1. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Dowiedz się więcej.
  2. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

c5 2.5 tdi

Dyskusja w 'Pytanie do mechanika' rozpoczęta przez użytkownika chrn1, 9-10 18.

  1. chrn1

    chrn1 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    15-08 16
    Postów:
    87
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Trójmiasto
    Witam mam kłopot z audi a6 c5 98r 2.5 tdi .Auto trafiło po przełożeniu skrzyni z autom. na manual . Problem w tym że maksymalnie miało 2tyś obrotów . pompa pojechała do regeneracji bo okazało się że był kręcony bez paliwa , wróciła i wkręcała się raz max potem znów 2.5 tyś -3 tyś koniec błąd 00550 rozrząd sprawdzony na blokadach wszystko okej , potem rozebrany okazało się , że klin na wale prawie zerwany wymienione koło zębate . Sytuacja dalej taka sama wkręci się raz i koniec no chyba że usunie się błąd 00550 wtedy znów jak się puści gaz i doda 2,5 tyś obrotów


    Dodam że był jeszcze czyszczony zbiornik , podmieniany sterownik , przepływka

    Czy jest możliwe że poprzednicy nie to koło zamachowe wsadzili ?
     
    Ostatnio edytowano: 9-10 18
  2. Stanisław 1946

    Stanisław 1946 Weteran Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    23-08 13
    Postów:
    4 360
    Docenione treści:
    646
    Miasto:
    Szczecin
    Trzeba by porównać oba koła jak są różnice nie będzie jeździć.
     
  3. chrn1

    chrn1 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    15-08 16
    Postów:
    87
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Trójmiasto
    Niestety nie mam takiej możliwości było to robione w innym warsztacie . Ogólnie auto odpala chodzi brak błędów tylko po przegazowaniu wskakuje 550 Zawór dawki paliwa-różnica regulacji . Czytane delphim . Jak usunę błąd znów się wkręci i zaskoczy błędem ... . Wydaje mi się że coś z tą regeneracją poszło nie tak . Jeżeli były by różnice na kole zam. to raczej cały czas byłby w trybie awaryjnym a na wolnych obr. jest możliwość usunięcia tego błędu.
     
  4. Stanisław 1946

    Stanisław 1946 Weteran Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    23-08 13
    Postów:
    4 360
    Docenione treści:
    646
    Miasto:
    Szczecin
    Musisz to ponownie rozebrać, masz jakąś gwarancję ?
     
  5. chrn1

    chrn1 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    15-08 16
    Postów:
    87
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Trójmiasto
    na gębę , myślałem że po tym klinie będzie okej . Jutro załatwię pompę na podmianke i napisze czy żyje autko.
     
  6. Diagbox10

    Diagbox10 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    5-04 18
    Postów:
    3 582
    Docenione treści:
    418
    Miasto:
    trasa lublin siedlce
    Podlacz vcds. Skrzynia miala sterownik?
     
  7. chrn1

    chrn1 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    15-08 16
    Postów:
    87
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Trójmiasto
    vcds narazie nie podłącze - zakupiłem nie dawno ale nie łączy się z autami co do tego czy skrzynia miała sterownik nie wiem dostałem to auto już po przekładce .
     
  8. Diagbox10

    Diagbox10 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    5-04 18
    Postów:
    3 582
    Docenione treści:
    418
    Miasto:
    trasa lublin siedlce
    Jakos tak jest ze automatymaja sterowniki a one sa zgrane z ecu. Moze ktos zapomnial o tym. Moze trzeba cos przekodowac np ecu
     
  9. chrn1

    chrn1 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    15-08 16
    Postów:
    87
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Trójmiasto
    ecu przekodowane , był podmieniany też ecu z manuala wkręci się raz potem chmura dymu i koniec
     
  10. Diagbox10

    Diagbox10 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    5-04 18
    Postów:
    3 582
    Docenione treści:
    418
    Miasto:
    trasa lublin siedlce
    Silnik nie byl myty przypadkiem?
     
  11. caveman2009

    caveman2009 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    13-10 18
    Postów:
    117
    Docenione treści:
    10
    Miasto:
    Za duzym jeziorem
    To stare auto, zwykly klon vag-com 307 za 5zl to przekoduje, procedury na wiki-vag, jezeli cos w tym przypadku jest nie tak. Rozumiem ze adaptacje tez zostaly przeprowadzone zgodnie ze sztuka?
    Rozrzad ustawiony na oko czy na blokady?
    Jezeli powyzsze dziala jak nalezy to masz tu typowy przyklad zacierajacego sie tloczka rozrzadu w pompie- zapytaj mistrza czy aby ta regeneracja uwzgleniala regeneracje pompy.
    Sprawe da sie rozwiazac samemu jednak tloczek kosztuje od 350zl jak pamietam. Temat 00550 byl walkowany wiele razy w necie- szukaj, jest naprawde sporo glupko-odpornych tutoriali jak ten problem rozwiazac w warunkach domowych. Jezeli nie, to dobry warsztat. Moge polecic czlowieka z Poznania, choc minelo juz ladnych pare lat i nie wiem czy nie przeszedl na emeryture. Reszta dinosaurow kotrym mozna bylo zlecic sprawe juz dawno zakonczyla dzialalnosc, pozostali ktorzy mial fach w reku pracuja teraz na zmywakach za euro i maja czyste rece. W Polsce teraz dobrego mechanika od pomp wtryskowch to ze swieczka szukac reszta to pozerzy, ktorzy nie maja o tym wiekszego pojecia.
     
    jurek1313 lubi to.
  12. jurek1313

    jurek1313 Bywalec

    Online
    Dołączył:
    2-02 17
    Postów:
    1 044
    Docenione treści:
    70
    Miasto:
    wólka
    Chlopie ! Co ty jadasz , że tak dobrze gadasz ?
     
  13. BLIZNA

    BLIZNA Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    27-12 12
    Postów:
    27
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    PKL
    a w tym roczniku pompa lub sam sterownik nie powinien być zmieniony na taki z manuala ?
     
  14. Łydziak75

    Łydziak75 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    31-01 16
    Postów:
    115
    Docenione treści:
    12
    Miasto:
    OPOCZNO
    powinien