• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

CDP+ S/N 100251 2013.3 nie akualizuje firmware !!!! pomocy

Dogi76

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam szanownych kolegów jestem tu nowy ale widzę że sporo tu o Autocom'ie się pisze więc może ktoś z was miał taki problem jak ja, a więc jest tak: Zainstalowałem sobie nowszą wersję oprogramowania czyli 2013.3 wygenerowałem klucz, potem aktywacja i wszystko niby poszło pięknie program odpala znajduje bezproblemowo port komunikacyjny przez USB ale niestety mam wewnętrzny firmware w głowicy od poprzedniej wersji 2012.3 której to wersji ciągle jeszcze na innym komputerze używam gdy próbuję ten firmware zaktualizować na 2013.3 to się nie da, na głowicy nie zapalają się diody na czerwono tylko ciągle na niebiesko się świecą, linijka postępu aktualizacji postępuje do przodu ale tak naprawdę nie aktualizuje firmwareu w głowicy. Begając po necie można znaleźć taką stronkę gdze piszą jak wgrać firmware posługując się specjalnym oprogramowaniem
http://www.obd2repair.com/news/fix-autocomdelphi-firmware-update-fail-error-instructions-a-439.html
czy ktoś to już robił z wersją 2013.3 i czy się powiodło, a oprócz tego piszą jeszcze że trzeba zmienić S/N na inny programikiem ze znaczkiem "marychy" próbowałem ale nie mam komunikacji w tym programiku podobno niektóre VCI są zabezpieczone, prośba o pomoc z ogarnięciem tematu.

autocom2013.3

Gaduła
Punktów
36
Miasto
Kraków
Kolego mogę Ci pomóc w sprawie aktualizacji głowicy oraz uruchomieniu najnowszego programu.

Twoje urządzenie działa na starej wersji więc nie musisz wgrywać firmware poprzez tryb BOOTLOADERA z powyższej strony. Wystarczy, że podmienisz w starym, programie firmware na 1331 z wersji 2013.3 i wgrasz starą wersją programu. Jakby coś to jestem dostępny pod mailem autocom2013.3@gmail.com i tel kom 516 378 660

dexter864

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie,

Mój sprzęt to : ID: a-710-479, sn/ 39071, wersja oprogramowania testera: 1320. Instalowałem Autocoma w wersji 2013.3 2013.1 lecz test urządzenia niestety kończy sie niepowodzeniem. Rozumiem że musze uaktualnić oprogramowanie testera? W związku z tym że nie jest to oryginalny sprzęt czy dokonując aktualizacji mogę uszkodzi interface? Czy jest jakiś inny sposób aby autocom zaczą współpracować z testerem?

dexter864

Początkujący
Punktów
0
OK problem rozwiązany. Zainstalowałem jeszcze raz autocoma 2013.1 z serialem 30250 po instalacji i aktywacji zmieniłem również s/n głowicy na taki sam jakiego użyłem instalując autocoma. Zaktualizowałem firmware i wszystko śmiga jak trzeba. Pozdrawiam

tester

Gaduła
Punktów
3
Miasto
walbrzych
Mam problem z wersją 2013.3.Wszystko działa tylko znikła zakła zakładka OBD.Co może być powodem.

Dogi76

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Kolego "autocom 2013.3" dziękuję Ci za podpowiedź, Twój patent zadziałał po podmienieniu katalogu firmware udało mi się
zaktualizować głowicę do wersji 2013.3 działa bezproblemowo. Czy możesz mi powiedzieć dlaczego tak się dzieje z moją
głowicą ? i czy każde kolejne wersje będę musiał w taki sam sposób aktualizować czy może jest na to jakieś rozwiązanie żeby mógł się aktualizować tak jak przedtem? czyli normalnie . Poza tym wiesz może dlaczego nie mogę w moim CDP+ ustanowić połączenia z głowicą za pomocą programiku do zmiany numeru SERIAL ? inni piszą że bezproblemowo zmieniają sobie S/N a u mnie nie działa.

dukemajki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rumia
Witam panowie. Widzę że temat trochę stary ale może mi ktoś doradzi. Mam problem z aktualizacją sprzętową głowicy do wersji 1330. Ale może od początku. Na jednym laptopie mam zainstalowaną wersję 2011.3 a numer seryjny głowicy to 100251. Wersja oprogramowania 1130. Zainstalowałem na drugim laptopie wersję 2013.3. Łączy się z głowicą i test przechodzi ok ale monituje o aktualizację głowicy. Klikam aktualizuj i po chwili przerywa. Piszę że może mam problem z kablem, com-em lub zasilaniem. Dodam że aktualizacja na starym programie przechodzi bez problemu. Wie może ktoś jak ten problem załatwić? Może ma ktoś firmware 1330 żeby spróbować podmienić w starym programie tak jak kolega z posta wyżej.

dukemajki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rumia
Witam kolego autocom2013.3 Może mógłbyś coś napisać, poradzić. Zostało by dla potomnych. U mnie to trochę problem z dzwonieniem w ciągu dnia a wieczorem to już nie chcę Ci głowy zawracać. Taki mam styl pracy dziwny. Pisałeś kolego że można podmienić firmware z nowej wersji do starej i wgrać starą ale czy później bedzie można to cofnąć jakby coś nie poszło? I czy wersja 2011.3 będzie działać na firmware 1330?

dukemajki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rumia
Kolego zaryzykowałem i dupa. Podmieniłem firmware z nowego programu do starego i przy próbie aktualizacji przerwało. Czerwone diody, test niepowodzenie. Starego firmware też nie mogę wgrać bo test połączenia przechodzi niepowodzeniem.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
A jakiego masz autocoma z jedną płytą pcb czy dwoma?

dukemajki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rumia
Dzięki panowie za chęci. Właśnie się z tym uporałem. Firmware wymieniony i wgrany od razu 1331. Kolego autocom warunki co prawda domowe ale trochę wiedzy elektronicznej mam i właśnie się przydała. Odkopałem stare programy, przypomniałem sobie co nieco i wojenkę z tym chinolem wygrałem. W aucie jeszcze nie sprawdzałem ale testy ok i przy próbie łączenia klika więc myślę że zadziała. A autocoma mam z jedną płytką. Pozdrawiam panowie.

Do góry Bottom