Mam x-horse bwm tool, mb tool, vvdi2 full ( jeszcze nie używalem), launch immo plus i trochę innych drobnych urządzeń typu ak90, mini key tool czy gambit, . W kolejce do zamówienia jest autel im508pro i pewno coś jeszcze. X- horse sobię chwalę bo te trzy urządzenia pokrywają mi najważniejsze marki premium - bmw, mercedes, audi, porsche, vw i choć vvdi2 jeszcze nie miałem okazji testować, ale też ma programowanie transporderów do wielu marek. Najważniejsze w urządzeniach x-horse jest to, że nie ma abonamentów. Są tokeny dla mercedesa i vw mqb, ale jak nie robisz to nie tracisz tokenów. Reszta urządzeń na rynku ma płatne aktualizacje. Launch jest uzupełnieniem , ale w dalszym ciągu brakuje żeby ogarnąć chociaż te 90% pojazdów, dlatego konieczne są dalsze zakupy. Oczywiście do transporderów potrzebujesz też programator do eepromu, najlepiej vvdi prog.
Chciałbym mieć coś doraźnego przy sobie, żeby można było ogarniać temat na miejscu.
Niestety tak się chyba nie da. Też nie jestem zawodowym dorabiaczem kluczy, nie żyję z tego, to zajęcie po godzinach ale jak kupisz cokolwiek do kluczy i zaczniesz to robić, to szybko zobaczysz, że sprzętu ciągle mało a i niska częstotliwość wykonywania takich usług powoduje , że doświadczenie małe to i czas pracy o wiele dłuższy niż u tych co robią na co dzień i pamiętają w jakim aucie co i jak się robi, gdzie jest moduł schowany itp. Do tego dochodzi frezarka. Doraźnie można jakoś przeżyć, ale po czasie jest to męczące jechać i docinać grot. Ja mam dolphin xp005, mała, z baterią i rączką do przenoszenia. W motoryzacji wycina chyba każdy klucz, jestem zadowolny.