• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Clio III 1.2 D4Ft vs Megane III 1.6 K4M

dawid810909

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wejherowo
Witam. Moich poszukiwań ciąg dalszy. Rzeczywistość zweryfikowała budżet tak więc na placu boju pozostały w/w auta. Clio III Grandtour vs Megane III (tu może być HB bo i tak dość pojemny). Oba "podobno": dobrze zabezpieczone antykorozyjnie, bezawaryjne, tanie w serwisie. Z powodu owego "podobno" zwracam się z prośbą do fachowców i użytkowników czy można owe cechy uznać za jak najbardziej pewne, który z tych samochodów będzie przyjemniejszy w eksploatacji, bardziej niezawodny, oszczędny i trwały? Jakie zauważyliście newralgiczne bolączki tych aut, silników? Oczywiście nie ważne są dla mnie takie kwestie jak cewki, świece, sondy itp, bo to pierdoły w porównaniu do takich kwestii jak występujące w wielu silnikach: pękające kolektory, wady układów chłodzenia i smarowania, pobór oleju, słabe UPG itd. Z góry dziękuję za wszelkie informacje i pozdrawiam

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
157
Miasto
Rzeszów
Pierwszy D4FT to w zasadzie to samo 1.2, co zwykłe, tylko z turbo, nie cudowali tam z jakimiś wydumanymi rozwiązaniami typu wtrysku bezpośredniego. Chyba najlepsze, co można było wyprodukować - później Nissan wsadził paluchy do konstrukcji, żeby zrobić z tego Euro5 i szlag wszystko trafił.

dawid810909

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wejherowo
Pierwszy D4FT to w zasadzie to samo 1.2, co zwykłe, tylko z turbo, nie cudowali tam z jakimiś wydumanymi rozwiązaniami typu wtrysku bezpośredniego. Chyba najlepsze, co można było wyprodukować - później Nissan wsadził paluchy do konstrukcji, żeby zrobić z tego Euro5 i szlag wszystko trafił.
Wiem dlatego właśnie w ten silnik celuję jeśli miałbym wybrać Clio. Moja dziewczyna ma Clio z tym silnikiem ale bez turbo, 75KM i muszę przyznać że słabo to jedzie.

Do góry Bottom