• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Clio 2 1.2 8v 2000r. Do wymiany cewka zapłonowa?

legolass97

Początkujący
Punktów
0
Witam. Dziś wracając do domu nagle silnik zaczął podczas jazdy bardzo mulić, szarpać i nierówno chodzić. Nie widać za to jakiegoś nietypowego dymu lecz wszystko drga łącznie z rurą wydechową. Wstępnie poszukałem co to może być i sprawdziłem cewkę zapłonową. Okazało się że po wyjęciu 3 fajki od cewki nie było żadnej reakcji silnika więc tutaj był problem i na ten cylinder nie palił. Ale zamieniłem na chwilę kable zapłonowe 2 z 3 i nagle nie reagowała druga świeca (brak iskry i reakcji silnika po wyjęciu fajki) a ta która wcześniej nie reagowała na wyjęcie przewodu to teraz silnik się dławił. Więc rozumiem że do wymiany jest cewka i powinno być ok? W przyszłym tygodniu wymienię też świece dla pewności ale potrzebuje auto na dojazdy i muszę jutro to ogarnąć.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc.

legolass97

Początkujący
Punktów
0
Tak. Nie palił na 3 świece i po podpięciu 2 cewki pod 3 świecę nagle zadziałało, a 2 świeca przestała podłączona pod cewkę od 3.

legolass97

Początkujący
Punktów
0
Jutro zakupię nową cewkę i zobaczę czy będzie ok. Może pytam bo banalne rzeczy ale i tak dziękuje za pomoc. :D

legolass97

Początkujący
Punktów
0
Ok więc wymieniłem dziś cewkę (bez kabli) i po odpaleniu przez pierwsze 500m było ok a potem problem wrócił. Natomiast teraz silnik się dławi po wyciągnięciu każdej fajki i na każdej jest iskra. Zauważyłem natomiast że na jednej fajce (włożonej) są widoczne czasami przeskakujące iskry w środku jak by było przebicie wewnątrz gniazda świecy. Co ciekawe przeskakiwanie iskry przeszło wraz z przełożeniem fajki do świecy obok wiec i może z przewodami problem? Udało się powykręcać wszystkie świece i wyglądają tak jak niżej na zdjęciach. Zaznaczona na czerwono to była świeca na której nie było iskry na poprzedniej cewce.
Dobrze rozumiem że warto wymienić świecę i kable? I fakt że przez pierwsze 500m przejechanych po wymianie cewki było idealnie wyklucza inne przyczyny niż świecę, kable i cewkę czy niekoniecznie? :D

Załączniki

• IMG_0248.JPG
    IMG_0248.JPG
    1,5 MB · Wyświetleń: 13
  • IMG_0242.JPG
    IMG_0242.JPG
    1,4 MB · Wyświetleń: 12
  • IMG_0253.JPG
    IMG_0253.JPG
    1,4 MB · Wyświetleń: 12
  • IMG_0256.jpg
    IMG_0256.jpg
    549,2 KB · Wyświetleń: 13

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
po świecach widać że dawno nie wymieniane ta ostatnia ma bardzo duże przerwy na elektrodach ,cewki padają bo iskra nie może przeskoczyć , zbyt duży opór , wyreguluj też zawory

legolass97

Początkujący
Punktów
0
Dziś miałem awaryjna sytuacje i musiałem z rana dojechać do pracy koło 7km. Pierwsze 3 km były idealne bez drgań i szarpania. Potem szarpanie i brak mocy wróciło ale co ciekawe jedynie podczas przyspieszania. Jak dokulalem się do 50-60 km/h i utrzymywałem ta prędkość to było idealnie. Wiec tak jagby na cieplym silniku zaczynal sie problem. Ale tak czy inaczej dziś powymieniam to co napisałem.

Do góry Bottom