• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Cllio 3 1.2 16v 2008r BR0J wymiana pompy paliwa.

pawlo83

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Okolice Bydgoszcz
Witam serdecznie.
Pacjent jak wyżej po miesiącu jak córka kupiła auto zaczęło pod górki itp brakować mocy.
Sprzęgło sprawdzałem na piaszczystej drodze i na 1 biegu but i ciągnie ładnie nie muli.
Olej i filtry nowe wszystkie, podłączyłem Delphi brak błędów.
Widzę że pompa pod siedzeniem jest ale dojściem tylko do wtyczki. Jak wy zdejmujecie pompe bo od dołu to wydech na dół i pewnie przewody hamulcowe itd.
Widziałem na yt gościu wycina rewizje i górą pomału wyjmuje pompe.
A jaką pompe polecacie hella czy coś innego.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
jeżeli otwór w podłodze nie jest naprzeciwko pompy, albo go w ogóle nie ma to opcje są dwie:

1- zgodna z zaleceniami. czyli demontaż zbiornika paliwa i przy okazji pewnie jakieś wydechy, trochę przewodów, wężyków itd
2- poprawienie samemu producenta i wycięcie otworu we właściwym miejscu

tak, tu inżynierowie się totalnie nie popisali. wybór należy do ciebie :)

tylko po co chcesz rwać pompę. może najpierw sprawdź ciśnienie paliwa.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
310
Miasto
Rakszawa
A skąd wiesz, że pompa? Tam masz jeszcze staroświecki zapłon na przewodach zapłonowych, wystarczy że ktoś kable pomieszał i też nie będzie miał mocy.

pawlo83

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Okolice Bydgoszcz
A skąd wiesz, że pompa? Tam masz jeszcze staroświecki zapłon na przewodach zapłonowych, wystarczy że ktoś kable pomieszał i też nie będzie miał mocy.
Kable mówisz od świec hmm widziałem jakieś firmowe chyba hella są włożone. Bo jak wiem przy cewce kable na stałe są i idą 4 różne długości do świec.

Sprawdzę to.
Mam w domu miernik ciśnienia i podciśnienia ile ma mieć pompa 3 czy 3.5 bar.?
Bo przy nowych pompach pokazuje 3 bar jak np.hella.
Trzeba w trasę i zobaczyć , kamera na zegar i zobaczymy.

johnny100

SuperMechanior
Punktów
27
Jeszcze może być wydech przytkany . Czy to kwestia paliwa to wystarczy test WOT bez brudzenia rąk. W iesz co to jest prawda?

johnny100

SuperMechanior
Punktów
27
Zdradzę bo to nie tajemnica. Bierzesz sobie kluczowe parametry. Obroty,położenie gaya gazu, map/maf, i obie sondy. Dajesz na niskich tróję i gaya w podłogę . Podczas przyspieszania (silnik chodzi przeważnie w OL) wiec na obu sondach masz mieć bogato a wiec prawie płaski wykres w okolicy 800 mV. Wynika to z zapotrzebowania na paliwo . Jak jest wysoko wydajność pompy teoretycznie jest dobra, jak sondy lecą na dół mało paliwa. Więc uszkodzenie pompy albo (jak jest) MAF. WOT to skrót od szeroko otwarta ptzepustnica Wide open throttle

pawlo83

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Okolice Bydgoszcz
Zdradzę bo to nie tajemnica. Bierzesz sobie kluczowe parametry. Obroty,położenie gaya gazu, map/maf, i obie sondy. Dajesz na niskich tróję i gaya w podłogę . Podczas przyspieszania (silnik chodzi przeważnie w OL) wiec na obu sondach masz mieć bogato a wiec prawie płaski wykres w okolicy 800 mV. Wynika to z zapotrzebowania na paliwo . Jak jest wysoko wydajność pompy teoretycznie jest dobra, jak sondy lecą na dół mało paliwa. Więc uszkodzenie pompy albo (jak jest) MAF. WOT to skrót od szeroko otwarta ptzepustnica Wide open throttle
A dziękuję za informację. Jak tylko będę mógł to zrobię jazdę jak mówisz i dam znać.

Do góry Bottom