• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Cewka Golf 3 - lekko się grzeje ( nie parzy w dłonie) - Konsultacja

Markuz

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Lublin
Uszkodziły mi się dwie cewki w odstępach czasu, orginalne Termic nowa wymieniona doraźnie. Po pół roku uległa uszkodzeniu. Następnie wróciła stara... po rozpatrzeniu gwarancji i wysłaniu kolejnej spowrotem założyłem nową a stara do kufra.

Wytrzymała 3 miesiące.

Obecnie wróciła stara również producenta Termic.

Przy okazji tej zaistniałej sytuacji sprawdziłem:

Ładowanie alternatora - ok
Zasilanie cewki - 12
Zasilanie na komputerze oraz przewody masowe.
Sprawdziłem i poprawiłem masę od cewki na blok silnika (była lekko już podjedzona plecionka - choć przejście podczas pomiaru było).

Z uwagi na to, że miałem drugi komputer również go podmieniłem.
Z tego co czytałem... problem też występuje jak jest za długi impuls.

Przewody, kopułka, świece wszystko nowe.

Reasumując : Auto na razie jeździ nie chciałbym aby spotkała Mnie sytuacja za miesiąc dwa ... że cewka ponownie zostanie uszkodzona.

Pytanie do Was?

Czy cewka lekko ciepła (nie parzy) to normalne zjawisko po 20 km ? Czy jednak dalej trzeba szukać problemu zanim ulegnie uszkodzeniu w ogóle nie powinna się nagrzewać.

Markuz

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Lublin
Najlepsze rozwiązanie to cewka telefunken ,tak trzeba by było zmierzyć kąt włączenia .
Niestety mało kto chyba dysponuję takie urządzenie.

Co do cewki owszem, te cewki to mają inny rdzeń i odprowadzenie powstałego ciepła nawet jakby powstało na pewno jest o wiele szybsze.

Jeśli cewka się uszkodzi, poszukam.

Najlepsze rozwiązanie to cewka telefunken ,tak trzeba by było zmierzyć kąt włączenia .
Rozszerze się na zapas za cewką Telefunka na bliskim auto złomie:).

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom