• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Combo 2002 1.7 dti nie reaguje na gaz

gruberek11

SuperMechanior
Dołączył
19.11.2014
Postów
296
Punktów
14
Wiek
38
Witam Kolegów
Jak w temacie, auto pali na dotyk ale obroty stoją na ok 1100-1200 rpm po wcisnięciu hamlca spadają na ok 900. Auto pali na dotyk. Pali się kluczyk.

Błędy zczytane:
p1122 czujnik 2 polozenia gazu
p1620 - uklad 1 napiecia 5v
p0110 - temp powietrza zasysanego
p0100 - czujnik przepluwu powietrza
p1120 - czujnik 1 polozenia przyspieszenia/gaz

Odczyt robilem na szybko, sprawdzilem parametry pedalu gazu i ich parametry sie zmieniaja w zaleznosci od nacisnietego gazu, ale dziwne jest to ze :
czujnik przeplywui powietrza na tych 1200 rpm pokazuje...62,4 kg/h czyli jakby przeplyuwka cos motala

Moze ktos cos podpowie


Silnik opla 1.7 dti
 

winetoo

SuperMechanior
Dołączył
18.03.2014
Postów
2844
Punktów
968
Miasto
Radom
Coś mi tu śmierdzi brakiem masy, chociaż ja zaczął bym od wymiany pedału gazu może robi spięcie. Te błędy wracają po czyszczeniu?
 

gruberek11

SuperMechanior
Dołączył
19.11.2014
Postów
296
Punktów
14
Wiek
38
Sterownik sprawdzony niby bez uszkodzeń, po wciśnieciu pedału gazu czujnik gazu jeden reakuje czyli wartosc w V zmienia się a czujnik polozenia gazu 2 nie reaguje jest prawie 5 v.
Przeplywka pokazuje przy 1400 rpm bliko 70 kg/h
Co prooponujecie
 

winetoo

SuperMechanior
Dołączył
18.03.2014
Postów
2844
Punktów
968
Miasto
Radom
Jest prawie 17-sta więc ja proponuje 0,7 i zagrychę np. ogórki kiszone, co wy na to?
 

B.A.S.

SuperMechanior
Dołączył
3.02.2017
Postów
147
Punktów
48
Miasto
Kraśnik/Pruszków
Drugi potencjometr też musi się zmieniać. Często jest tak że ten drugi pokazuje połowę napięcia pierwszego.
 

gruberek11

SuperMechanior
Dołączył
19.11.2014
Postów
296
Punktów
14
Wiek
38
Wychodzi na to że jeden potencjometr działa i widze to w blokach pomiarowych a drugi stoi .
 

gruberek11

SuperMechanior
Dołączył
19.11.2014
Postów
296
Punktów
14
Wiek
38
Ok jutro podmienie i dam znać. Dzięki na wskazówki
 

gruberek11

SuperMechanior
Dołączył
19.11.2014
Postów
296
Punktów
14
Wiek
38
Nie ignoruje ,Panowie tam dwa x 5v przychodzi ?
Jak ja mu pisałem żeby najpierw to zrobił to mnie zignorował, nie lubi mnie czy co?

Swoją drogą dzisiaj mi elektronik zrobił klona sterownika ale niestety auto nie odpalilo na nom
wogole bo tam jest body computer jakieś sugestie na wypadek wymiany sterownika?
 

gruberek11

SuperMechanior
Dołączył
19.11.2014
Postów
296
Punktów
14
Wiek
38
Panowie więc tak: Po zmierzeniu kostki przy pedale gazu wyszło tak:
- na jednym pinie jest napięcie
- na kolejnym również
- masa
- brak masy
- sygnał
- sygnał

Brak masy, po podaniu na przewód masy aku problem znikł
 

gruberek11

SuperMechanior
Dołączył
19.11.2014
Postów
296
Punktów
14
Wiek
38
Fakt - i dziękuje wszystkim za pomoc!

Zauważyłem że jeśli jest słaba masa to rownież wywala pedał gazu..
 
Do góry Bottom