• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Budowa warsztatu jako budynek gospodarczy czy warsztat

saviola93

Bywalec
Punktów
2
witam jestem na etapie planowania i papierologii związanej z wybudowaniem warsztatu mam na myśli dwa stanowiska z socjalem biurem łazienka i kotłownią. I mam z tym związane konkretne pytanie czy w gminie zgłosić budowę budynku gospodarczego/garaze i po wybudowaniu przekształcić to na warsztat czy wybudować odrazu jako warsztat ale słyszałem ze wtedy są straszne wymagania (koszty) bo to już jest budynek użyteczności publicznej. Ktoś budował w ten sposób warsztat ? Jakie macie doświadczenia i rady z tym związane

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
witam jestem na etapie planowania i papierologii związanej z wybudowaniem warsztatu mam na myśli dwa stanowiska z socjalem biurem łazienka i kotłownią. I mam z tym związane konkretne pytanie czy w gminie zgłosić budowę budynku gospodarczego/garaze i po wybudowaniu przekształcić to na warsztat czy wybudować odrazu jako warsztat
Buduj od razu jako warsztat bo będzie on od razu ujęty w wydziale geodezji i kartografii a dodatkowo będziesz miał zrobioną opinię środowiskową w wydziale środowiska... I tak tego nie przeskoczysz bo jak wystąpisz o zmianę użytku budynku gospodarczego na warsztat to i tak tą drogę będziesz musiał przejść a dołożysz sobie więcej problemów i droga legalizacyjna będzie dłuższa a być może droższa...
słyszałem ze wtedy są straszne wymagania (koszty) bo to już jest budynek użyteczności publicznej. Ktoś budował w ten sposób warsztat ? Jakie macie doświadczenia i rady z tym związane
Nie takie straszne ale trochę jest. Koszty związane z samą kwitologią nie są jakieś straszne. Co do budynku usługowo-handlowego to robotę będzie miał projektant nie ty... Droższy będzie projekt bo będzie więcej uzgodnień. To, że drzwi będą 90 a nie 80 albo okna większe, socjal dla pracowników to chyba cię nie przeraża... I tak i tak musiałbyś to zrobić w budynku gospodarczym przekwalifikowując go na warsztat...
Konkluzja - buduj warsztat jako warsztat a nie kombinuj bo popłyniesz czasowo i kasowo :D

saviola93

Bywalec
Punktów
2
przeczytałem ciekawy artykuł https://warsztat.pl/artykuly/buduje...N6dGF0LnBsL2FydHlrdWx5L29zdGF0bmkvb2xlamUvNDc
pozwolę sobie zacytować W zakres wymogów formalno-prawnych, do których dopasować należy rozwiązania techniczne, lokalizację i wyposażenie projektowanego warsztatu samochodowego z lakiernią, wchodzą zapisy zawarte w 9 ustawach i 23 wynikających z nich rozporządzeniach, w 37 normach branżowych PN-EN i 3 dyrektywach WE. Wymienione akty prawne to tylko te najważniejsze.
Opanowanie lokalizacji wszystkich przepisów, norm, dyrektyw i procedur postępowania jest zadaniem bardzo trudnym dla jednego specjalisty czy projektanta, praktycznie niemożliwym dla inwestora.

Po przeczytaniu tego artykułu uświadomiłem sobie że przyszły kierownik budowy (znajomy z osiedla) na pewno będzie mi doradzał budowę jako budynek gospodarczy ponieważ to on oraz inspektor nadzoru są odpowiedzialni za dopilnowanie tych wszystkich wymagań formalno prawnych.A przy procedurze odbioru technicznego wystarczy ze coś będzie niezgodne i budynek nie zostanie oddany do użytku. Przy czym ten cały zakres wymogów jest niesamowity. Natomiast przy wybudowaniu budynku gospodarczego przy założeniu projektanta ze będzie to warsztat można by tam otworzyć działalność jak 90% warsztatów w polsce(jak mniemam) bez przekształcenia użytkowania i stopniowo doposażać i doprowadzać do odpowiedniego stanu aby następnie po jakimś czasie przekształcić budynek na warsztat (usługowy) Wiadomo ze jest ryzyko ze ktoś zawistny się znajdzie co mu się tyłka z kanapy nie chce ruszyć. Chciałem też zaznaczyć że nie mam 0,5 melona na budowę warsztatu a nawet nie 0,2 melona i będzie to budowa rozciągnięta w latach.
Chciałbym poznać wasze doświadczenia z budowy warsztatu

Punktów
0
Nigdy nie myślałem, że to zadziała w ten sposób.
Czy na pewno tak to działa?

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Dla warsztatu samochodowego nie jest potrzebna decyzja środowiskowa o ile ten nie będzie budowany na terenach chronionych itp. Chcesz zatrudniać pracowników czy robić sam? Piszesz że nie masz nawet 200 000 zeta. Hmm. Sam budynek będzie tyle kosztował a gdzie projekt, utwardzenie placu, wyposażenie?

Punktów
0
Siemka! Odnosząc się do wcześniejszego wpisu śmiało mogę stwierdzić, że zgadzam się w 100%, taki projekt to spora inwestycja mimo wszystko i chyba nie na wszystkim można obciąć koszty. Na przykład skoro budowa ma być rozciągnięta w latach to oczywiście takie rzeczy jak płytki do łazienki można odłożyć na później, ale utwardzenie placu, robotnicy, sprzęt, to wszystko kosztuje, może warto jeszcze przemyśleć sprawę? Nie twierdzę, żeby zrezygnować z projektu, ale nawet budowa warsztatu wymaga chyba trochę większych funduszy- przynajmniej moim zdaniem… mimo wszystko życzę powodzenia!

saviola93

Bywalec
Punktów
2
Widze ze temat został odkopany po 3 latach a wiec pokaże wam co udało mi się ugrać przez ten czas, drogę dojazdową będę robił w tym roku bo w tamtym brakło czasu i zima nadeszła, i rozglądam się już za drugim podnośnikiem. Pozdrawiam

Załączniki

• CE20D9DD-7818-47E2-A246-29A007896BE8.jpeg
    CE20D9DD-7818-47E2-A246-29A007896BE8.jpeg
    2,9 MB · Wyświetleń: 104
  • AE126FF4-710D-471B-9414-4B4706B06A1A.jpeg
    AE126FF4-710D-471B-9414-4B4706B06A1A.jpeg
    591 KB · Wyświetleń: 101
  • 2ECA1820-3C07-4447-9D0B-9531E3C662ED.jpeg
    2ECA1820-3C07-4447-9D0B-9531E3C662ED.jpeg
    734,2 KB · Wyświetleń: 98

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Jestem pod wrażeniem. Budynek
fajny. Rzadko kto się chwali po kilku latach co mu wyszło. Nie wiem czy to ze skromności, nieśmiałości.
saviola93 szacun dla ciebie.

Do góry Bottom