• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ciśnienie sprężania 1.2tdi cr

maxsing

Początkujący
Punktów
0
Witam
Pacjent VW POLO 6R 1.2TDI SILNIK CFWA
ostatnio robiłem regenerację głowicy w powyższym silniku, Tak jak książka pisze szlif, próba szczelności, wymienione wszystkie zawory, popychacze, dzwigienki, prowadnice. Po montażu I odpaleniu auto troszkę zaczęło szarpać na wolnych obrotach, podpiąłem vcds sprawdziłem synchronizację I byla troche Na minusie - 10 ustawiłem na zero, ale dalej delikatnie silnik szarpie. Przed regeneracja glowicy korekty wtryskiwaczy byly Między 0-2us (sterownik Delphi podaje korekty w us) Teraz korekty maja między - 10/+20us. W końcu zrobiłem pomiar ciśnienia sprężania i tu z dobrych informacji wszystkie 3 cylindry wyszły 22 Bar - idealnie Bez żadnej różnicy między cylindrami, z minusów wlasnie Ta wartość 22 Bary. Według Autodaty wartość ciśnienia powinna się kręcić między 25-31 a minimalna to 19 Bar. Jakieś pomysły co może być powodem tak niskiej wartości? Około 3 lata temu mierzyłem z ciekawości ciśnienie to było również bez odchylem ale 24 Bar. Teraz po regeneracji 22.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
OK zrobię, jeszcze jedna ważna sprawa. W między czasie pomiaru kontrolnego kiedy miał 24 bar a regeneracja była zrobiona mapa silnika i wyprogramowany I wymontowany egr.
więc wróć do seryjnego softu i wtedy diagnozuj

maxsing

Początkujący
Punktów
0
I DPF został?
Tak dpf został bo nie było i dalej nie ma żadnego problemu z nim. Ogólnie przed remontem było wszystko ok, korekty były tak jak wczensiej pisałem prawie w 0, nie sprawdzałem ciśnienia ale nie było potrzeby. Teraz te korekty są spore, zakładałem nowe wtryski przy 200tys km, teraz mam 240tys I do momentu remontu wtryski były w 0. Martwi mnie trochę to niskie ciśnienie sprężania. A teraz takie bardzo głupie pytanie czy adapter do świec żarowych od miernika ciśnienia ma znaczenie? Chodzi mi o długość tego adaptera, montowałem Taki dosyć długo aby lepiej się wypinalo złącze po teście

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
A teraz takie bardzo głupie pytanie czy adapter do świec żarowych od miernika ciśnienia ma znaczenie? Chodzi mi o długość tego adaptera, montowałem Taki dosyć długo aby lepiej się wypinalo złącze po teście
to nie jest głupie pytanie.
odpowiedź brzmi: tak

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Lepiej zadać pytanie pozornie głupie niz żyć w błędzie.

maxsing

Początkujący
Punktów
0
Podobno nie ma głupich pytań czyli głupie odpowiedzi mimo wszystko nie podejrzewam że po zmianie adaptera ciśnienie podskoczy do wartości 26-28 Bar. Jeżeli po próbie olejowej wartość nie wzrośnie lub bedzie nie znaczna różnica to czy powinienem się martwić tym ciśnieniem? We wszystkich poradniach, manualach itd piszą że wartość normalna powinna być od 26

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Ja zadam moje stałe pytanie. Które puknięcie tłoka powoduje osiągnięcie takiego ciśnienia. 3 suw czy 20 sekund kręcenia. Różnica zacna.

Jak obrabiane gniazda zaworowe i czy sprawdzone wystawanie tłoka ponad głowicę.

maxsing

Początkujący
Punktów
0
Ja zadam moje stałe pytanie. Które puknięcie tłoka powoduje osiągnięcie takiego ciśnienia. 3 suw czy 20 sekund kręcenia. Różnica zacna.

Jak obrabiane gniazda zaworowe i czy sprawdzone wystawanie tłoka ponad głowicę.
Każdy cylinder za 4 suwem osiągnął 22 Bar. Gniazda byly ok, zawory dotarte sprawdzone na szczelność. Ogolnie zastanawia mnie czy to niskie/niższe ciśnienie może mieć wpływ na szybsze zużycie silnika, ewentualnie spalanie

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Tak dpf został bo nie było i dalej nie ma żadnego problemu z nim
Bez sensu taka robota. Co prawda akurat te silniki raczej nie robią problemów z filtrem, bo spalają jakieś śmieszne ilości paliwa, ale bez EGR-u dużo więcej sadzy się do niego pcha.

maxsing

Początkujący
Punktów
0
Bez sensu taka robota. Co prawda akurat te silniki raczej nie robią problemów z filtrem, bo spalają jakieś śmieszne ilości paliwa, ale bez EGR-u dużo więcej sadzy się do niego pcha.
Niby tak ale auto głównie po miejscu jeździ, w dodatku żona tym pyrka I jest zrobione ponad 40 tys km na wyciętym egr i nic. Wartości ciśnienia w filtrze na wolnych obrotach w granicy 4-6mbar.Egr był zaślepiony Tylko dlatego że kiedyś przy wymianie termostatu musiałem zdemontować kolektor dolotowy I Jak zobaczyłem Stan kolektora I głowicy postanowiłem zaslepic.

Do góry Bottom