• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Clio II fl. Montaż ABS

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Rozważam montaż abs do clio II FL które fabrycznie abs nie posiada. Mam schemat wg którego abs łączy się z sterownikiem silnika. Jakich informacji abs potrzebuje że sterownika silnika? Czy można to jakoś obejść? Na jakie inne nieoczywiste problemy mogę natrafić?

Załączniki

• Screenshot_20230304_195729_Adobe Acrobat.jpg
    Screenshot_20230304_195729_Adobe Acrobat.jpg
    393,8 KB · Wyświetleń: 7

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Sam sobie odpowiesz na pytanie jak zgłębisz tajemną wiedzę na temat po co jest system abs w aucie, jaką pełni funkcję, jak jest zbudowany, jak działa...:D
A więc jakaś kniga w łapę i edukujemy się przez weekend...:D

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Clio wyposażone w ABS brało prędkość auta właśnie z tego systemu. Bez ABS prędkość była brana z czujnika w skrzyni biegów. System z ESP miał wpływ na przepustnice. Zapewne sygnał z czujnika pedału hamulca idzie do sterownika silnika, a z niego musi dostać sygnał ABS.
Mi by się nie chciało w to bawić. Jeżeli auto jest ładne i zdrowe to taka modyfikacja więcej na psuje niz pomoże. A jak to zwykły wóz do jeżdżenia to lepiej sprzedać i kupić drugi z ABS. Nawet jak stracisz finansowo to zaoszczędzisz zdrowie i czas

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1665
a jesteś pewny, że dasz radę? i z robotą i z całą resztą?
pomijam podłączenie abs elektrycznie i wpięcie się w hydraulikę
do tego przeróbka tylnej osi, bo raczej idzie na jednym wężyku.

ale: w KAŻDYM kole musisz zamontować zębatkę i czujnik. a na to miejsca w zwrotnicy pewnie nie ma. czyli trzeba 4 czujniki 4 piasty i 4 koronki z zębatkami. do tego trochę kabli, konektorów, przewodów hamulcowych i nypli

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Kiedyś dokładałem ABS do astry f:) wg twojego schematu, montaż.to prosta sprawa. Zobacz tylko gdzie idzie różowy przewód z.pinu 26 reszta to pryszcz

Do góry Bottom