączniki

• Wydrukować _20230811164312 - pojazd _VF7UARFJH45021749.pdf
    221,7 KB · Wyświetleń: 4

tomasz 425

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ropczyce
chciałem dodać że podmieniłem bsi i sterownik silnika ale błędy były takie same więc problem leży tak mi się wydaje w jakimś czujniku albo kablach odpowiedzialnych za przesył sieciowy. Zastanawia mnie czy może mieć wpływ na taki stan rzeczy że jest to anglik po przekładce i czy pomogła by konfiguracja sterowników.

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
Wymien czujnik stop pod hamulcem koszt 30-50 zl. Bardzo czesta awaria i to sa jej objawy. Te czujniki padaja po 1-6 miesiecy za cholere nie wiem czemu tak czesto.

Sprawdz dodatkowo umasowniene auta

Screenshot_2023-08-12-22-09-14-505_com.android.chrome.jpg

tomasz 425

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ropczyce
czujnik stopu zmieniłem tydzień temu i nie pomogło chyba że w sklepie mają uszkodzone. Poszukuję lokalizacji czujnika położenia wału nie mogę go zlokalizować w którym miejscu się znajduje. Przypuszczam że to on może powodować błędy tym bardziej że auta od teraz nie mogę odpalić.

tomasz 425

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ropczyce
znalazłem przyczynę awarii :woda w pobliżu czujnika położenia wału korbowego po przetarciu i osuszeniu szmatką odpaliłem silnik i została tylko kontrolka silnika na desce. Po nagrzaniu i sprawdzeniu czy nie kapie płyn chłodzący z obudowy termostatu podłączyłem komp diagnostyczny i o dziwo udało się skasować błędy. Wcześniej nie było mowy skasować błędy z silnika i skrzyni biegów. Pytanie skąd tam woda jeżeli z termostatu nie kapie chyba ze trzeba chwilę pojeździć by się coś pokazało. Termostat zmieniłem chyba w kwietniu ale nie zauważyłem by był pęknięty a do tej pory trzymał stan. Teraz trzeba coś dolać . Będę obserwował co się dzieje. Jak by mi się udało odpiąć wtyczkę to bym zapuścił kontaktem ale nie wiem czy bez demontażu obudowy termostatu się to uda.

tomasz 425

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ropczyce
obudowę termostatu zmieniłem , czujnik położenia wału zmieniłem i niestety błędy wróciły. Błąd
U1219 Usterka automatyczne włączanie hamulca postojowego sterowanego
elektrycznie (FSE)
w historii błędów 38 razy się pojawił cztery razy zniknął jak mam to rozumieć ? czyżby coś nie łączyło? dodam że czujnik zakupiłem nowy, silnik odpala ale strach pojechać bo rozłącza skrzynię.
Mam też taki komunikat
Wtrysk/zapłon Problem spójności kalkulator-samochód
czy przez spójność kalkulator- samochód może siać takie błędy?
jak ewentualnie usunąć ten komunikat czyli inaczej połączyć kalkulator z silnikiem .
czy ten błąd mógł się pojawić przez podłączenie innego sterownika silnika i ponowne podłączenie właściwego, chociaż ten drugi mam skopiowany albo tak twierdzi gość który kopiował ?
Chciałem dodać że pojawiły się błędy jeszcze od wspomagania i też dotyczą komunikacji ale nie zapisałem tych błędów natomiast testowałem diagboxem i wszystko chodzi i widzi czyli prędkość silnika wspomagania , prędkość obrotów kierownicy, napięcie i o co w takim razie chodzi może ktoś podpowie

Ostatnia edycja:

tomasz 425

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ropczyce
czy ktoś może podpowiedzieć czy brak opuszczania szyby po stronie kierowcy może mieć wpływ na sieć can

PSAservice3

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wlkp
Nie
Automatyczne połączenie postów:

Napisz jakie masz błędy w ESP, ecu i ręcznymi

tomasz 425

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ropczyce
w ESP nie ma błędu ECU są takie :
1 P0571 Niespójność pomiędzy 2 stycznikami stop
2 P1671 Regulacja prędkości pojazdu
3 U1003 Uszkodzenie sieci CAN LS
w ręcznym nie ma błędu natomiast w skrzyni biegów jest taki
U1213 Usterka informacji emitowanej przez kalkulatora ABS/ESP albo
FSE (hamulca postojowego)

dzisiaj pokasowałem te błędy i przejechałem się z 2 km i ponownie podłączyłem komputer błędy nie wróciły ale brak komunikacji z silnikiem wtrysk/zapłon . Wyrzuciło tez błąd z prawą lampą chociaż żarówki świecą teraz mam pytanie co jest pomiędzy ECU że nie można połączyć się z sinikiem. ECU podmieniłem i ten sam błąd. Przypuszczam ze jest jakiś przekaźnik lub czujnik który sieje błąd

tomasz 425

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ropczyce
wciąż walczę z autem i przypuszczam że problem leży w czujniku położenia kierownicy gdyż jak wchodzę w lexi w wspomaganie i parametry to jest funkcja kąt skrętu kierownicy i nic nie pokazuje nawet jak kręcę kierownicą. Postanowiłem wymienić ten czujnik ale nic się nie poprawiło no chyba że trzeba skalibrować to urządzenie.

Davpod

SuperMechanior
Punktów
153
Jak już tak wszystko wymieniasz na pałe to wymień auto.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Pogadaj z tym gosciem. Body computer Ci pada

Załączniki

• download-2.jpeg
    download-2.jpeg
    6,1 KB · Wyświetleń: 6

tomasz 425

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ropczyce
Witam po długiej przerwie wracam do tematu. Otóż tak wymieniłem BSI za dużo błędów w kalkulatorach. Padł moduł od ręcznego więc wymieniony. Zmieniony włącznik hamulca ręcznego bo tam też był błąd. Rezultat po usunięciu błędów ręczny działa silnik odpala hamulec pomocniczy po górę działa. Autem udało mi się zrobić ok 30 km i wróciły błędy w wtrysk/ zapłon
P0571 Niespójność pomiędzy 2 stycznikami stop
P1671 Regulacja prędkości pojazdu
U1003 Uszkodzenie sieci CAN LS
już wiem że problem leży po stronie czujnika stopu ale to nie czujnik. Żeby przewody sprawdzić potrzebował bym schemat kostek na ecu bo tam najprawdopodobniej nie dochodzi sygnał i stąd te błędy . Jeśli mieliście podobny problem to będę wdzięczny za podpowiedź

tomasz 425

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ropczyce
Temat uważam za rozwiązany przypadkiem dowiedziałem się że citroen wypuścił ulepszoną wersję czujnika stopu z dodatkowymi kabelkami i po zastosowaniu nich błędy przestały się pojawiać jak na razie. Przejechałem jak na razie ok 150 kim i mam nadzieję że już nie wrócą.

Do góry Bottom