• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Calibra C25XE - Przestawiony rozrząd ? Pomocy.

Igormasakrator

Uczestnik
Punktów
0
Witam wszystkich ponownie.

Mam problem, wymieniałem rozrząd w Calibrze 2.5 V6, wymieniłem UPG, do tego splanowałem obie głowice, dotarłem zawory, sfrezowałem gniazda, poszły nowe uszczelniacze zaworów, założyłem nawet wałki ssące od omegi 3.o.

I jaki finał? ja tu się szykuje na poprawę mocy ( choćby przez wałki, a tu zamiast 170 KM, mam gdzieś ze 120... ;( no masakra jakaś)
Czy możliwe że baran źle ustawił rozrząd ? bo na początku źle ustawił i nie odpalało auto i szczelał w wydech, potem się dopatrzył błędu ustawił niby dobrze...

A objawy wszystkie jakie zauważyłem to:
- spadek mocy (jakby miał gdzieś około 110-120 KM)
- od około 3 tyś obrotów łapie dziwny lekki strzał mocy...
- Na ciepłym traci trochę mocy
- na wyższym biegu lepiej się wkręca przy normalnym wciskaniu gazu, przy mocniejszym wciśnięciu go zamula.

Pomóżcie... ;( bo nie da się jeździć tym autem w takiej sytuacji.)

Jest w stanie ktoś pomóc ?

J

jonix39

Po za tym że ten wałek"pasuje" bo wchodzi na głowice to nie znaczy że będzie ok,krzywki zaworowe są pewnie całkiem inaczej ustawione,a jak dopasowaliście
ten wałek do podpór wałka??

Igormasakrator

Uczestnik
Punktów
0
nie rozumiem o co chodzi z podporami wałka... nie od dzis wiadomo że wkłądają do 2.5 wałki od 3.0 i jest przyrost mocy...

te wałki wchodzą identycznie jak te oryginalne... nic nie robiłem, tylko włożyłem... i niby po znakach ustawił... a tu taka padaka...

Igormasakrator

Uczestnik
Punktów
0
no nie czytałem, pytałem gościa co tylko też to robił, ale jemu chodziła jak burza, i mówił że po znakach trzeba ustawić.

J

jonix39

Najprawdopodobniej ,ale jest jeszcze inna sytuacja,jeśli te wałki się różnią a na pewno się różnią,to wystarczy że czujnik położenia wałka będzie inaczej ustawiony i już wyprzedzenie zapłonu będzie pojebane,no i krzywki wałka są inaczej ustawione,więc prawie na pewno,nie ustawia się rozrządu na znaki.

J

jonix39

więc właśnie o to chodzi,wiadomo że gośc który ci to robił tak naprawde tego nie robił.poczytaj na necie

Igormasakrator

Uczestnik
Punktów
0
daj mi jakiś link, bo ja nawet tego nigdzie nei moge znaleść jak ustawić te wałki tam, nikt nic nie pisze, i rzekomo na znaki... więc jak to w końcu jest ?

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
widze ze tu trzeba niekturym na tacy podawac pod nos linki , moze jeszcze mamy przyjechac ci ja naprawic ? Jak chcesz miec wiecej mocy to kup lepsze auto a nie kombinacje

Igormasakrator

Uczestnik
Punktów
0
nic mi nie trzeba pod nos podawać. ja nie z takich, tylko nie widze innych ustawień jak po znakach... co ty wogóle gadasz że trzeba inaczej, nie zrobię zdjęć dopóki go nie rozbiore...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
skoro twierdzisz kolego że z tymi wałkami tak się robi od zawsze to dlaczego nie ma na ten temat informacji w całym internecie?

Do góry Bottom