• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak spryskiwaczy a4 B8 zacisk 30 przerwa w obwodzie

Moniekx

Nowy
Punktów
2
Cześć. Mam problem z a4 b8 nagle przestały działać spryskiwacze na szybę i xenon vcds pokazuje błąd zacisk 30 przerwa w obwodzie. Czyli niema stałego plusa Pompka sprawna sprawdzana pod prostownikiem instalacja sprawdzona na przejście od wtyczki pompki do do modułu bcm i jest przejście do tego sprawdziłem wszystkie bezpieczniki są ok ale też piszą że w tym modelu niema bezpiecznika i przekaźnika do pompki spryskiwaczy za to sterowanie jest odpowiedzialny moduł BCM zrobiłem taki myk że dodałem kabelek przy wtyczce do kostki spryskiwacza plusowy i sprysk zaczął działać z manetki czyli sterowanie masą jest niemam pojęcia co tu mogłoy się stać czy padł ten bcm ? Wykręciłem go sprawdziłem wizualnie na jakąkolwiek korozję i jest czyściutki. pomocy

Załączniki

• IMG_2072.jpeg
    IMG_2072.jpeg
    2,9 MB · Wyświetleń: 8

Moniekx

Nowy
Punktów
2
nie jestem pewny, ale "prund" ciężko sprawdza się wizualnie. polecam miernikiem o sprawdzeniu płytki bcm to trzeba mieć pojęcie co sprawdzać. przewody owszem mogę i to poczyniłem więcej to już może ktoś z pojęciem robić bo sam to mogę tylko sobie coś bardziej popsuć a ty albo nie czytasz ze zrozumieniem albo odczytałeś ostatnią linijkę mojego posta

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1615
czytam... ale stwierdziłeś, że brakuje ci "stałego plusa".
więc trzeba wziąć schemat i poszukać gdzie się zasilanie ucina.

piszesz też, że obwód spryskiwaczy jest niezabezpieczony bezpiecznikiem. aż sprawdziłem z ciekawości:
1706661761185.png
C6 System spryskiwaczy przedniej szyby, system spryskiwaczy reflektorów 35A

Moniekx

Nowy
Punktów
2

piszesz też, że obwód spryskiwaczy jest niezabezpieczony bezpiecznikiem. aż sprawdziłem z ciekawości:
Wyświetl załącznik 52219
Automatyczne połączenie postów:

Gdzie ty widzisz tutaj ten bezpiecznik mam całą listę bezpieczników miejsc masy i przekaźników w pdf i nic nie widzę tutaj na innym forum również pisali że od modelu a4 b8 tylko bcm steruje pompką a jeśli chodzi o to niema plusa to sam błąd z vcds mówi zacisk 30 to jak piszą w internetach że to stały plus

Załączniki

• IMG_2096.png
    IMG_2096.png
    539,8 KB · Wyświetleń: 15

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
No jest przecież ostatnia tabela, pozycja nr 6.

Moniekx

Nowy
Punktów
2

Wyświetl załącznik 52219
Faktycznie miałeś rację z tym bezpiecznikiem tylko na tej pokrywce jak otworzyłem to on jest opisany jako bcm1 a problem był tego typu że bezpiecznik był sprawny tylko był w innym miejscu wolne miejsce dlatego przy sprawdzaniu że są dobre odpuściłem drążenie ich tematu zwłaszcza że na innych forach pisali nie niema bezpiecznika za to odpowiedzialnego. A skąd znalazł się w innym miejscu już doszedłem że samochód był na hamowni i tuner wyjmował bezpieczniki od abs przy pomiarze i musiał się pomylić wyciągnął nie ten co trzeba i wsadził w inne miejsce stąd ten problem był przez jego profesjonalizm straciłem dwa dni i mnóstwo nerwów zamykam temat i pozdrawiam

Zdjęcia opisu mojego a4 i który to bezpiecznik dla potomnych

Załączniki

• IMG_2099.jpeg
    IMG_2099.jpeg
    1,7 MB · Wyświetleń: 6
  • IMG_2097.jpeg
    IMG_2097.jpeg
    1,7 MB · Wyświetleń: 7

Talinowski

Początkujący
Punktów
0
Faktycznie miałeś rację z tym bezpiecznikiem tylko na tej pokrywce jak otworzyłem to on jest opisany jako bcm1 a problem był tego typu że bezpiecznik był sprawny tylko był w innym miejscu wolne miejsce dlatego przy sprawdzaniu że są dobre odpuściłem drążenie ich tematu zwłaszcza że na innych forach pisali nie niema bezpiecznika za to odpowiedzialnego. A skąd znalazł się w innym miejscu już doszedłem że samochód był na hamowni i tuner wyjmował bezpieczniki od abs przy pomiarze i musiał się pomylić wyciągnął nie ten co trzeba i wsadził w inne miejsce stąd ten problem był przez jego profesjonalizm straciłem dwa dni i mnóstwo nerwów zamykam temat i pozdrawiam Wyświetl załącznik 52219 tutaj

Zdjęcia opisu mojego a4 i który to bezpiecznik dla potomnych
Warto skontaktować się z tunerem i wyjaśnić sytuację. Być może będzie on w stanie zrekompensować stracony czas lub zaoferować zniżkę na swoje usługi.

Do góry Bottom