• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Budowa warsztatu

Kmiller002

Początkujący
Punktów
0
Witam. Zaczynając od początku. Chce przy pomocy funduszy unijnych rozpocząć prowadzenie jednoosobowej działalności gospodarczej (warsztatu samochodowego). Na działce ojca (rolnika), znajdują się na niej budynki gospodarcze i mieszkalny. Ojciec chce wybudować nowy budynek, następnie na podstawie umowy użyczenia prowadziłbym w nim warsztat. Mogę wybudować budynek gospodarczy następnie legalnie prowadzić w nim warsztat? Czy musi to być budynek usługowy? Ewentualnie lepiej budować od razu usługowy czy gospodarczy a później przekształcić? Jeśli lokal będzie usługowy trzeba odrolnić grunt pod niego?

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Jak poczytasz forum to się wszystkiego dowiesz. Jest wiele takich samych tematów.
Możesz prowadzić jednoosobową działalność nawet w wykopanym rowie pod samochód pod gołym niebem, dopóki nie przyczepi się ochrona środowiska lub któryś z przyjacielskich sąsiadów.
Najpierw poczytaj a potem pytaj, tego jest naprawdę dużo

21golfista21

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Strzelin
Kiedyś pisałem w temacie budowy, jak wam się podoba? Jeszcze trochę pracy i przeprowadzka do nowego.

Załączniki

• IMG_20190509_100336.jpg
    IMG_20190509_100336.jpg
    4,4 MB · Wyświetleń: 130

Kmiller002

Początkujący
Punktów
0
Mógłbyś wstawić więcej zdjęć? Coś z wnętrza? Bo aktualnie jestem na etapie projektu :) Jaki typ ogrzewania?

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Ja mam 216m2 hali i zaprojektowane mam ogrzewanie nadmuchowe, dwie nagrzewnice i piec gazowy. Zobaczymy jak to będzie

21golfista21

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Strzelin
Mógłbyś wstawić więcej zdjęć? Coś z wnętrza? Bo aktualnie jestem na etapie projektu :) Jaki typ ogrzewania?

Jak skończę to podam link do strony.

Ja mam 216m2 hali i zaprojektowane mam ogrzewanie nadmuchowe, dwie nagrzewnice i piec gazowy. Zobaczymy jak to będzie

To już ogromny warsztat. Niestety ani nie miałem tak dużej działki ani tyle kasy na budowę czegoś dużego, ja mam całą powierzchnię 130m2 razem z biurem i socjalem itp

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Ale i tak bramy masz wysokie. Jakie masz wymiary hali warsztatowej?

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
u mnie 20 szeroko i 10,5 głęboko i 4,8 wysoko

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
U mnie 3 pełne stanowiska robocze na podnośnikach dwukolumnowych + najazdowy podnośnik nożycowy zagłębiony pod geometrię i diagnostykę.

lucas100

Bywalec
Punktów
2
Miasto
nowe miasto nad pilica
Witam panowie ruszam z budowa warsztatu.Bedzie to hala 16 x10 ale nie chodzi o wymiary.Projektant mówi zebym sobie zrobil po calej dlugosci swietlik na szczycie zeby bylo jasniej w srodku.Ale podobno takie swietliki nie trzymaja ciepla wogóle a w lato strasznie grzeja hale gdy jest zamknieta.Nie mam pojecia czy wstawiac tez przeszklenia w dwuch bramach garazowych zeby bylo jasniej.Ogolnie chcialbym robic w zamknietej hali w lato po to zeby bylo chlodniej a i tak pewie trzeba palic swiatlo wiec zastanawiam sie czy isc w ocieplenie czy zeby bylo jasniej ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
1092
czy isc w ocieplenie czy zeby bylo jasniej ?

kiedyś były do wyboru tylko zwykłe żarówki i rtęciowe świetlówki. ciągnęło to sporo prądu i kosztowało sporo. teraz są ledy i PRAWIE nie zużywają energii.
ja bym chyba szedł w stronę komfortu temperatury. niestety, na początku drożej, bo trzeba zapłacić za oświetlenie i później rachunki za oświetlenie. ale komfort, odpowiednia temperatura, jest chyba ważniejszy. z drugiej strony jakbyś chciał używać klimatyzatora lub grzania to też kosztuje.

lucas100

Bywalec
Punktów
2
Miasto
nowe miasto nad pilica
kiedyś były do wyboru tylko zwykłe żarówki i rtęciowe świetlówki. ciągnęło to sporo prądu i kosztowało sporo. teraz są ledy i PRAWIE nie zużywają energii.
ja bym chyba szedł w stronę komfortu temperatury. niestety, na początku drożej, bo trzeba zapłacić za oświetlenie i później rachunki za oświetlenie. ale komfort, odpowiednia temperatura, jest chyba ważniejszy. z drugiej strony jakbyś chciał używać klimatyzatora lub grzania to też kosztuje.
Też mi sie wydaje ze zainwestuje w ledy i zrobie przeszklenia lekkie w obydwu bramach.Zawsze to w lato chlodniej.A mam jeszcze jedno pytanie ,jakiej wysokosci sa najwyzsze busy chodzi mi o wysokosc bramy wjazdowej na osobowe i busy?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
276
U mnie jest 3,8 m a niektóre busy to naprawdę na żyletki wjeżdżają , głównie mastery z plandekami

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
944
Miasto
Pruszcz Gdański
Witam panowie ruszam z budowa warsztatu.Bedzie to hala 16 x10 ale nie chodzi o wymiary.Projektant mówi zebym sobie zrobil po calej dlugosci swietlik na szczycie zeby bylo jasniej w srodku.Ale podobno takie swietliki nie trzymaja ciepla wogóle a w lato strasznie grzeja hale gdy jest zamknieta.Nie mam pojecia czy wstawiac tez przeszklenia w dwuch bramach garazowych zeby bylo jasniej.Ogolnie chcialbym robic w zamknietej hali w lato po to zeby bylo chlodniej a i tak pewie trzeba palic swiatlo wiec zastanawiam sie czy isc w ocieplenie czy zeby bylo jasniej ?
tez chcialem swietlik na warsztacie , teraz juz wiem ze juz go nigdy nie chce. zimą pizga - latem parówa.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
151
Miasto
Rzeszów
Maksymalna wysokość pojazdu w ogóle, jaka jest dopuszczona przepisami, to 4 metry. Także więcej nie trzeba, chyba że tak jak mój znajomek - będziesz w środku przy okazji parkował kombajn. :D

Do góry Bottom