• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen Jumper 2001 2.8 hdi, klima nie działa

eclipse10

Gaduła
Punktów
13
Miasto
Inowrocław
Witam, auto jak w tytule, klimatyzacja manualna orginalnie po wymianie skraplacza oraz osuszacza, napełniona czynnikiem w ilości 800 gram, wentylator się załącza sprężarka pracuje, ciśnienia na niskim około 2 Bar na wysokim 13-14 BAR.
Rurka od wysokiego ciśnienia przy zaworze rozprężnym gorąca rurka od niskiego ciśnienia też przy zaworze temperatura otoczenia.

Co może być nie tak ? Slychać syczenie przy zaworze rozprężnym tak jakby było za mało czynnika ale czynnik według wagi był napełniany.

Pozostaje mi jedynie zawór rozprężny ale skoro na wysokim jest 14 a na niskim 2 to rurka od LP powinna być zimna.

Ostatnia edycja:

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Jaka temperatura wewnątrz pojazdu? ile przy wyłączonej klimatyzacji, ile przy włączonej? Jaka temperatura otoczenia?

eclipse10

Gaduła
Punktów
13
Miasto
Inowrocław
Jaka temperatura wewnątrz pojazdu? ile przy wyłączonej klimatyzacji, ile przy włączonej? Jaka temperatura otoczenia?
Wewnatrz pojazdu taka sama jak temperatura otoczenia dzisiaj 20 stopni, drzwi mam otwarte bo robie to w garazu jesli o to Ci chodzi, przy wlaczonej klimatyzacji czy wylaczonej z nawiewów leci powietrze temperatury otoczenia.

eclipse10

Gaduła
Punktów
13
Miasto
Inowrocław
Może klapki ciepłe/zimne powietrze?
W tym modelu jest tylko zawór na nagrzewnicy, do zaworu jest linka doprowadzona z panelu sterowania nawiewem ciepło zimno i tylko to.
Nagrzewnica i parownik są obok siebie w jednym miejscu więc filozofia tego jest taka że jak jest zawór zamknięty to niema obiegu na nagrzewnice i powietrze idzie najpierw przez parownik a potem nagrzewnice i do kabiny.
Parownik jest na 100% zimny jak lód bo woda leci przez tą rurkę odprowadzającą w kabinie i na glebe.

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Według mnie skoro ciśnienia się zgadzają, to problemu układem klimy nie ma. Jest problem w innym miejscu. Ciśnienia hp, lp są stałe czy skaczą?

eclipse10

Gaduła
Punktów
13
Miasto
Inowrocław
Moze z czynnikiem masz coś nie tak .
Czynnik r134a taki jak powinien być napełniony na wagę nie z maszyny stacji klimatyzacji

Według mnie skoro ciśnienia się zgadzają, to problemu układem klimy nie ma. Jest problem w innym miejscu. Ciśnienia hp, lp są stałe czy skaczą?
Ciśnienia są raczej stałe tak jak pisałem HP 13-14 LP 2

Ale tu coś jest z tą nagrzewnicą w środku bo tak jak mówie woda leci z tej rurki odprowadzającej więc musi być zimny parownik ale co z tego jak z nawiewów leci powietrze takie jak na zewnątrz.
Nie chce mi sie deski targać na zewnątrz, może ktoś rozbierał taką nagrzewnicę i wie czy niema tam jakiejś dodatkowej klapki przesłony od zimnego powietrza.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
133
Miasto
Warminsko maz.
Zadam jedno pytanie, które od razu nakieruje cie gdzie jest problem, przewody niskiego cisnienia są wyraźnie zimne?

eclipse10

Gaduła
Punktów
13
Miasto
Inowrocław

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Bo nie wiem o co Ci chodzi
Może źle to interpretuję, ale może jednak wilgoć w układzie. Zamarza parownik, nie ma jak odebrać ciepła, ciepłe powietrze z zewnątrz obmywa zamarznięty parownik dlatego woda leje się na "glebe". Może ... nie wiem, nie znam się.

eclipse10

Gaduła
Punktów
13
Miasto
Inowrocław
Może źle to interpretuję, ale może jednak wilgoć w układzie. Zamarza parownik, nie ma jak odebrać ciepła, ciepłe powietrze z zewnątrz obmywa zamarznięty parownik dlatego woda leje się na "glebe". Może ... nie wiem, nie znam się.
być może tak ale jakby nawet zamarzł to nie oddał by ani troche zimna ?

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Jaka jest rzeczywista temperatura parownika?

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
Ile oleju i czy była próżnia ? Nigdzie nie doczytałem wyżej o tym, na pewno tyle czynnika dokładnie poszło ?

Do góry Bottom