• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Cdif/3 vs.. coś innego.. Co kupić ?

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Cześć ,
Prowadze warsztat samochodowy od prawie 4 lat i przyszła pora na zmianę testera diagnostycznego (obd), obecnie używam Viaken DS936, ale zauważyłem przez te kilka lat, że ma problemy z połączeniem z niektórymi samochodami, a to nie wykonuje jakis funkcji, a to błędów nie pokazuje itp.. ogólnie jakoś mega nie robię przy elektronice, głównie rozrządu, zawieszenie, hamulce, silniki itp.. więc tam jakieś sprawy typowo z diagnostyka czujników to raczej mniej.. no ale wiadomo trzeba się rozwojac.

Znalazłem dosyć interesujący produkt jakim jest cdif/3 w wersji podstawowej, do kupienia w okolicy 5000zl przez hurtownie i zastanawiam się czy warto kupić to urządzenie czy jednak lepiej poczekać i dołożyć 1-2 tys.. na coś lepszego, ogólnie troszke kusi mnie cena i to, że nie muszę mieć do niego dodatkowego laptopa co jest kolejnym wydatkiem rzędu na pewno 1000zl, no ale z drugiej strony jak mam kupić coś co jest średnio rozwinięte to może lepiej darować sobie,
Co o tym myślicie?

Hej..

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
487
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Posiadam CDIFa od ... 14 lat :) . Jak każdy tester uniwersalny, z jednymi autami radzi sobie lepiej, z innymi gorzej.
Nie ma chyba takiego UNIWERSALA, który w każdym aucie zrobi wszystkie adaptacje i kodowania. Trzeba mieć dwa a nawet trzy testery uniwersalne, które będą się wzajemnie uzupełniały aby próbować ogarnąć większość aut. A z biegiem czasu okazuje się, że to i tak za mało.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Przetestowałem ostatnio kilka testerów i w Twoim przedziale cenowym bardziej polecałbym actie niż cdifa. Przynajmniej szybciej pracuje a cdif to muł

kwiatekmaciek20

SuperMechanior
Punktów
18
Miasto
Biała Piska
Ja np. robię głównie grupę Vag to posiadam vcds i z dnia na dzień zaskakuje mnie ten sprzęt. A uniwersala mam cdif 2 ale też zastanawiam się nad czymś nowszym

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Ano właśnie gdybym był nastawiony głównie na jakąś markę to też bym brał coś w stylu vcds, opcom itp.. ale u nas na terenie wiejskim jest wszystko... Od fiat panda.. po VW Phantom, Subaru, Citroeny.. itp.. więc ciężko o coś dedykowanego, dlatego też jako iż głównie nie zajmuje się elektronika , bo takiego znajomego mam raptem 2km dalej, to chce coś uniwersalnego co ogarnie mi jakieś podstawy, kodowanie wtryskiwaczy, adaptacje przepustnicy, kluczyki, itp..
Myślałem też nad Delphi, no ale to koszt chyba ok. 2 tys więcej plus do tego laptop, no i też nie wiem czy tak o wiele więcej ogarnie, a później aktualizacje dwa razy droższe.. sam już nie wiem

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Witam,
Delphiego możesz kupić z bieżącą aktualizacją i nie musisz kupować aktualizacji jak nie chcesz a sprzęt działa. I jest trochę droższy od podanej przez Ciebie ceny za CDIF. Delphi chyba też troszkę lepszy od CDIF.

A

Anonymous123

Myślałem też nad Delphi, no ale to koszt chyba ok. 2 tys więcej plus do tego laptop
Do cdifa tez potrzebny Ci laptop. Ten wyświetlacz i guziki nie ogarniaja właściwie nic a tablet jaki do tego dają to polskie badziewie nic nie warte i jest na androidzie a glowny system cdif jest stworzony dla windowsa. W efekcie na tablecie nie chodzi wiele funkcji np rejestracja parametrów czy brak możliwości wygenerowania raportu. Tak poza tym to dobry sprzęt, jeśli robisz to co robisz to nie ma stresu ze cie zaskoczy ale jak będziesz użytkować intensywnie to z czasem bedziesz chciał czegoś co potrafi więcej.
Ps. Mam do sprzedania- prawie nowy

Do góry Bottom