• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Clio 2 2004 1.2 16v problemy z zapalenie

Chris02085

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bristol
Witam serdecznie.
Od czasu do czasu nie mogę zapalić samochodu. Słychać pompkę w zbiorniku, po zdjęciu przewodu z listy wtryskowej leci paliwo. Nie pomaga zamykanie/otwieranie centralnym zamkiem. Wymieniłem filtry, świece, czujnik położenia wału korbowego i problem nadal nie ustąpił. Jedynym ratunkiem jak odłączenie na kilka sekund jednej z wtyczek od sterownika silnika konkretnie tej od strony filtru powietrza. Po tym samochód odrazu zapala. Proszę o pomoc, gdzie szukać problemu bo juz skończyły mi się pomysły. Pozdrawiam

Chris02085

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bristol
Szeroka z dużą ilością pinòw. Są dwie podobne obok siebie tuż przy grodzi. Po podłączeniu do testera pokazało tylko czujnik położenia wału, ktory wymieniłem.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
665
Miasto
WLKP
w tych modelach jak problem z zapalaniem to zaczynam od wymiany czujnika wału.

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
A nie zapala sie czerwona lampka po środku zegarów jak nie chce odpalic lub prostokąt z zygzakiem na wskroś?

Chris02085

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bristol
Lampka od IMO gaśnie jak tylko zacznie kręcić a ten prostokąt zapalił się tylko raz dawno temu. Dzisiaj pada wiec doszedł kolejny problem. Tzn tak jakby wypadal zapłon. Jadę zacznie szarpać, zapali się cheak engine a po 10m wszystko jest ok i cheak engine gaśnie

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Jak debrze rozumie pada deszcz? Jezeli tak to robi ci sie kondensat pod maską. Jak nie bedzue chciał odpalic to zdejmij cewki i zobacz czy w tym czasie jest iskra cos moze to nam podpowie

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Tak masz blok i przez to jeszcze latwiej zeby kondensat sie tam zbieral. Test cewki nie wymaga wklady finansowego wiec warto sprawdzic

Chris02085

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bristol
To nie są duże pieniądze a wole jeździć spokojnie. Moja wygląda na jeszcze oryginalna a mam 80000 mil przebiegu.

Mógłbyś mi wytłumaczyć dokładnie jak mam to sprawdzić?

Ostatnia edycja:

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Odkrec cewke od auta calkiem podepnij wtyczke i ustaw ja tak zebys widzial świece. Weź kabel rozruchowy jak masz i zlap za gwint cewki jednym koncem a drogim do metalowego elemetu silnika gdzie bedzie porzadna masa (tylko nie do klemy aku). Jak juz bedziesz mial wszystko ustawione krec rozrusznikiem i obserwoj swiece. Powtarzaj na wszystkich fajkach. Jak wyjmiesz cewki to zajzyj do fajek czy nie ma tam czegos nie porzadanego oraz czy nie sa zmurszale lub spękane. Jezeli masz miernik w domu to wieczorem moge ci podeslac jakie wartosci rezystancji powinienes miec na poszczegolnych stopkach. Najlepiej bylo by przeprowadzic ten test kiedy auto nie odpala

Za gwint świecy mialo byc *

Chris02085

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bristol
Ok juz rozumiem. Jak w starym komary prawie. Jeśli chodzi o fajki to jest w nich coś białego jakby smar. Całe świece były od tego brudne jak wymieniałem nie dawno. Mam miernik jakbyś mógł podesłać te wartości byłbym wdzięczny

Chris02085

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bristol
Diagnostyce tzn? Byłem na komputerze i powiedział mechanik że tylko pokazuję czujnik położenia wału. Rozumiem ze może wszystkiego nie potrafię ale bardzo mi zależy żeby to naprawić bez wydawania góry pieniędzy. Jak możesz to powiedz od czego mam zacząć.

Marek_s nie pomożesz chłopie?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom