• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bus -padło sprzęgło w Berlinie - jak dowiezć do Szczecina

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Sprinter krótki - stoi tam na parkingu przy Tempelhoff. Proszę o podpowiedzi - jak to dowiezć / doholować do Szczecina. Autolaweta typowa dla osobówek na krótka.
Czym zatem zciągnąć ? Czy na niemieckich drogach można auto holować ?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Za 150e zrobi Ci to warsztat w niemcowni, szkoda kasy na holowanie. tylko wez swoje sprzeglo, pewnie obciela sie tarcza:)

A

autozibi

Za 150e zrobi Ci to warsztat w niemcowni, szkoda kasy na holowanie. tylko wez swoje sprzeglo, pewnie obciela sie tarcza:)

Za pewne się pomyliłeś i chciałeś napisać 1500 euro ... W innym wypadku nie znasz w ogóle rynku niemieckiego :(:(

qazws

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Gdańsk
a w sprinerze chyba najłatwiejsza robota , skrzynie się wyciąga z przyjemnością

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
Za 150€ chyba gdzieś w garażu. Najlepiej laweta. W ubezpieczeniu nie masz assistance? Jak czesto jeździ się do Niemiec warto wykupic ADAC.

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Mam assistance w mbanku , tak do końca nie wiem czy to dotyczy busa. Płacę cos koło 15 zł /mies.
Czy ono dotyczy Polski czy zza granicy też ?
No i auto rejestrowane na syna a assistance na mnie więc czy taki numer przejdzie ?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Assistance jest do oc samochodu, to nie wiem jakim cudem asistance na inna osobe:) moze przesadzilem ale jakies 250e kolega placil za espace 3 wymiana skrzyni, tam tez robi sie to przyjemnie. W sprintku na dobra sprawe mozna to zrobic nawet na srodku drogi:D

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Chyba nie tak. OC mam w Generali a z mBanku zaproponowano mi assistance. Zgodziłem się ale tak do końca nie wiem jak to jest. Pobierają opłaty a ja za bardzo nie wnikam. Widzę że to zle i muszę na dniach to zgłębić tzn sprawdzić co i jak.
Całkiem mozliwe że płacić płacę a jak przyjdzie co do czego to się wypną.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
395
Miasto
Prudnik Opolskie
Korneliusz- nie ma tu nad czym kombinować- drugi samochód, najlepiej jakiś kombiak lub dostawczak, narzędzia na pake- żaba duża 3.5T, leżanka, troche recznych narzędzi- i w 2 osoby macie skrzynie wymienioną w klka godzin w tych warunkach.

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Masz rację ale jednak wolę zrobić to na placu przed moim garażem. Mam tu całe wyposazenie poczynając od kluczy do wszelkich śrub , rozpuszczalników do odtłuszczania itd.
Poza tym niemieccy policemani nie strawią takich praktyk na swoim terenie i w efekcie wyjdzie o wiele drożej. Tam maja bzika na punkcie porządku i nie dopuszczą do zadnych uchybień. Raz postawiłem auto po lewej stronie ulicy przodem do kieruku jazdy.Tylko tam było miejsce. U nas to uchodzi ale tam za parę minut juz byli i uprzejmie poprosili o przestawienie. Ktoś z miejscowych musiał zadzwonić i donieść. Z drugiej strony mieli rację - to ja zawiozłem tam polskie przyzwyczajenia,

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
W Niemczech za naprawę auta na parkingu są mandaty. A przy wymianie sprzęgła jest co robić więc policja w 99% będzie poinformowana.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
395
Miasto
Prudnik Opolskie
Troche to chore ;) za co tu mandat...żadna to szkodliwość naprawiac samochód na parkingu....

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
Bez sprzęgła też idzie jechać tylko czy auto jest w centrum czy niedaleko ringu? bo z centrum bez sprzęgła ciężko wyjechać. I aby skrzyni nie uszkodzić.

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Koło lotniska Tempelhoff.
To do ringu będzie z 8 km no i ok 6 skrzyzowań ze swiatłami.Ale droga prosta i jakby z tyłu jechał "nasz" samochód - dla osłony to moze by jakoś poszło. U Niemców często wystepuje tzw.zielona fala - jak się jedzie ta 50-tką to bez stopowania parę skrzyzowań idzie przejechać.

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
Warto spróbować tylko nie w godzinach szczytu.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Motor odpala wiec masz hamulce, ładowanie, mozna przeholowac, na pewno na autobanach nie wolno ciagac na zadnej lince.
Dyziek ma racje, kobyłki dwie zaby i raptem pare kluczy, dwoch sprytnych ludzi i masz sprzeglo w 3 godziny:)

Do góry Bottom