• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Coś rozładowuje akumulator Fiat Punto

Marek1971

Uczestnik
Dołączył
10.01.2022
Postów
27
Punktów
0
Dzień dobry,
Kupiłem dedykowane radio z wysuwanym wyświetlaczem do mojego fiata, wszystkie kostki pasują P&P, od czasu zakupu radia co jakiś czas rano muszę podłączać samochód pod powerbank bo akumulator jest zupełnie rozładowany, przy poprzednim radiu nie było żadnego problemu mimo iż poprzednie radio nie było podłączone pod stacyjkę tylko musiałem je wyłączać po przycisku, może orientuje się ktoś w czym tkwi problem?
 

Drugi2

SuperMechanior
Dołączył
15.07.2020
Postów
928
Porady
1
Punktów
221
Nie masz narzędzi, nie masz bladego pojęcia o instalacji elektrycznej w samochodzie, nie znasz się na elektryce.

Wniosek jest prosty: oddaj to komuś kto się orientuję w temacie niż sam zepsujesz do końca.
 

Marek1971

Uczestnik
Dołączył
10.01.2022
Postów
27
Punktów
0
Nie masz narzędzi, nie masz bladego pojęcia o instalacji elektrycznej w samochodzie, nie znasz się na elektryce.

Wniosek jest prosty: oddaj to komuś kto się orientuję w temacie niż sam zepsujesz do końca.
Jak najbardziej się z Panem zgadzam, niestety muszę trochę poczekać gdyż mam przyjechać do elektryka dopiero w poniedziałek z racji dużej ilości zleceń :(
Czytałem że czasem podtrzymanie pamięci może zżerać prąd, czy można spróbować odłączyć ten kabelek od kostki odpowiadający za podtrzymanie?
Osobiście resetowanie ustawień nie będzie mi przeszkadzać
 

DudLas

Początkujący
Dołączył
22.12.2021
Postów
21
Punktów
5
Wiek
67
Miasto
Lublin
Może wykonać próbę odpinając ten ( żółty ) podtrzymanie . Będziesz po włączeniu ustawiał na nowo stację ale wyeliminujesz pobór po wyłączeniu . Pozostaw czerwony i czarny . Na czerwonym prąd pojawia się po włączeniu stacyjki ?
 

Marek1971

Uczestnik
Dołączył
10.01.2022
Postów
27
Punktów
0
Może wykonać próbę odpinając ten ( żółty ) podtrzymanie . Będziesz po włączeniu ustawiał na nowo stację ale wyeliminujesz pobór po wyłączeniu . Pozostaw czerwony i czarny . Na czerwonym prąd pojawia się po włączeniu stacyjki ?
Przy tym żółtym kablu idącym od kostki ISO mam taki jakby szklany bezpiecznik czy wystarczy to wypiąć?
Tak tak rozumiem ale mi to osobiście nie przeszkadza że po włączeniu wszystko będę musiał ustawiać.
Prąd jest cały czas nawet jeśli nie ma klucza w stacyjce na starym radiu było tak samo ale akumulator się nie rozladowywał.
 

Encore

SuperMechanior
Dołączył
6.03.2020
Postów
2087
Punktów
363
Dzień dobry,
Kupiłem dedykowane radio z wysuwanym wyświetlaczem do mojego fiata, wszystkie kostki pasują P&P, od czasu zakupu radia co jakiś czas rano muszę podłączać samochód pod powerbank bo akumulator jest zupełnie rozładowany, przy poprzednim radiu nie było żadnego problemu mimo iż poprzednie radio nie było podłączone pod stacyjkę tylko musiałem je wyłączać po przycisku, może orientuje się ktoś w czym tkwi problem?
Jakie auto i jaka pojemność akumulatora, raczej wątpię, że to podtrzymanie pamięci, tam są znikome pobory V.
Ja bym sprawdzić pod kątem akumulatora, za duża poj akumulatora, za stary aku, poluzowane klemy, a radio co jedynie może mieć przebicie masy na obudowie a podtrzymanie pamięci raczej odpada.
 

Marek1971

Uczestnik
Dołączył
10.01.2022
Postów
27
Punktów
0
Jakie auto i jaka pojemność akumulatora, raczej wątpię, że to podtrzymanie pamięci, tam są znikome pobory V.
Ja bym sprawdzić pod kątem akumulatora, za duża poj akumulatora, za stary aku, poluzowane klemy, a radio co jedynie może mieć przebicie masy na obudowie a podtrzymanie pamięci raczej odpada.
Fiat Punto 2018 r pojemność akumulatora 60ah.
Tylko że na starym radiu bez wysuwanego wyświetlacza nie było takiego problemu, nawet po kilkudniowym postoju.
 

DudLas

Początkujący
Dołączył
22.12.2021
Postów
21
Punktów
5
Wiek
67
Miasto
Lublin
Myślę że potrzebny jest ci miernik . Musisz sprawdzić ile A jest pobierane na żółtym i ile na czerwonym . A pobór prądu mierzymy w A , a nie w V , jak wyżej zostało napisane . Tak to szklane to bezpiecznik , możesz go dla próby wypiąć .
 

