• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

citroen c4 grand picasso skrzynia biegów MPC

tomasz 425

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ropczyce
Witam przeglądnąłem tematy w tym dziale ale nie spotkałem mojego problemu a mam takowy. pacjent to citroen c4 grand picasso silnik 2.0 16 V z automatyzowaną skrzynią biegów. Opis problemu jest długi więc go pominę a przejdę od razu do rzeczy auto przestało zmieniać biegi był moment że na wyświetlacz zamiast pozycji biegów i prędkości pojazdu pojawiły się kreski. Po wymianie manetki zmiany biegów i czujnika obrotów wejściowych powróciły na wyświetlacz pozycja biegów czyli "N" i "0" prędkość pojazdu, ale auto wciąż jest unieruchomione gdyż nie można manetką zmienić położenia "N" na żadne inne a w związku z tym auto nie jeździ. Po podpięciu pod diagboxa mam takowe błędy :
BSI F000; usterka modułu sterujący silnika ; kalkulator milczy w sieci can
BSM F 000; usterka modułu ..............taki sam błąd jak w BSI
Skrzynia biegów błąd P 1734 usterka sygnału położenia urządzenia wykonawczego skrzyni biegów na wałku wybieraka biegów
wszystkiego nie będę przytaczał ale na końcu jest podane ciśnienie hydrauliczne ; 44 bar myślę że jest to ważna informacja.
Zespół elektro pompy wspomagania kierownicy ma błąd U 1113; brak informacji o prędkości pojazdu
Wtrysk\Zapłon błąd P0597; termostat pilotowany
P1607; ograniczenie prędkości samochodu.
I w związku z tym mam pytanie czy błąd P 1734 to uszkodzony robot czy za małe ciśnienie hydrauliczne. A może uwalony termostat sieje takie błędy gdyż awaria auta nie stała się nagle . W moim aucie występują dwa czujniki takie same do zmiany i selekcji biegów a zakupiłem używany i podmieniłem oba i ciągle występują te same błędy. Zmierzyłem napięcie i na jednej kostce i drugiej występuje 5 V . I tu moje pomysły się kończą a zaczynają domysły; robot ,pompa hydrauliczna skrzyni ,czy termostat sieje takie błędy. Może ktoś pomoże miał taki problem.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1878
Miasto
Koszęcin
40 barów jest ok. Podglądałem kiedyś w sprawnym aucie. Coś innego Ci nawaliło

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
373
Miasto
Wasilków
Tam coś z elektroniką w skrzyni było, nie miałem osobiście problemu tylko obiło mi się o oczy w grupie na Facebooku, może w tym kierunku poszukaj. Ogólnie to rozwiązanie magneti Marelli takie jak ma Fiat Alfa i Opel

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
968
Miasto
PGS
W tych skrzyniach padają 3 rzeczy
- sprzęgło
- pompa
-robot na skrzyni
Jeśli po otworzeniu drzwi pompa pompuje to skupił bym się ma robocie . Zrób przyuczenie kratki biegow / sprzęgła... może skalibruje i ruszy skrzynia. Opisz w razie co jak idzie procedura i na czym staje . Skrzynia wydaje różne dźwięki orzy tym procesie.

tomasz 425

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ropczyce
jak otwieram drzwi to coś się załącza sprawdzę czy to pompa. przyuczenie spróbuję jutro przeprowadzić odezwę się jak poszło.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
612
Miasto
Okolice Krakowa
Pompa na pewno. Ona musi dobić, żeby być w "gotowości". Akumulator ciśnienia, zapewnia bufor na 2-3 zmiany biegu.

tomasz 425

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ropczyce
to tak zapomniałem przysłuchać się jak wsiadałem do auta czy pompa pracuje ale po przekręceniu kluczyka załącza się. Przyuczenie skrzyni nie powiodło się wyskoczył komunikat "defekt" . No i mam zapytanie czy poziom płynu od robota jak jest nieco ponad minimum może mieć wpływ na tą awarię.?
robota szukać używkę czy może regenerować .

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
968
Miasto
PGS
Nie . Miałem szczury co miał naprawdę mało plynu i to jeździło. Daj opis błędu . Jaki wyrzuca .

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
612
Miasto
Okolice Krakowa
Jak jest nieco ponad minimum to jest chujnia. Tam większość płynu ze zbiorniczka krąży w układzie podczas pracy, a jak zgasisz to stopniowo wraca do zbiorniczka. Jeśli po dłuższym postoju masz ledwo nad minimum, nie będzie pracowała poprawnie.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1878
Miasto
Koszęcin
Sprzedaj to w p....u. Odpalam lawetę Zara będę mam 1700 w portfelu. Żartuje ale te zautomatyzowane skrzynie to tak slabo

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
968
Miasto
PGS
Zostaw numer na pw . Jutro się zdzwonimy

tomasz 425

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ropczyce
przymierzam się do zakupu robota ale mam dylemat czy zainwestować i kupić wybierak za 700 zł z roku 2012 lub 2016 czy nie patrzyć na rok i kupić wybierak łysy za 150 zł. łysy tzn bez sterownika i czujników.
Automatyczne połączenie postów:

Ostatnia edycja:

tomasz 425

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ropczyce
przymierzam się do zakupu robota ale mam dylemat czy zainwestować i kupić wybierak za 700 zł z roku 2012 lub 2016 czy nie patrzyć na rok i kupić wybierak łysy za 150 zł. łysy tzn bez sterownika i czujników.
Automatyczne połączenie postów:
Jednak przymierzam się do wymiany robota i zastanawiam się czy przed demontażem nie spuścić oleju że skrzyni biegów, oraz czy w diagboxie jak użyję komendy dekompresacji to wystarczy by przystąpić do demontażu., czy lepiej poszukać fachowca?

tomasz 425

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ropczyce
Mam prośbę jestem po wymianie robota ale utknołem na przewodzie ze zbiorniczka do robota . Zciagnąć przewód ze zbiorniczka jakoś się udało ale męczę się z założeniem . Jak byś zdradził sposób jego założenia byłbym wdzięczny

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
968
Miasto
PGS
Ściągnij gumkę z króćca na zbiorniczku ( to czarne ) I włóż w przewod , nastepnie wciśnij na zbiornik razem

tomasz 425

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ropczyce
Tak myślałem ale zastanawiałem się czy razem przejdzie przez kruciec . Dzięki za podpoeiedz

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1505
Tak myślałem ale zastanawiałem się czy razem przejdzie przez kruciec . Dzięki za podpoeiedz
przejdzie- jak się popieści to się zmieści :)

nawet jak kupujesz nowy przewód lub pompkę to są tam już zamontowane gumki:
1678560354991.png

Do góry Bottom