• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Civic 8 2009 1,4 wymiana skrzyni.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Witam. Mam pacjenta na wymiane skrzyni biegów. Civic 8 ufo 1.4 ivtec 100koni skrzynia 6 biegow manualn. Czy do wyjęcia trzeba ściągać sanki ? Muszę wiedzieć czy zbierzność potem trzeba zrobić...
Pozdro

Skrzynia wychodzi bez zdjęcia sanek. 5 h jest do zrobienia. Dodatkowo wymienione łożysko pilotujące wałek sprzęgłowy, łapa sprzegla z podporą i wysprzeglik. Przez to że hydrauliczny układ sprzęgła ma oddzielny zbiornik ,to była w nim jakas galareta a nie płyn:) raczej nikt tam nie zagladał:)

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Skrzynia wychodzi bez zdjęcia sanek. 5 h jest do zrobienia. Dodatkowo wymienione łożysko pilotujące wałek sprzęgłowy, łapa sprzegla z podporą i wysprzeglik.
no i fajnie, że napisałeś rozwiązanie. łap plusa

Przez to że hydrauliczny układ sprzęgła ma oddzielny zbiornik ,to była w nim jakas galareta a nie płyn:) raczej nikt tam nie zagladał:)
no tak, po co wymieniać płyny. chyba, że ktoś nalał czegoś innego do zbiorniczka.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Sorry za off
historia z ostatniego czasu, jazda próbna po naprawie zawieszenia w Seicento i czuje że zapowietrzone hamulce i po pytaniu czy odpowietrzyć tak poproszę
więc odkręcam korek od zbiorniczka a tam czarny płyn i tester zawartości wody zaczął krzyczeć i piszczeć na czerwono i pokazał 6% zawartości wody :)
pierwszy raz widziałem tyle ...
finalnie wymieniłem płyn który pamiętał fabrykę co nalała go 26 lat wcześniej ...
zdjęcia z innego ale zazwyczaj w większości tak wygląda płyn w samochodach

Załączniki

• płyn (1).jpg
    płyn (1).jpg
    74,7 KB · Wyświetleń: 3
  • płyn (2).jpg
    płyn (2).jpg
    61,4 KB · Wyświetleń: 3
Do góry Bottom