Mam problem z Corsą D 1.3 CDTI 2007 Z13DTJ 75KM.
Przy przekroczeniu 2500 obr/min pojawia się check i rejestrowane są błędy:
1. P0089-66 - ciśnienie paliwa zakres/wydajność
2. P1093-61 - układ paliwowy niesprawność
Po zapaleniu czeka maksymalne ciśnienie ustawia na 800 bar, więc jako tako jedzie (max 120 km/h).
Z opisu z TISa wynika, że sterownik porównuje koorelacje wypełnienia impulsu dla regulatora ciśnienia w szynie i odczytu z czujnika ciśnienia w szynie i coś mu się nie zgadza. Nie zapisuje bowiem błędów o zbyt dużym lub zbyt małym ciśnieniu, tylko nieprawidłowym.
Co zrobiłem:
1. Wymiana pompy CR na sprawną.
2. Wymiana regulatora ciśnienia paliwa w szynie na sprawny.
3. Wymiana czujnika ciśnienia paliwa w szynie na sprawny.
4. Zrobiłem próbę przelewową - wszystkie po równo.
5. Ciśnienie paliwa za filtrem a przed pompą CR - 2,3-2,4 bar.
6. Wymontowałem pompę z baku - syfu nie było.
Podczas jazdy z diagnoskopem na kolanach można zauważyć, że maksymalne ciśnienie paliwa nie przekracza 850 bar, a żądane jest ponad 1000. Wiem, że tu jest problem ale kończą mi się już pomysły.
Auto pali od strzała, na zimno i na ciepło, dosłownie dwa obroty wałem i pracuje, co w przypadku tych silników rzadko się zdarza.
Przy przekroczeniu 2500 obr/min pojawia się check i rejestrowane są błędy:
1. P0089-66 - ciśnienie paliwa zakres/wydajność
2. P1093-61 - układ paliwowy niesprawność
Po zapaleniu czeka maksymalne ciśnienie ustawia na 800 bar, więc jako tako jedzie (max 120 km/h).
Z opisu z TISa wynika, że sterownik porównuje koorelacje wypełnienia impulsu dla regulatora ciśnienia w szynie i odczytu z czujnika ciśnienia w szynie i coś mu się nie zgadza. Nie zapisuje bowiem błędów o zbyt dużym lub zbyt małym ciśnieniu, tylko nieprawidłowym.
Co zrobiłem:
1. Wymiana pompy CR na sprawną.
2. Wymiana regulatora ciśnienia paliwa w szynie na sprawny.
3. Wymiana czujnika ciśnienia paliwa w szynie na sprawny.
4. Zrobiłem próbę przelewową - wszystkie po równo.
5. Ciśnienie paliwa za filtrem a przed pompą CR - 2,3-2,4 bar.
6. Wymontowałem pompę z baku - syfu nie było.
Podczas jazdy z diagnoskopem na kolanach można zauważyć, że maksymalne ciśnienie paliwa nie przekracza 850 bar, a żądane jest ponad 1000. Wiem, że tu jest problem ale kończą mi się już pomysły.
Auto pali od strzała, na zimno i na ciepło, dosłownie dwa obroty wałem i pracuje, co w przypadku tych silników rzadko się zdarza.