Marek1971

Uczestnik
Dołączył
10.01.2022
Postów
27
Punktów
0
Myślę że potrzebny jest ci miernik . Musisz sprawdzić ile A jest pobierane na żółtym i ile na czerwonym . A pobór prądu mierzymy w A , a nie w V , jak wyżej zostało napisane . Tak to szklane to bezpiecznik , możesz go dla próby wypiąć .
Wiem, w poniedziałek mam już umówioną wizytę u elektryka więc mam nadzieję że sprawa się wyjaśni.
Na razie założyłem stare radio na próbę żeby aby na pewno wykluczyć winę akumulatora.
Jeśli będzie okej to założę nowe radio i wyciągnę ten bezpiecznik od żółtego kabla na próbę.
A czy jeśli z radiem coś jest nie tak i zżera prąd jak tu ktoś wyżej napisał to jest szansa że jeśli elektryk podłączyć je pod stacyjkę to problem minie?
 

Encore

SuperMechanior
Dołączył
6.03.2020
Postów
2087
Punktów
363
Wiem, w poniedziałek mam już umówioną wizytę u elektryka więc mam nadzieję że sprawa się wyjaśni.
Na razie założyłem stare radio na próbę żeby aby na pewno wykluczyć winę akumulatora.
Jeśli będzie okej to założę nowe radio i wyciągnę ten bezpiecznik od żółtego kabla na próbę.
A czy jeśli z radiem coś jest nie tak i zżera prąd jak tu ktoś wyżej napisał to jest szansa że jeśli elektryk podłączyć je pod stacyjkę to problem minie?
Elektryk niech sprawdzi ci masę w radiu, jak ma radio przebicie to aku ci będzie padał, odłączanie podtrzymania nic nie zmieni jak radio ma taką wadę ukrytą, kumaty elektryk wykryje to w 5 minut
 

Marek1971

Uczestnik
Dołączył
10.01.2022
Postów
27
Punktów
0
Elektryk niech sprawdzi ci masę w radiu, jak ma radio przebicie to aku ci będzie padał, odłączanie podtrzymania nic nie zmieni jak radio ma taką wadę ukrytą, kumaty elektryk wykryje to w 5 minut
Czasem zdarza się że radio samoistnie się też resetuje, np ostatnio w czasie jazdy
 

Encore

SuperMechanior
Dołączył
6.03.2020
Postów
2087
Punktów
363
Czasem zdarza się że radio samoistnie się też resetuje, np ostatnio w czasie jazdy
Tak jak podejrzewałem, niech elektryk odkręci radio i sprawdzi wszystkie piny od strony płytki drukowanej, pewnie będzie pin od masy sypnięty, zimny lut lub naderwany. Miałem podobny przypadek. Elektryk bez odkręcania wstępnie powinien to rozkminić.
 

Marek1971

Uczestnik
Dołączył
10.01.2022
Postów
27
Punktów
0
Tak jak podejrzewałem, niech elektryk odkręci radio i sprawdzi wszystkie piny od strony płytki drukowanej, pewnie będzie pin od masy sypnięty, zimny lut lub naderwany. Miałem podobny przypadek. Elektryk bez odkręcania wstępnie powinien to rozkminić.
Dobrze bardzo dziękuję za pomoc Panu! :)
 

Marek1971

Uczestnik
Dołączył
10.01.2022
Postów
27
Punktów
0
radio made in chińczyk i żre prąd jak głupi

Radio pobiera 0.92 na wyłączonym
Automatyczne połączenie postów:

Tak jak podejrzewałem, niech elektryk odkręci radio i sprawdzi wszystkie piny od strony płytki drukowanej, pewnie będzie pin od masy sypnięty, zimny lut lub naderwany. Miałem podobny przypadek. Elektryk bez odkręcania wstępnie powinien to rozkminić.
Elektryk sprawdzał i wszystkie luty są dobre, pobór prądu na wyłączonym radiu to 0.92 :(
Automatyczne połączenie postów:

Myślę że potrzebny jest ci miernik . Musisz sprawdzić ile A jest pobierane na żółtym i ile na czerwonym . A pobór prądu mierzymy w A , a nie w V , jak wyżej zostało napisane . Tak to szklane to bezpiecznik , możesz go dla próby wypiąć .
Pobór na wyłączonym radiu to 0.92a
 

Encore

SuperMechanior
Dołączył
6.03.2020
Postów
2087
Punktów
363
Automatyczne połączenie postów:


Elektryk sprawdzał i wszystkie luty są dobre, pobór prądu na wyłączonym radiu to 0.92 :(
Automatyczne połączenie postów:


Pobór na wyłączonym radiu to 0.92a
0.92 A czy mA? Prawdopodobnie przebicie na przewodach zasilających masz.
 
Do góry Bottom