• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C3 - rozrusznik nie zawsze kręci .

strider

Początkujący
Punktów
0
Miasto
podkarpacie
Stałem w korku , chciałem gwałtownie ruszyć szarpnęło i koniec jazdy .
Po przekręceniu kluczyka zero reakcji , spalony bezpiecznik od rozrusznika , wymieniłem , samochód odpalił od strzała , ale po przejechaniu ok 12km spod stacji benzynowej ledwo odpalił , po kolejnych 15km koniec już nie zapalił .
W domu postał ze 2 godziny i pali za każdym razem i teraz nie wiem czy coś z rozrusznikiem czy koniec akumulatora , nadmienię że podczas jazdy były włączone światła , radio , klimatyzacja.
Akumulator ma już 5 lat , sprawdzałem miernikiem napięcie 12,6v przy uruchamianiu spada do 10,6 v pod obciążeniem ( dmuchawa na 2 , światła mijania , tylna szyba ) 14, 4 raz spadło do 13,8v .
Dziwi mnie trochę że jak nie chciał zapalić i akumulator by padł to nie włączył się eco mode , czasami się włącza jak słucham radio i to dość szybko .
Doradzicie coś .

Grzegorz23011971

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Olsztyn
Jeśli od tamtej pory jeździ i nic się nie dzieje. To jeździć i się nie przejmować. Jak padnie na amen to wtedy zrobisz. Chyba, że chce ci się bawić, to możesz wyjąć rozrusznik i zobaczyć w jakim stanie są szczotki i ew. wymienić elektromagnes bo tu nie sprawdzisz w jakim stanie jest cewka.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Pewnie komutator zanieczyszczony lub wieszają się szczotki powoli. Z opisu wynika że rozr. pobiera więcej prądu niż powinnien. Stąd uwalony bezp. wymontuj rozr. i na regeneracje chyba żd sam ogarniasz takie tematy.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Nie przycierały się? Przeważnie widać na bokach szczotek ślady przytarć. Jak się w taki sposób zawiesi to problemy murowane.

Aaa i obowiązkowo przeczyścić szczeliny na komutatorze.

strider

Początkujący
Punktów
0
Miasto
podkarpacie
Wszystko wyczyszczone , rozrusznik sprawdziłem bez obciążenia kręci jak szalony , kupiłem nowy akumulator Bosch S5 , wszystko założone do auta i NIC , dalej nie odpala , słychać takie stuknięcie to chyba elektromagnes , ale nie kręci .
Znajomy co robi auta obstawia elektromagnes , że pod obciążeniem może coś tam nie stykać .
Nadal świeci się ECO MODE , ale to może przez to ze na nowym akumulatorze nie zapalił a komputer zapamiętał ustawienia ze starego akumulatora.
Stary akumulator niby dobry ale za słaby do tego auta bo ma 44hA , dałem też dodatkowo masę na silnik przy odpalaniu nie pomogło , sprawdziłem kabel ten od stacyjko do rozrusznika przy odpalaniu prąd dochodzi.

strider

Początkujący
Punktów
0
Miasto
podkarpacie
Ile czasu nie wiem , nie jestem mechanikiem , pocisnąłem do sklepu po elektromagnes a sprzedawca a skąd wiem że to TO , doradzili na forum , a on na to jedz z rozrusznikiem do specjalisty co się tym zajmuje bo wymienisz pół auta ,.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Przerabialiśmy to w scudo. Poza autem kręcił bez obciazenia . Na aucie lipa. Podany lewy sygnał z bsm tez tylko tykanie. Wymiana rozrusznika na używek za 200 zł. Auto odpala bez problemu. Kilka dni i auto znowu na warsztacie tym razem bsm do wymiany powypalany od milionowych prób podpalenia na starym.rozruszniku. także rób fotke numeru z rozrusznika i portal aukcyjny albo sprawdzony dostawca używek co problemu ze zwrotami nie robi

Do góry Bottom