• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Corsa 1995

JanPalacy

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wojkowice
Czesc wam, mam corse z 1995 roku z silnikiem 1.4, auto stare jak swiat i proste w konstrukcji, jako ze nie jest ze mnie zaden mechanik, a i jestem bardzo mlody i mowie o moim pierwszym samochodze, chcialbym sie spytac was o jakies rady dotyczace usprawnienia tak starego auta, ogolnie czesto wystarczy cos przeczyscic, cos co od lat nie bylo nawet tkniete, azeby wszystko chodzilo sprawniej i lepiej, no i oto wlasnie chcialbym zapytac; co moglbym poczynic w kierunku usprawnienia mojego samochodu, jakies proste czynnosci, nie wymagajace duzego doswiadczenia, ogolnie na temat wszystkiego co moze byc jakkolwiek pomocne.

JanPalacy

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wojkowice
dodam ze auto bylo wczesniej w posiadaniu kobiety, ktora przez lata nic przy nim nie robila; smary, oleje nic. Drobnymi usterkami sie zajalem, pomalowalem i wyczyscilem ale chcialbym troche bardziej sie w tym zaglebic

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Ojjj jak w aucie od lat nie było nic robione to do przeglądu jest wszystko:banghead: od rdzy w zawieszeniu w strategicznych punktach , zawieszenie , hamulce , płyny - to dla twojego bezpieczeństwa , oraz oleje (poziomy ich, wymiana) , filtry, sprzęgło,rozrząd , świece , przewody zapłonowe , linki , amortyzatory itp itp temat rzeka , ale to tak w skrócie było :smug:

Ps: rozrząd to wymień na starcie.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Na początek sprawdź podłużnice i kielichy tylnych amorków pod kątem rdzy to słabe punkty tych aut rdza, ogólnie blacharka.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
W 1.4 jest kolizyjny. W 1.6 8v był bezkolizyjny. Jak dobrze pamiętam :)

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Bezkolizyjny silnik Opla to był 1.6 C16NZ 8 V, miałem taką Astrę i pękł mi pasek rozrządu nic się silnikowi nie stało po wymianie rozrządu chodził jak żyleta.

Do góry Bottom